Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

PCOS LABORATÓRIUMI PANEL


A policisztás ovarium szindróma (PCOS) előfordulása 8-25%, a fertilis (fogamzóképes) kórú nők 7-15%-át érinti. A betegség kialakulását és klinikai megjelenését különböző környezeti, valamint genetikai tényezők egyaránt befolyásolják.

Jellemzője a hormonális egyensúly felborulása, amely menstruációs zavarokhoz, a menstruáció és a peteérés elmaradásához (anovuláció, amenorrhoea) és végső soron terméketlenséghez (infertilitáshoz) vezethet. Mindkét petefészek megnagyobbodhat és az esetek 90%-ában ultrahangvizsgálattal a petefészkek felszínén ciszták (kisméretű, 2-9 mm-es, különböző fejlődési stádiumú petesejtet tartalmazó tüszők) mutathatók ki. A ciszták gyakran gyöngysorszerűen sorba rendezetten fordulnak elő. Megfigyelhető a férfi nemi hormonok (elsősorban a tesztoszteron) túltermelődése, melynek gyakori szövődménye a szőrnövekedés az arcon és a mellkason is (hirsutismus). A PCOS betegek többsége inzulinrezisztenciában, szénhidrát- és lipidanyagcsere zavarban is szenved.

A PCOS változatos megjelenésű kórkép, a betegek tünetei igen sokrétűek. A betegségben észlelhető laboratóriumi eltérések a következők lehetnek:
- A luteinizáló hormon (LH) és a follikulus-stimuláló hormon (FSH) egymáshoz viszonyított aránya nő: LH/FSH > 2,5-3.
- Emelkedett androgén hormon szintek (a PCOS nők 60-68%-ában): szabad tesztoszteron, androsztendion, DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát). A szérum tesztoszteron szint vizsgálata a ciklus 1-5. napja között célszerű.
- Csökkent nemi hormonokat kötő fehérje (SHBG) szint.
- Enyhén emelkedett prolaktin szint. Ha a prolaktin szint a normálérték kétszeresénél magasabb, akkor egyéb betegséget kell keresni.
- Inzulinrezisztencia vizsgálat során az éhgyomri illetve a 120 perces vércukor és inzulin szint emelkedik.
- Lipidprofil (alacsony HDL, magas LDL, összkoleszterin és emelkedett triglicerid értékek).

PCOS panel: luteinizáló hormon (LH), follikulus-stimuláló hormon (FSH), szabad tesztoszteron, androsztendion, DHEAS, nemi hormonokat kötő fehérje (SHBG), prolaktin, 2 pontos inzulinrezisztencia vizsgálat, lipidprofil (HDL, LDL, összkoleszterin, triglicerid)


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz