Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

A véralvadási zavarok olyan öröklött vagy szerzett hiperkoagulabilitással (fokozott véralvadással) járó állapotok, amelyek emelkedett kockázatot jelentenek a vérrögök (trombusok) kialakulására.

A vérzékenység oka lehet az alvadási faktorok örökletes hiánya vagy csökkent aktivitása.

Ide sorolhatók a veleszületett coagulopathiák (Haemophilia A és B), Von Willebrand-betegség, örökletes thrombocytopeniák, és antithrombin-hiány.

A thromboemboliák esetén a veleszületett rizikófaktorok (pl: Leiden mutáció, MTHFR gén pontmutáció, prothrombin génmutáció) rendszerint akkor okoznak thromboemboliás szövődményeket, ha a szerzettek közül legalább egy jelen van. A szerzett tényezők a következők lehetnek: ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók vagy hormonpótló kezelés, egyéb gyógyszerek, bizonyos betegségek, terhesség, műtétet követő állapotok, és egyéb életmódbeli tényezők.

Laboratóriumunkban elérhető egyedi gének vizsgálata mellett a következő véralvadással kapcsolatos betegségekkel kapcsolatos génvizsgálati csomagokat állítottuk össze:

 

 

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online!

Laboratóriumunkban elérhető genetikai vizsgálatok
Betegség vagy a gén neve szerint kereshető lista A-tól Z-ig