PAGET-COMPLETE

Paget-kór genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

A Paget-kórt a csontok kórosan gyors és rossz minőségű átépülése, fájdalmas deformálódása, esetlegesen daganatos átalakulása jellemzi, amelyben a népesség 0,1-8,0 %-a érintett benne. Előfordulási gyakorisága nő az életkor előrehaladtával, de ismerjük fiatalkori formáját is a kórnak. Az egészséges csont szerkezete az ember élete során folyamatosan változik, állandóan átépül.

A Paget-kór esetében a csontlebontás- és felépítés kényes egyensúlya borul fel. Kóros csontfaló-sejtek (oszteoklasztok) alakulnak ki, melyekkel nem tud lépést tartani a csont felépülése. Az érintett csontok szerkezete sérülékennyé, eltorzulttá válik. A betegség egyes eseteiben családi halmozódás is megfigyelhető, amely elérheti a 10-40%-ot is. Az időben diagnosztizált Paget-kór jól kezelhető.

Mai tudásunk szerint a betegség kialakulását több gén is befolyásolhatja (TNFRSF11A, TNFRSF11B, TNFSF11A, OPTN, CSF1, VCP, SQSTM1, DCSTAMP). Ezek együttes vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Paget CompleteTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz