ÖRÖKLETES BÉNULÁSOK

genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

Bénuláson egy testrész részleges vagy teljes működéskiesést értik. A neurológiában a bénulás az idegek működőképességének csökkenését jelenti, a vele járó érzés- és mozgáskiesésekkel. Létezik több örökletes típua a bénulásoknak, ilyen a leukodisztrófia, a herediter spasticus paraplegia (HSP), és a Myotonia.

A leukodisztrófia fennállása esetén a megszületett csecsemők egészségesnek tűnnek, ám a genetikai hiba miatt termelődő hibás fehérje képtelenné teszi az idegrendszert a fejlődésre. A HSP heterogén csoportot alkotó központi idegrendszeri öröklődő megbetegedés. A betegség legfontosabb jellemzője a lassan, progresszív módon kialakuló alsó végtagi spastikus bénulás és izomgyengeség, a corticospinalis pálya distalis gerincvelői szakaszának degenerációja miatt.  

A Myotoniának több típusa van. A Thomsen- és Becker-típusú myotonia ugyanazon betegség, ugyanazon gén mutációinak autoszomális domináns és recesszív módon öröklődő formái. A domináns formák relatíve ritkák, mostanáig mindössze körülbelül 10 családot írtak le, míg a recesszív forma prevalenciája 1:23 000-1:50 000, tehát sokkal gyakoribb. Sok beteg sporadikus Thomsen-myotonia formájában jelentkezik. A férfi-nő arány 3:1.

Mai tudásunk szerint a betegség kialakulását több gén is befolyásolhatja  Ezek együttes vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Minta genetika Ár: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz