Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

WILSON-COMPLETE

Wilson-kór genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

A Wilson-kór egy ritka (1:30000), kezelés nélkül halálhoz vezető, veleszületett anyagcsere-betegség. Génmutáció miatt a máj nem tudja a rezet kiválasztani, ami kóros mértékben felszaporodik, és elsősorban a májat és az idegrendszert betegíti meg. A májbetegség minden típusa előfordulhat, a heveny májelégtelenségtől kezdve a májzsugorig. Nem ritkán csak májátültetéssel lehet a beteg életét megmenteni. Az idegrendszeri tünetek kézremegést, mozgás és beszédzavart, Parkinson kór-szerű képet okoznak. Pszichiátriai zavarok is lehetnek. A betegség tünetei általában fiatalokban, de bármely életkorban kezdődnek. A betegség nem gyógyítható, de időben felállított diagnózis esetén sikerrel kezelhető. A betegség öröklésmenetéből következően különösen fontos a testvérek vizsgálata, mert a kezeléssel megelőzhető a tünetek kialakulása. A bajt a 13. kromoszómán lévő ATP7B gén mutációja okozza. Ha mindkét allél hibája kimutatható, akkor az biztos diagnózist jelent. A kór kialakulásának súlyosságát befolyásolja egy, a PRNP génben előforduló eltérés is. Sok esetben csak a genetikai vizsgálattal lehet bizonyítani a betegséget.

Ma már több mint 500, Wilson betegséget okozó mutáció ismert. A Magyarországon leggyakoribb, a betegek 70%-ában előforduló, H1069Q génmutáció viszonylag egyszerűen kimutatható. A vizsgálatot a Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinikán rutinszerűen végzik. Nagy gondot okoz azonban, ha nem a fenti mutáció okozza betegséget (30%). Az összes génmutáció együttes vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

A témáról a webbeteg.hu oldalon megjelent cikk kollégánktól: "Wilson-kór".

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Wilson CompleteTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz