Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

ThyroCan© - MENJEN BIZTOSRA!

Pajzsmirigy göbök genetikai vizsgálata a PentaCore Laboratóriumban - ÚJDONSÁG

A mai korszerű diagnosztikai eszközökkel a lakosság jelentős részében lehet kimutatni kisebb-nagyobb göböket a pajzsmirigyben. Az ún. „hideg” pajzsmirigy göbök (olyan göbök, amelyek izotópot nem dúsítanak) 5-10%-ában lehet daganatos elváltozást találni az idő múlásával. 

A kérdés az, hogy mely pajzsmirigy göbök válnak tumorossá?

ThyroCan woman

A ThyroCan© pajzsmirigy mintából vizsgál olyan genetikai eltéréseket, amelyek szerepet játszhatnak a tumoros folyamatok kialakulásában, így a rutin citológiai eredményt kiegészítve segíthet a rákos elfajulás korai felismerésében.

A ThyroCan© vizsgálat, amely a pajzsmirigy göbök nemzetközileg elfogadott molekuláris analízisének sorába illeszkedik, 23 gén 357 eltérését (!) analizálja egyszerre, és ez alapján 80% feletti pontossággal tudja megbecsülni a rákos folyamat kialakulásának valószínűségét.

Amennyiben pajzsmirigygöb tumorrá alakulásának kockázata nagy, a göb műtéti eltávolítása javasolt, és így biztonsággal megelőzhető a daganat későbbi megjelenése. Ez esetben a kérdéses pajzsmirigy göbből egy vékony tűvel mintát vesznek (ez az ún. vékonytű biopszia vagy FNAB) és ezt a kis mennyiségű mintát egy speciális mintavételi csőbe helyezik és azt Laboratóriumunk a legmodernebb genetikai eszközökkel megvizsgálja.

A vizsgálat abban az esetben is segítséget nyújt, ha a daganat már kialakult, ugyanis kezelés mikéntjéhez ad hasznos információt (milyen műtét történjen, milyen utókezelés legyen, stb.). Ilyenkor az eltávolított daganatszövetre van szükség a vizsgálathoz, amelyeket a patológiai intézetek őriznek viaszba ágyazva (ezek az ún. parafinba ágyazott szövetblokkok, vagy FFPE blokkok). Ezt a blokkot kell eljuttatni a Laboratóriumba, ahol egy mádoslagos patológusi kiértékelés után a teljes ThyroCan© genetikai vizsgálatot elvégezzük rajta.

Ezen genetikai panel vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

A témában ajánljuk a webbeteg.hu oldalon kollégánktól, Dr. Tobiás Bálinttól korábban megjelent cikket: "Szerzett génhibák a pajzsmirigy daganatok hátterében".

A ThyroCan© tesztet, a pajzsmirigy göbök genetikai vizsgálatát a PentaCore Laboratórium szolgáltatja.
A mintabeküldéssel, mintavételi kittel és mintavétellel kapcsolatban kérjük, keresse kollégáinkat, illetve konzultáljon kezelőorvosával,

ThyroCan szalag es zoldszam

A ThyroCan© vizsgálatot 2017. októbertől vezettük be. Érvényes bevezető ára vékonytű biopsziás (FNAB) mintából ezen az oldalunkon érhető el, ez abban az esetben érvényes, ha már a levett mintát juttatják el a Laboratóriumba. Kérjük, hogy 1 hónapnál nem régebbi pajzsmirigy citológiai vizsgálat eredményét juttassák el a Laboratóriumba.

Amennyiben Önnek a pajzsmirigy göbét már pl. ultrahanggal diagnosztizálták, de "szúrásos" mintavétel még nem történt vagy nincsen 1 hónapnál frissebb citológiai eredménye a pajzsmirigy göbből, úgy mintavétel és citológiai vizsgálat is szükséges. A vékonytű biopszia mintavétel ("pajzsmirigy szúrás") és a kiemelten rövid idejű citológiai vizsgálat ára további költséget jelent a mintavevő hely árlistája szerint (ez 2018. decemberében 30.000 Ft). A mintavételt az Istenhegyi Klinikával együttműködve rövid határidővel végezzük, a vizsgálat megszervezése nálunk, a PentaCore Laborban történik, így kérjük, amennyiben időpontot kérne mintavételre vagy érdekli a ThyroCan© vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számunkat, vagy érdeklődjön online, munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésére!

Már meglevő tumorok esetében a ThyroCan© vizsgálat 2018. októbertől érvényes ára sebészeti minta (FFPE blokk) mintából 149.000 Ft - amennyiben szükséges, akkor a mintát örző patológiai intézettől való blokk kikérésben tudunk segítséget nyújtani.

Szakmai érdeklődők (endokrinológus, sebész, belgyógyász kollégák) ide kattintva tudnak regisztrálni naprakész ThyroCan© információk elérésre.

  • ThyreonTMÁr: Ft
  • Thyreon PredictTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz

HORIZON TESZT - HORDOZÓSÁGI SZŰRÉS

Recesszív betegségek genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

Olyan betegségek korai, gyermekvállalás előtti szűrését kezdjük meg hazánkban elsőként, amelyek a szülőkben recesszív formában nem okoznak betegséget (a két génkópiából az anyai vagy az apai hibás, a másik ép). Abban az esetben azonban ha a gyermek mindkét egészséges, de hordozó szülőtől a hibás génvariánst örökli akkor kialakulhat az adott betegség. Ezen betegségek közé tartozik leggyakrabban az SMA, a fragilis-X, a DMD és a CF is, de ezek mellett kinálunk olyan vizsgálatcsomagot is, amely több, mint 100 recesszív betegség hordozóságát szűri egy lépésben.

Laboratóriumunkban a hordozósági szűréssel kapcsolatos komplex szolgáltatási csomagjait 2017. második felében vezettük be. Büszkék vagyunk rá, hogy jelenleg 3 különböző méretű genetikai panel elérhető el a világ legismertebb hordozósági vizsgálatából, a Natera Inc. Horizon tesztjéből:

HorizonNateraLogo

MI A HORIZON TESZT?
A Horizon hordozósági szűrés egy egyszerűen elvégezhető genetikai teszt, amely megállapítja, hogy Ön hordoz-e egy vagy több autoszomális recesszív vagy X-kromoszómához kötött rendellenességet. Az emberek többsége hordozója legalább egy genetikai rendellenességnek. Habár ők egészségesek, hordozzák a kockázatát annak, hogy gyermekük valamilyen genetikai rendellenességben fog szenvedni. A Horizon hordozósági szűrés segítséget nyújt a családalapítás előtt álló pároknak, hogy megismerjék hordozósági státuszukat. A Horizon teszt elvégezhető a terhesség előtt és a terhesség alatt is.

MIT VIZSGÁL A HORIZON TESZT?

A Horizon hordozósági szűrés csomagjai, a vizsgált genetikai betegségek listája az
• ACMG (Amerikai Klinikia Genetikusok Társasága) és az
• ACOG (Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága) ajánlásai alapján lettek összeállítva.

ÁRLISTA ELÉRHETŐSÉGE ITT

A HORIZON HORDOZÓSÁGI SZŰRÉS AKÁR 106-FÉLE GENETIKAI RENDELLENESSÉGRE KÉPES SZŰRNI
A vizsgálni szükséges rendellenességek függnek a családi anamnézistől az etnikai hovatartozástól és egyéb faktoroktól. A megfelelő panel kiválasztásában kérje szakember segítségét.

 Horizon 4 panel: A leggyakoribb recesszív betegségek szűrésére szolgáló csomag: Cisztás fibrózis, Duchenne izomsorvadás, Fragilis X szindróma és a Gerincizom sorvadás (SMA) betegségek hátterében álló gének meghatározott mutációs pontjainak vizsgálatát foglalja magába. Párok esetén a vizsgálat ára egy időben két főre  kedvezőbb.

Horizon 27 panel: 27 recesszíven öröklődő betegség genetikai hátterének vizsgálatára kiterjesztett csomag. Tartalmazza azon recesszív betegségek hordozósági szűrését, amelyket az ACMG (Amerikai Klinikia Genetikusok Társasága) vagy az ACOG (Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága) ajánlásaiban szerepelnek. Párok esetén a vizsgálat ára egy időben két főre  kedvezőbb.

Horizon 106 panel: 106 recesszíven öröklődő betegség genetikai hátterének vizsgálatára kiterjesztett csomag, amely már magába foglal bizonyos mitokondriális és anyagcsere betegségeket is. Párok esetén a vizsgálat ára egy időben két főre  kedvezőbb.

A hordozósági szűréshez minden esetben biztosítunk humángenetikai konzultációs lehetőséget, mind a mintavételt megelőzően, mind pedig az eredmények interpretálásakor. A tanácsadáson lehetőség van családfa elemzésre, családi és egyéni anamnézis felvételére, a panelek lehetőségeinek, korlátainak és klinikai relevanciájának megvitatására. Tanácsadásra, illetve mintavételre előzetes időpontegyeztetést követően van lehetőség.

A hordozósági panelek leletátfordulási ideje kb. 4-6 hét.

Horizon4 27 106

A nagyobb felbontásért kattintson a fenti képre.

 

GENETIKAI RENDELLENESSÉGEK ÖRÖKLŐDÉSE
GENETIKAI RENDELLENESSÉGEK
Az autoszomális recesszív és X kromoszómához kapcsolt rendellenességek genetikai eredetűek. A genetikai rendellenességeket egy adott génben vagy génpárban bekövetkezett változás, mutáció idézi elő, ennek hatására a gén vagy génpár nem működnek kellő mértékben vagy egyáltalán nem funkcionálnak. Az elégtelen génműködés súlyos rendellenességeket idézhet elő a születendő gyermekben.
Öröklődés
Az autoszomális recesszív valamint az X kromoszómához kapcsolt rendellenességek másképpen öröklődnek.
AUTOSZOMÁLIS RECESSZÍV ÖRÖKLŐDÉS
Ha mindkét szülő hordózója az adott autoszomális recesszív rendellenességnek, akkor hordozzák a beteg gyermek születésének kockázatát. Ebben az esetben két, ugyanazon rendellenességet hordozó embernek 25%-os esélye van, hogy a gyermekük érintett lesz a rendellenességben valamint 50% az esély, hogy a gyermek maga is hordozó lesz.

X KROMOSZÓMÁHOZ KAPCSOLT ÖRÖLŐKLÉS
Kizárólag nők lehetnek hordozói X kromoszómához kapcsolt betegségeknek. Ha a nő hordozó, akkor 50% esélye van a kondíció továbbörökítésének minden egyes terhesség során. Ha a gyermek leány, akkor 50% eséllyel lesz ő maga is hordozó, amennyiben a gyermek fiú, 50% eséllyel fog a rendellenességben szenvedni.

GYAKORI KÉRDÉSEK

KINEK VAN SZÜKSÉGE HORIZON HORDOZÓSÁGI SZŰRÉSRE?
Bárki csináltathat Horizon hordozósági szűrést, aki több információhoz szeretne jutni a születendő gyermekeit illetően. Az amerikai American College of Medical Genetics valamint az American Congress of Obstetricians and Gynecologists szervezetek bizonyos kondíciók esetén javasolják a hordozósági szűrést.

MIKOR ÉRDEMES HORIZON HORDOZÓSÁGI SZŰRÉST CSINÁLTATNOM?
A Horizon elvégezhető a terhesség előtt illetve a terhesség alatt is.

MIÉRT ÉRDEMES HORIZON HORDOZÓSÁGI SZŰRÉST CSINÁLTATNOM?
A Horizon segítségével pontos információt kaphat az Ön illetve partnere hordozósági státuszáról. Sokan nem tudják magukról, hogy hordozók, csak azután derül ki, hogy az adott rendellenességben szenvedő gyermekük születik.

MIT JELENT PONTOSAN AZ, HOGY HORDOZÓ VAGYOK?
Egy adott genetikai rendellenesség hordozója az a személy, akinek egy génpárjának egyik kópiájában változás (mutáció) következett be. A hordozó személy általában egészséges, hiszen a génpár másik kópiája normálisan működik. Azonban a hordozó személynek a gyermeke szenvedhet a rendellenességben.

HOGYAN VÉGZIK A HORDOZÓSÁGI SZŰRÉST?

A hordozósági szűrést genetikai tanácsadás előzi meg. A hordozósági szűréshez két cső vérminta szükséges, amit a mintavevő készlet csöveibe gyűjtünk. Az eredményt a páciens nagyjából 4-6 hét múlva kapja kézhez. Az eredmény értelmezése szakember feladata, erre mi is biztosítunk lehetőséget egy második genetikai tanácsadás keretében.

MIT JELENT A NEGATÍV EREDMÉNY?
Negatív eredmény esetén a vizsgált rendellenességre vonatkozóan nem áll fenn mutáció. A negatív eredmény jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy a vizsgált személy hordozó, azonban nem tudja felderíteni az összes rendellenességgel összefüggő mutációt.

MILYEN LEHETŐSÉGEIM VANNAK, HA HORDOZÓ VAGYOK, DE CSALÁDOT SZERETNÉK?
Autoszomális recesszív rendellenesség esetén, ha mindkét szülő hordozza a hibás gént, X kromoszómához kötött rendellenesség esetén, ha az édesanya hordozó, akkor van esély az adott rendellenességben szenvedő gyermek születésére. A családot tervező pároknak a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:
Természetes fogantatás + Prenatális diagnosztikus vizsgálat, mint az amniocentézis vagy a korionboholy mintavétel
Lombikbébi kezelés (IVF), kiegészítve preimplantációs genetikai diagnosztikával (PGD)
Nem hordozó petesejt- vagy spermadonor használata
Örökbefogadás

Az aktuális információkért kérjük, hogy kísérjék figyelemmel oldalunkat, vagy keressenek meg bennünket elérhetőségeinken!


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Minta genetika Ár: Ft
 

 

 

GENETIKAI VIZSGÁLAT

Lorem-ipsum genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

AZ OLDAL FELTÖLTÉS ALATT VAN. FELTÖLTÉSI HATÁRIDŐ: 2017. április 28. Addig is, a vizsgálattal kapcsolatban kérem keressen bennünket elérhetőségeink bármelyikén. Köszönjük megértését!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam dictum consequat metus. Fusce consequat nisl nec orci aliquam, id auctor neque suscipit. Cras eget ullamcorper est. Donec vel ipsum vestibulum, dapibus leo a, gravida lorem. In sit amet diam mi. Maecenas non felis quis erat convallis gravida id ut libero.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam dictum consequat metus. Fusce consequat nisl nec orci aliquam, id auctor neque suscipit. Cras eget ullamcorper est. Donec vel ipsum vestibulum, dapibus leo a, gravida lorem. In sit amet diam mi. Maecenas non felis quis erat convallis gravida id ut libero.

Mai tudásunk szerint a betegség kialakulását több gén is befolyásolhatja (TNFRSF11A, TNFRSF11B, TNFSF11A, OPTN, CSF1, VCP, SQSTM1, DCSTAMP). Ezek együttes vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Minta genetika Ár: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz

HORDOZÓSÁGI SZŰRÉS

Recesszív betegségek genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

Olyan betegségek korai, gyermekvállalás előtti szűrését kezdjük meg hazánkban elsőként, amelyek a szülőkben recesszív formában nem okoznak betegséget (a két génkópiából az anyai vagy az apai hibás, a másik ép). Abban az esetben azonban ha a gyermek mindkét egészséges, de hordozó szülőtől a hibás génvariánst örökli akkor kialakulhat az adott betegség. Ezen betegségek közé tartozik leggyakrabban az SMA, a fragilis-X, a DMD és a CF is, de ezek mellett kinálunk olyan vizsgálatcsomagot is, amely több, mint 100 recesszív betegség hordozóságát szűri egy lépésben.

Laboratóriumunkban a hordozósági szűréssel kapcsolatos komplex szolgáltatási csomag 2017. második felében bevezetés alatt áll. Ebből kifolyólag eddig 3 különböző szélességű panel elérhető el a világ egyik legismertebb hordozósági vizsgálatából, a Natera Inc. Horizon tesztjéből:

HorizonNateraLogo

Horizon 4 panel: A leggyakoribb recesszív betegségek szűrésére szolgáló csomag: Cisztás fibrózis, Duchenne izomsorvadás, Fragilis X szindróma és a Gerincizom sorvadás (SMA) betegségek hátterében álló gének meghatározott mutációs pontjainak vizsgálatát foglalja magába. Ára 249.000 Ft. Párok esetén a vizsgálat ára egy időben két főre  449.000 Ft.

Horizon 27 panel: 27 recesszíven öröklődő betegség genetikai hátterének vizsgálatára kiterjesztett csomag. Tartalmazza azon recesszív betegségek hordozósági szűrését, amelyket az ACMG (Amerikai Klinikia Genetikusok Társasága) vagy az ACOG (Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága) ajánlásaiban szerepelnek. Ára 349.000 Ft. Párok esetén a vizsgálat ára egy időben két főre 599.000 Ft. 

Horizon 106 panel: 106 recesszíven öröklődő betegség genetikai hátterének vizsgálatára kiterjesztett csomag, amely már magába foglal bizonyos mitokondriális és anyagcsere betegségeket is. Ára 449.000 Ft. Párok esetén a vizsgálat ára egy időben két főre 749.000 Ft.

A hordozósági szűréshez minden esetben biztosítunk humángenetikai konzultációs lehetőséget, mind a mintavételt megelőzően, mind pedig az eredmények interpretálásakor. A tanácsadáson lehetőség van családfa elemzésre, családi és egyéni anamnézis felvételére, a panelek lehetőségeinek, korlátainak és klinikai relevanciájának megvitatására. Tanácsadásra, illetve mintavételre előzetes időpontegyeztetést követően van lehetőség.

A hordozósági panelek leletátfordulási ideje kb. 4-6 hét.

Horizon4 27 106

A nagyobb felbontásért kattintson a fenti képre.

Az aktuális információkért kérjük, hogy kísérjék figyelemmel oldalunkat, vagy keressenek meg bennünket elérhetőségeinken!


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Minta genetika Ár: Ft
 

 

 

CORVITA 2.0

A JELENLEG ISMERT EGYIK LEGSZÉLESEBB KÖRŰ GENETIKAI TESZT ÖRÖKLŐDŐ KARDIOLÓGIAI MEGBETEGEDÉSEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ HIRTELEN SZÍVHALÁL KOCKÁZATÁNAK ÉRTÉKELÉSÉHEZ

A látszólag figyelmeztető előjelek nélkül bekövetkező ún. „hirtelen szívhalál” jelensége előtt sokáig tehetetlenül állt az orvostudomány. A hirtelen szívleállás/szívhalál a szív elektromos vezérlési zavara, amelynek során a szív elektromos működése rendezetlenné, szabálytalanná (aritmiássá) válik. Gyorsuló szívműködés mellett a pumpafunkció hatékonysága rohamosan csökken, majd rövid időn belül a keringés összeomlik, és egyszerűen megáll a szív. Hirtelen  szívmegállás bekövetkezhet szívinfarktus, koszorúér megbetegedés, billentyűzavarok következtében. Azonban váratlan szívhalált okozhatnak a szív fejlődési rendellenességei is: genetikai eredetű szívizom betegségek valamint normál struktúrájú szív esetén genetikai és molekuláris eltérések talaján kialakuló ritmuszavarok.


Corvita

A genetikai vizsgálatokat tekintve a világ élvonalához tartozó PentaCore Laboratóriumban lehetőség nyílik olyan, az Európai Humángenetikai Társaság (ESHG) által is ajánlott, klinikailag releváns genetikai szűrővizsgálat elvégzésére, amellyel egyetlen vérvételt követően rövid idő alatt felmérhetjük, hogy valaki rendelkezik-e azon génekkel – pontosabban gének mutációival - melyek hajlamosítanak váratlanul bekövetkező szívmegállásra. A génhibák egyidejű, robosztus feltérképezésével lehetőség nyílik a veszélyeztetett személyek kiszűrésére, akiknek családjában - elsősorban első- és másodrendű rokonai közt - hasonló esemény már előfordult.


Természetesen a nagy fizikai erőkifejtésnek kitett sportolók esetében ez a szűrés még fontosabb, mivel a genetikai hajlam felismerése esetén lehetőség adódik a megelőzésre. Meggyőződésünk szerint az (él)sportoló fiatalok életpályájának tervezésében, irányításában ez a vizsgálat a felelős döntés részét képezi. Fontos hangsúlyozni, hogy egy esetlegesen fellelt genetikai hiba nem jelenti a sportolói karrier egyértelmű végét, ugyanakkor felhívja a figyelmet a fokozott ellenőrzés szükségességére, illetve a sporttevékenység intenzitásának és időtartamának felülvizsgálatára.

Az általunk kifejlesztett CORVITA™ genetikai teszt új, továbbfejlesztett 2.0 génszetje az öröklődő kardiológiai megbetegedések kockázatértékeléséhez nyújt még pontosabb információt a páciensnek és a klinikusnak egyaránt.

2017. májusában frissítettük és elindítottuk a népszerű Corvita génpanelünk 2.0 verzióját.

CORVITA™ 2.0 panel a következő kardiológiai betegségek öröklődő genetika kockázatának értékelésére alkalmas:

HCM (hypertrophiás cardiomyopathia), DCM (dilatatív cardiomyopathia), LQTS (long-(hosszú)-QT szindróma), Brugada-szindróma, katekolaminerg polimorf ventricularis tachycardia, jobbkamrai arrhytmogén dysplasia, familiaris PF (pitvarfirilláció), SQTS (short-(rövid)-QT szindróma).

CORVITA™ 2.0 genetikai panel új generációs (NGS) szekvenálással készül, a következő gének összes kódoló szakaszát vizsgálja meg:

ACTC1 ANK2 CACNA1B CACNA1C CACNA1D CACNA2D1 CACNB2 CASQ2 CAV3 DSC2 DSG2 DSP GPD1L KCNA5 KCND3 KCNE1 KCNE2 KCNE3 KCNE4 KCNE5 KCNH2 KCNJ11 KCNJ12 KCNJ2 KCNJ3 KCNJ5 KCNJ8 KCNQ1 KCNQ2 LMNA MYBPC3 MYH6 MYH7 MYL2 MYL3 MYLK2 PKP2 PLN PRKAG2 RYR2 SCN1B SCN3B SCN4B SCN5A SNTA1 TNNC1 TNNI3 TNNT2 TPM1 TTN

Ilyen mélységű, öröklődő kardiológiai betegségek szűrésére alkalmas diagnosztikai génpanel vizsgálat jelenleg sehol máshol nem érhető el.

TÁJÉKOZTATÓ SZAKEMBEREK RÉSZÉRE

Noha a sportolók hirtelen szívhalála ritka esemény (10 éves periódusban vizsgálva mintegy 1:50000; 1,2), a felfelé ívelő fiatal életpályák drámai megtörésének megelőzése az egészségügyi munka nagy kihívása. Érdemi preventív lehetőséggel még egy évtizeddel ezelőtt sem rendelkeztünk, hiszen a jelenség hátterében álló okok tisztázatlan volta miatt megelőző tevékenységet, megfelelő - részben genetikai - szűrővizsgálatokat nem lehetett végezni (ezt korábban szakmai ajánlások sem támogatták – 3).

A molekuláris genetika fejlődésével azonban immár hazánkban – a világ élvonalába tartozó módon - lehetőség adódik olyan szűrővizsgálatokra, melyek mintegy 2-3 hetes határidővel géntérképet készítenek a fiatal sportolókról, így a veszélyeztetett személyek kockázati rátáját pontosabban meg lehet becsülni, a sportoló tevékenységét, karrierjét pedig az új információk tükrében lehet optimalizálni. A folyamatosan bővülő ismereteknek köszönhetően a genetikai jellegű szűrővizsgálatok jelentőségét az Europai Humán Genetikai Társaság is elismerte, támogatja (4).

A legveszélyeztetettebbek azok a sportolók (illetve más emberek is), akiknek családjában hirtelen szívhalál már előfordult. Mindemellett a kockázatbecslésben, a vizsgálatok szükségességének megítélésében a sportolók életkora is jelentős tényező, hiszen – nagy általánosságban fogalmazva - míg 35 éves életkor alatt elsősorban a congenitális szívhibák tehetők felelőssé a hirtelen szívhalálért, 35 éves kor felett már egyre gyakoribb haláloki tényező a coronariák valamilyen betegsége (5). Ez utóbbi kimutatására számos vizsgálómódszerrel rendelkezünk, azonban a veleszületett rendellenességek mihamarabbi kimutatásában, egyáltalán, a rendellenesség lehetőségének felvetésében a genetikai szűrővizsgálatoknak lehet nagy jelentősége.

A genomikai vizsgálatoktól függetlenül azonban a hagyományos, nyugalmi és terheléses tesztek továbbra is határozott jelentőséggel bírnak a veszélyeztetett emberek felismerésében; rendszeres elvégzésük ma is kötelező része a sportorvosi vizsgálatoknak. Nem kétséges, hogy az EKG-val észlelt repolarizációs zavar, kóros AV átvezetés, szárblokk vagy hosszú QT idő, esetleg szívultrahang vizsgálattal igazolt súlyos bal kamra hypertrophia esetén további vizsgálatokra, illetve a sportolói tevékenység megváltoztatására lehet szükség. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy ezen vizsgálómódszerekkel csak viszonylag késői stádiumban ismerhetjük fel a rendellenességeket, ráadásul érzékenységük is korlátozott. Példaként említhető, hogy hirtelen szívhalált szenvedett maratoni futók adatainak feldolgozása során kiderült, hogy – noha nagyon ritka jelenségről van szó, hiszen a 19 éves vizsgálati periódus alatt 215 413 futónál 4 esetben történt tragédia – egyetlen elhunytnak sem voltak megelőzően kardiális panaszai, illetve pathológiai vizsgálatuk során négy esetből háromban coronariabetegség volt azonosítható, amit az előírt vizsgálatok nem voltak képesek megfelelően kimutatni (6).

Sportolók hirtelen szívhalálának hátterében számos betegség állhat. Egyes (Észak-Amerikában végzett) felmérések szerint a leggyakoribb a hypertrophiás cardiomyopathia (az összes eset mintegy 1/3-át teszi ki), de igen gyakoriak a coronaria anomáliák, a myocarditis, illetve a jobb kamrai arrhytmogén dysplasia okozta malignus szívritmuszavarok is (1. ábra) (7). Más, kisebb volumenű illetve eltérő földrajzi területen (Olaszország) végzett felmérések alapján sportolók és nem sportolók hirtelen szívhalálának hátterében elsősorban jobb kamrai arrhytmogén dysplasia, illetve valamiféle coronaria-rendellenesség állt (8). Noha késői formájukban a felsorolt betegségek többsége a hagyományos vizsgálómódszerek valamelyikével (akár non-invazív, akár invazív) felismerhető, a betegség fenotipusban történő megjelenése előtti genetikai szűrővizsgálatokon alapuló kockázatbecslés új, eddig rutinszerűen nem használt lehetőséget biztosít a veszélyeztetett sportolók azonosítására. Kiváló példa a szűrés lehetőségeinek kiaknázására a már említett hypertrophiás cardiomyopathia, melyet meghatározó mintegy 1400 mutáció kombinációja összességében autoszómális domináns módon, de változó expresszivitással és korfüggő penetranciával öröklődik, így megfelelő genetikai vizsgálatokkal lehetőségünk van a fenotipusban történő manifesztációt megelőzően a genotipus megismerésére illetve az érintett személyek szoros követésének megszervezésére.

A leggyakoribb, hirtelen szívhalállal összefüggésbe hozható szívbetegségek, illetve az azok kialakulásában szerepet játszó gének gyakoribb mutációit vizsgálva jól látható, hogy a betegségek kialakulásában számos mutáció szerepet játszik; a kutatások jelenlegi ütemében várható, hogy a felismert genetikai abnormalitások száma tovább fog nőni.

A genetikai vizsgálatoktól függően a beteg (illetve sportoló) életét befolyásoló döntést mindig egyedileg kell meghozni. Kiváló példa erre a már említetten gyakori hypertrophiás cardiomyopathia, ahol jelen ismereteink, illetve a szakmai társaságok elfogadott ajánlásai alapján azon egyének, akiknél egyetlen ismert mutáció sem igazolható, korlátozás nélkül sportolhatnak (vizsgálat negatív prediktív értéke magas) (9). Ugyanakkor, azon egyéneknél, ahol legalább egy genetikai abnormalitás jelenléte igazolható, de a hagyományos vizsgálatokkal (EKG, szívultrahang) a fenotipusban ez nem okoz változást, a versenyszerű sport felfüggesztését nem ajánljuk, de további, specifikus képalkotó vizsgálatok (pl. MRI) elvégzését javasoljuk. (10,11,12).

1. ábra.: A hirtelen szívhalál kardiovaszkuláris okainak megoszlása 1435 fiatal sportoló adatainak feldolgozása alapján, 1980-2005 között. (Forrás: Maron BJ et al.: Circulation 115(12):1643; 2007) HCM: hypertrophiás cardiomyopathia. ARVC: jobb kamrai arrhytmogén dysplasia. AS: aorta stenosis. CAD: szívkoszorúér-betegség. C-M: cardiomyopathia. HD: egyéb szívbetegség. LAD: a koszorúerek bal elülső leszálló ága. LVH: bal kamra hypertrophia. MVP: mitrális billentyű prolapsusa.

