Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

PCOS LABORATÓRIUMI PANEL


A policisztás ovarium szindróma (PCOS) előfordulása 8-25%, a fertilis (fogamzóképes) kórú nők 7-15%-át érinti. A betegség kialakulását és klinikai megjelenését különböző környezeti, valamint genetikai tényezők egyaránt befolyásolják.

Jellemzője a hormonális egyensúly felborulása, amely menstruációs zavarokhoz, a menstruáció és a peteérés elmaradásához (anovuláció, amenorrhoea) és végső soron terméketlenséghez (infertilitáshoz) vezethet. Mindkét petefészek megnagyobbodhat és az esetek 90%-ában ultrahangvizsgálattal a petefészkek felszínén ciszták (kisméretű, 2-9 mm-es, különböző fejlődési stádiumú petesejtet tartalmazó tüszők) mutathatók ki. A ciszták gyakran gyöngysorszerűen sorba rendezetten fordulnak elő. Megfigyelhető a férfi nemi hormonok (elsősorban a tesztoszteron) túltermelődése, melynek gyakori szövődménye a szőrnövekedés az arcon és a mellkason is (hirsutismus). A PCOS betegek többsége inzulinrezisztenciában, szénhidrát- és lipidanyagcsere zavarban is szenved.

A PCOS változatos megjelenésű kórkép, a betegek tünetei igen sokrétűek. A betegségben észlelhető laboratóriumi eltérések a következők lehetnek:
- A luteinizáló hormon (LH) és a follikulus-stimuláló hormon (FSH) egymáshoz viszonyított aránya nő: LH/FSH > 2,5-3.
- Emelkedett androgén hormon szintek (a PCOS nők 60-68%-ában): szabad tesztoszteron, androsztendion, DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát). A szérum tesztoszteron szint vizsgálata a ciklus 1-5. napja között célszerű.
- Csökkent nemi hormonokat kötő fehérje (SHBG) szint.
- Enyhén emelkedett prolaktin szint. Ha a prolaktin szint a normálérték kétszeresénél magasabb, akkor egyéb betegséget kell keresni.
- Inzulinrezisztencia vizsgálat során az éhgyomri illetve a 120 perces vércukor és inzulin szint emelkedik.
- Lipidprofil (alacsony HDL, magas LDL, összkoleszterin és emelkedett triglicerid értékek).

PCOS panel: luteinizáló hormon (LH), follikulus-stimuláló hormon (FSH), szabad tesztoszteron, androsztendion, DHEAS, nemi hormonokat kötő fehérje (SHBG), prolaktin, 2 pontos inzulinrezisztencia vizsgálat, lipidprofil (HDL, LDL, összkoleszterin, triglicerid)


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz

Hajhullás és töredező köröm leggyakoribb okainak laboratóriumi vizsgálata


Nők körében, a menopauza hormonális változásait követő gyakori jelenség a hajszálak és köröm elvékonyodása. A hajhullást nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők, de okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigy problémák, vagy nőgyógyászati panaszok és táplálkozási problémák is. A hajvesztés gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet, de hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog-, vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag, illetve vashiány, valamint a fejbőrt érintő gombás fertőzés is nagyfokú hajvesztéssel járhat.

A törékeny köröm pajzsmirigy-megbetegedés következménye lehet, az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket.

A panel a következő vizsgálatokat tartalmazza: B12-vitamin, C reaktív fehérje (CRP), Ösztradiol (E2), Totál tesztoszteron, Ferritin, Vas, Teljes vaskötő kapacitás (TVK), Follikulus stimuláló hormon (FSH), Thyreoidea stimuláló hormon (TSH), cink, minőségi és mennyiségi vérkép.


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz
 

PAJZSMIRIGY PANEL


A pajzsmirigy hormonjai a szervezet anyagcsere-folyamatainak, az energiaforgalomnak és a hőszabályozásnak legfontosabb tényezői. Az anyagcserét fokozó hatásuk révén növelik az oxigén felhasználását is. Emelkedik a zsírok és fehérjék lebontása, a cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, ezáltal a vércukorszintet is emelik. Az idegrendszer normális működése szempontjából is szükségesek.
A pajzsmirigy rendellenességek előfordulásuk gyakoriságát tekintve hazánkban is népbetegségnek számítanak. A tünetek igen szerteágazóak lehetnek, az elváltozások korai észlelése a megfelelő kezelés szempontjából is különösen fontos. Hazánkban a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség, közöttük is különösen magas, mintegy 75-80 százalék a nők aránya. A pajzsmirigy elváltozásai számos tünet kialakulásában játszhatnak szerepet. Attól függően, hogy alul-, vagy túlműködés alakul ki jelentkezhet hízás, aluszékonyság, fázékonyság, vagy épp felgyorsult beszéd és gondolkodás, hasmenés, izzadás.

Fokozott hormontermelés tünetei: Emelkedhet a testhőmérséklet, a betegek a meleget rosszul tűrik. A pszichés nyugtalanság, érzelmi labilitás miatt sokszor a beteg környezete hívhatja fel a a kezelőorvos figyelmét, hogy "valami nincs rendben".

Csökkent hormontermelés tünetei: Lelassult mozgás és szellemi működés, feledékenység, aluszékonyság. A testsúlynövekedésben elsősorban a bőr alatti kötőszövetekben felhalmozódó és ott megkötődő különleges vizenyő (mixödéma) játszik szerepet. A vérképzés zavara miatt vérszegénység léphet fel, ez tovább ronthatja az amúgy is jelentkező étvágytalanságot, gyengeséget. Lassul a szívműködés, a beteg fizikai terhelhetősége csökken, a hideg hőmérsékletet nagyon rosszul tűri.

A felsorolt jellegzetes tünetek természetesen a betegség súlyossági fokától függően nem mindig és nem azonos fokban jelentkeznek.

Vizsgálatok: TRAK, Thyreoidea-peroxidáz elleni antitest meghatározása, Thyreoidea-Stimuláló Hormon supersensitiv meghatározása, T3 szabad frakció meghatározása, T4 szabad frakció meghatározása.

Új! IVF kivizsgáláshoz is alkalmazható IVF-Pajzsmirigy panel: TSH, FT4, FT3, aTPO, aTG - anti-thyreoglobulin antitest, 25-OH D-vitamin


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz

TORCH PANEL


A TORCH vizsgálat több fertőző betegség – Toxoplasma Gondii, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes Simplex I, II - kezdőbetűiből álló rövidítés (betűszó), amelyek terheseknél betegséget, újszülötteiknél pedig születési rendellenességet okozhatnak. A vizsgálat a fenti fertőzések bármelyike elleni antitestek kimutatására szolgál.

A panel a következő vizsgálatokat foglalja magában:

A toxoplazmózist egy parazita okozza, amely a terhesség alatt az anyából a placentán keresztül a magzatba juthat. A Toxoplasma gondii szem- és idegrendszeri fertőzéseket okozhat, valamint ciszták kialakulásához vezethet az agyban és izmokban. Amennyiben a fertőzés a terhesség alatt jön létre, vetéléshez vagy születési rendellenességek kialakulásához vezethet, bár a következmények attól is függnek, hogy az anya a terhesség mely szakaszában fertőződött. A toxoplasma-fertőzés úgy jön létre, hogy a parazita az emésztőrendszerbe jut fertőzött macskák ürülékével történő érintkezéssel, nem pasztörizált kecsketej ivásával, és leggyakrabban kontaminált hús fogyasztásával.

Rubeola, más néven rózsahimlő. Amennyiben a fertőzés a terhesség korai szakaszában történik, az újszülöttnél szívfejlődési rendellenesség, retardáció, halláskárosodás, vérképzőrendszeri rendellenességek, szemproblémák jöhetnek létre vagy tüdőgyulladás léphet fel. A későbbi gyermekkorban központi idegrendszeri problémák, immunológiai rendellenességek vagy pajzsmirigybetegség jelentkezhetnek.

A Cytomegalovirus (CMV) egy másik vírusfertőzés, amellyel az anya fertőződhet. Az amerikai felnőttek több mint fele élete során valamikor átesik CMV-fertőzésen, és a betegség az esetek többségében nem jár súlyosabb tünetekkel. A vírus a magzatba kerülhet a szülés folyamán, de az újszülött fertőződhet az anyatejjel is. A fertőzött csecsemőknél súlyos problémák léphetnek fel, például süketség, mentális retardáció, tüdőgyulladás, májgyulladás vagy vérképzőrendszeri rendellenességek.

A herpes simplex vírus (HSV) közönségesen előforduló vírusfertőzés. A HSV-fertőzés két leggyakoribb formája az „ ajakherpesz ” , amely a szájon jelentkezik, és a genitális herpesz. Mindkettő visszatérhet. A HSV általában orális vagy genitális kontaktus útján fertőz. A vírussal fertőzött újszülöttek rendszerint a genitális HSV-fertőzésben szenvedő anya szülőcsatornáján történő áthaladás közben találkoznak a kórokozóval. A vírus az újszülött minden szervébe eljuthat, és életfontosságú szerveket támadhat meg. A fertőzött újszülöttnél a specifikus, antivirális szerrel történő kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A túlélő csecsemőknél, még kezelt esetekben is, idegrendszeri károsodás maradhat vissza.Az eredmény: Az eredményeket rendszerint pozitívként vagy negatívként adják meg az egyes fertőző ágensekkel szemben irányuló IgG és IgM ellenanyagok jelenléte vagy hiánya alapján. Az IgM antitestek jelenléte a terhes nőnél arra utal, hogy mostanában fertőződött a vírussal vagy parazitával. Az eredmények megerősítésére további vizsgálatokra van szükség, mivel az IgM ellenanyagok jelenlétének más oka is lehet. IgG kimutathatósága a terhes nőnél azt jelentheti, hogy az asszony régebben fertőződött az adott fertőző ágensek valamelyikével. Két héttel később levett második vérminta vizsgálatával az ellenanyagszintek összehasonlíthatók. Amennyiben a második vérmintában az IgG antitestek szintje emelkedett, a vizsgált személy a közelmúltban találkozhatott az adott fertőző ágenssel.


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz

REPRODUKTÍV PANEL


A meddőség a férfi és női reproduktív rendszer betegsége, melynek következtében károsodik a fogantatás, valamint a terhesség kihordásának lehetősége. Meddőségről beszélünk, ha 1 éven belül fogamzásgátlástól mentes rendszeres házasélet ellenére nem következik be a kívánt terhesség. Magyarországon kb. 150 000 párt érint a meddőség problémája. Az esetek kb. 40%-ban a pár női, 40%-ban férfi tagjának, 20%-ban pedig mindkét félnek problémája tehető felelőssé a meddőség kialakulásáért.

Férfi reproduktív panel:
Totál tesztoszteron meghatározása, Szabad tesztoszteron meghatározása, Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) meghatározása, Luteinizáló Hormon (LH) meghatározása, Sexual Hormon Binding Globulin (SHBG) meghatározása, Prolaktin meghatározása.

Női reproduktív panel:
Luteinizáló Hormon (LH) meghatározása, Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) meghatározása, Prolaktin meghatározása, Macro Prolaktin meghatározása, Ösztradiol meghatározása, Progeszteron meghatározása, Sexual Hormon Binding Globulin (SHBG) meghatározása.


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz