A Septin9 teszt a korai vastagbélrákot mutatja ki vérből az európai gyógyszerügyi hatóság által befogadott és validált  német EpiGenomics cég Epi proColon 2.0 diagnosztikai módszerével.

 

Háttér: Minden évben megközelítőleg 500 ezer ember hal meg vastagbélrákban világszerte. Magyarországon évente 7000 új megbetegedést regisztrálnak. A rendszeres szűrés során korai szakaszban felismert vastagbélrák nagyon jó eséllyel gyógyítható. A korán kimutatott vastagbélrák túlélése 91% szemben a késői, előrehaladott állapottal, ahol a betegek túlélése mindössze csak 11%. A vastagbéldaganatok alig egyharmadát ismerik fel korai stádiumban a betegséget jelző tünetek hiánya miatt.


Módszer: A Septin9 a vastagbéltumor sejtek által termelt metilált DNS, amely vérmintából könnyen kimutatható. A teszt egy 8000 főt magában foglaló klinikai vizsgálatot követően 2011-ben került bevezetésre a nemzetközi piacon.


Eredmény: Amennyiben a Septin9 teszt negatív eredményt ad, abban az esetben több, mint 99% eséllyel nincs vastagbélrák. Pozitív eredmény esetében a 67-86%-os specificitás (függően a korai tumor I. vagy II. stádiumától) pedig meghaladja az eddig rutinszerűen használt bármelyik (székletvér, CEA vagy enzimatikus tumormarker) laboratóriumi diagnosztika értékét!


Ajánljuk a tesztet a fokozott vastagbélrák rizikójú, családi halmozódású pácienseknek, akiknél évek óta gyulladásos bélbetegség áll fent, illetve mindazoknak, akik a vastagbél-tükrözés előtt pontos és megbízható információt szeretnének kapni állapotukról. A teszt eredményét követően csak pozitív esetben javasolt a vastagbél-tükrözés.

További információ: a Septin9  vizsgálat ára 49.000 Ft, egy rövid ismertető magyarul letölthető itt, az angol nyelvű flyer itt van, letölthető egy rádióinterjú a Septin9 vizsgálatról Lakatos Péter professzorral, és itt található a teljes árlista.

 (Laboratóriumunkban 2016.04.04-től nem érhető el a Septin-9 meghatározás.)

Septin9

  • Septin9TMÁr: Ft