OSTEOGENON

Osteogenesis imperfecta genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

Az osteogenesis imperfecta vagy üvegcsontúság, egy a csontokat érintő, ritka (1:30000-1:50000) genetikai betegség. A betegségre jellemzőek a sorozatos és súlyos csonttörések (gyakran már a méhen belül), a szemfehérje kékes elszíneződése. A betegséget véglegesen meggyógyítani nem lehet, de műtéti és gyógyszeres kezelés létezik.

Mai tudásunk szerint a betegség kialakulását több gén is befolyásolhatja (COL1A1, COL1A2, CRTAP, LEPRE1), sőt, a betegség súlyosságát és lefolyását is meghatározhatja a gének érintettsége. Ezek együttes vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

A témáról a webbeteg.hu oldalon megjelent cikk kollégánk tollából: "Osteogenesis Imperfecta". 

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • OsteogenonTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz