Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

Prelife-EVA

ENDOMETRIÁLIS RECEPTIVITÁS MOLEKULÁRIS VIZSGÁLATA

AZ ENDOMETRIUM ÉS AZ IMPLANTÁCIÓS ABLAK

A méhnyálkahártya, idegen szóval „endometrium”, a méhüreget bélelő, a normál ciklus során folyamatosan változó szövet réteg. A megtermékenyült petesejtből – akár spontán, akár lombikprogram során - létrejövő néhány napos, korai fázisú embriót (blasztociszta) a méhnyálkahártya fogadja be. Ezt a folyamatot nevezzük beágyazódásnak, idegen szóval „implantációnak”.

Az embrió beágyazódása, vagyis a méhnyálkahártyába való implantációja a menstruációs ciklus 20. – 21. napján megy végbe. Ez általában az ovulációt követő 6. – 10. nap közötti időszakra esik. Azt a rövid szakaszt, amelyben az endometrium az embrió befogadására alkalmas (vagyis receptív fázisban van), implantációs ablaknak nevezik (az angol window of implantation rövidítése: WOI). Sikeres beágyazódás sem az implantációs ablak előtt (pre-receptív fázis), sem az implantációs ablak után (poszt-receptív fázis) nem valószínű.

Tudományos adatok bizonyítják, hogy azon esetek negyedében, ahol minden ismert ok nélkül legalább két sikertelen embrióbeültetés történt, az implantációs ablak eltolódása állhat fenn.

AZ ENDOMETRIUM MOLEKULÁRIS VIZSGÁLATA

A nő ciklus során a méhnyálkahártya hatalmas átalakuláson megy keresztül. Kezdetben megvastagszik, majd fellazul, és amennyiben nem jön létre terhesség (embrió beágyazódás), lelökődik. Az endometriális ciklus során számos, a folyamatot szabályozó gén működése nagyfokú változásokat mutat, és ez a génkifejeződési mintázat jellemzi a méhnyálkahártya különböző fázisait. Ma már léteznek olyan pontos és precíz molekuláris módszerek, amelyekkel a gének aktivitása pontosan meghatározható. Ezen technológiák segítségével egy kis (borsószemnyi) méhnyálkahártya mintából pontosan meg lehet állapítani, hogy az endometrium milyen fázisban van.

MI A PRELIFETM-EVA MÓDSZER?

Az, hogy az implantációs ablak melyik ciklusnapra esik, személyenként eltérő lehet. Jelenleg döntően ultrahangos vizsgálatok indirekt eredményeiből lehet következtetni ennek idejére. Emellett biokémiai markerek segítségével - mint, a vizeletből vagy vérből történő luteinizáló hormon csúcskoncentráció (LH-csúcs) méréséből - is kísérletet lehet tenni az implantációs ablak meghatározására. Azonban a viszonylag nagy egyéni különbségek miatt ez nem biztos módszer. Az LH-csúcs valójában a tüszőrepedést, azaz az ovulációt jelzi, de nem ad egyértelmű felvilágosítást a méhnyálkahártya állapotáról.

A PRELIFETM-EVA (PRELIFETM - Endometrium Validation Assay) módszer közvetlenül alkalmas a méhnyálkahártya állapotának ellenőrzésére és az implantációs ablak időszakának meghatározására. A vizsgálat során endometrium biopsziát végeznek a tervezett embrióbeültetést megelőző ciklusban. A mintavétel a ciklus azon pontján történik, amikorra az embrió beültetést tervezik, a korábbi ultrahang és biokémiai paraméterek segítségével meghatározott implantációs ablak alapján. A biopszia során nyert szövetdarabból a laboratóriumban ún. kvantitatív PCR (qPCR) mérés segítségével feltérképezik a méhnyálkahártya génkifejeződési mintázatát. A mérési eredmények analízise során referencia értékekhez hasonlítva megállapítják, hogy az előzetesen kalkulált implantációs ablak periódusban levett méhnyálkahártya minta alkalmas lenne-e az embrió befogadására. Vagy az endometrium a valódi implantációs ablakot ezen periódust megelőzően vagy ezt követően éri el.

KINEK JAVASOLT A PRELIFETM-EVA TESZT ELVÉGZÉSE?

Elsődlegesen azon páciensek számára javasolt, akiknél minimum két sikertelen embrióbeültetés zajlott.

MIKOR TÖRTÉNIK A MINTAVÉTEL?

Az endometrium biopszia mintavétel az ovuláció (tüszőrepedés), illetve az analitikai módszerekkel meghatározott luteinizáló hormon (LH)-csúcs utáni hetedik napon (LH+7) javasolt vagy progeszteron pótlás esetén a gyógyszeres kezelés megkezdését követő ötödik (P+5) napon.

Amennyiben a páciens hCG hormont kap, a mintavétel a hCG injekció beadása utáni 7. napon történik.

A mintavételt megelőzően speciális előkészületekre nincs szükség. Az intim együttlét kerülendő a mintavétel előtti 2-3 napban, mert az befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

Kérjük, a vizsgálatot bemutató részletesebb információkért olvassa el az alábbi betegtájékoztatót és látogasson el a prelife.hu oldalra!

TRIOENDO

Az endometriális mikrobiom (PCL-EMA + ALYCE) és az implantációs ablak eltolódásának (Prelife-EVA) együttes vizsgálata.

A TRIOENDO VIZSGÁLAT (PCL-EMA + ALYCE + PRELIFETM-EVA) VÁLASZTÁSA ESETÉN:
Mindhárom teszt esetén aspirációs endometrium biopszia szükséges, mely ugyanazon időpontban, egyetlen mintavétellel gyűjthető.

EMA, ALYCE:
Mintavétel a menstruációs ciklus 15 – 25 napja között.

PRELIFETM-EVA:
I. Mintavétel természetes ciklusban az LH csúcs utáni hetedik napon (LH+7) vagy a hCG adagolás utáni hetedik napon (hCG+7).
II. Mintavétel progeszteron készítmény szedése esetén az első dózis utáni ötödik napon (P+5).

A vizsgálattal kapcsolatos letölhető dokumentumok:

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 

Vissza a vizsgálatokhoz