Felhasznált irodalom:

1, Maron BJ, Shirani J, Poliac LC, Mathenge R, Roberts WC, Mueller FO: Sudden death in young competitive athletes. Clinical, demographic, and pathological profiles. JAMA. 1996;276(3):199.

2, Van Camp SP, Bloor CM, Mueller FO, Cantu RC, Olson HG: Nontraumatic sports death in high school and college athletes. Med Sci Sports Exerc. 1995;27(5):641.

3, Maron BJ, McKenna WJ, Danielson GK, Kappenberger LJ, Kuhn HJ, Seidman CE, Shah PM, Spencer WH III, Spirito P, ten Cate FJ, Wigle ED. American College of Cardiology/ European Society of Cardiology clinical expert consensus document on hypertrophic cardiomyopathy: a report of the American College of Cardiology Task Force on Clinical

Expert Consensus Documents and the European Society of Cardiology Committee for Practice Guidelines, Committee to Develop an Expert Consensus Document on Hypertrophic Cardiomyopathy. J Am Coll Cardiol. 2003;42:1687–1713.

4, Frauke Becker, Carla G van El, Dolores Ibarreta, Eleni Zika, Stuart Hogarth, Pascal Borry, Anne Cambon-Thomsen, Jean Jacques Cassiman, Gerry Evers-Kiebooms, Shirley Hodgson, A Ce´cile JW Janssens, Helena Kaariainen, Michael Krawczak, Ulf Kristoffersson, Jan Lubinski, Christine Patch, Victor B Penchaszadeh, Andrew Read, Wolf Rogowski, Jorge Sequeiros, Lisbeth Tranebjaerg, Irene M van Langen, Helen Wallace, Ron Zimmern, Jorg Schmidtke1 and Martina C Cornel

Genetic testing and common disorders in a public health framework: how to assess relevance and possibilities. Background Document to the ESHG recommendations on genetic testing and common disorders. European Journal of Human Genetics 19:S6–S44;2011.

5, Pelliccia A et al.: Risk of sudden cardiac death in athletes www.uptodate.com –2013. 03.

6, Maron BJ, Poliac LC, Roberts WO: Risk for sudden cardiac death associated with marathon running. J Am Coll Cardiol. 1996;28(2):428.

7, Maron BJ, Thompson PD, Ackerman MJ, Balady G, Berger S, Cohen D, Dimeff R, Douglas PS, Glover DW, Hutter AM Jr, Krauss MD, Maron MS, Mitten MJ, Roberts WO, Puffer JC, American Heart Association Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism

Recommendations and considerations related to preparticipation screening for cardiovascular abnormalities in competitive athletes: 2007 update: a scientific statement from the American Heart Association Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism: endorsed by the American College of Cardiology Foundation. Circulation. 2007;115(12):1643.

8, Corrado D, Basso C, Schiavon M, Thiene G: Screening for hypertrophic cardiomyopathy in young athletes. N Engl J Med. 1998;339(6):364.

9, Andersen PS, Havndrup O, Hougs L, Sørensen KM, Jensen M, Larsen LA, Hedley P, Thomsen AR, Moolman-Smook J, Christiansen M, Bundgaard H: Diagnostic yield, interpretation, and clinical utility of mutation screening of sarcomere encoding genes in Danish hypertrophic cardiomyopathy patients and relatives. Hum Mutat. 2009 Mar;30(3):363-70.

10, Maron BJ, Yeates L, Semsarian C: Clinical challenges of genotype positive (+)-phenotype negative (-) family members in hypertrophic cardiomyopathy. Am J Cardiol. 2011: 107(4):604-8.

11, Maron BJ, Zipes DP: Introduction: eligibility recommendations for competitive athletes with cardiovascular abnormalities-general considerations. J Am Coll Cardiol. 2005;45(8):1318.

12, Maron BJ, Seidman JG, Seidman CE: Proposal for contemporary screening strategies in families with hypertrophic cardiomyopathy. J Am Coll Cardiol. 2004;44(11):2125.

 Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • CorvitaTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz