Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

Neurofibromatosis genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

N-Fibron 2.0 + MLPA (2019. márciustól)

A neurofibromatosis egy idegrendszeri genetikai betegség, mely bőrtüneteket, jó- és rosszindulatú daganatokat hoz létre. Az érintett idegi területeken működéskiesést okozhat, így a koponyán belüli előfordulása életveszélyes lehet. Három formája ismert, előfordulási gyakoriságuk 1:3000 - 1:40000. Laboratóriumunk 2013-tól képes gyorsan és pontosan kimutatni a neurofibromatosis minden ismert formáját a betegséghez köthető gének (NF1, NF2) teljes kódoló szekvenciájának elemzésével (összesen 73 exon), szemben az eddig elérhető hosszadalmas rutineljárással, mely során csak az NF1 gén 3 exonjának vizsgálata történt meg.

2019. márciusától bevezettünk egy új eljárást, az ún. MLPA vizsgálatot, amellyel az NF1 gén nagy eltéréseit (deléciók/duplikációk) is tudjuk, hazánkban egyedülálló módon vizsgálni.

J molecular NS

Forradalmi géndiagnosztika a neurofibromatózis gyors és pontos diagnosztikájára. 

(Kollégáink neves szakfolyóiratban már 2014-ben megjelent cikke.)

 

A PentaCore Laboratórium hazánkban és régiónkban elsőként és egyetlenként 2015. márciustól kibővítette a neurofibromatózis genetikai vizsgálatát egy nagyon hasonló, ám jóindulatú betegség egyidejű diagnózisával. Az N-Fibron 2.0 vizsgálatban mostantól a neurofibromatózishoz rendkívül hasonló betegséget okozó SPRED1 mutációkat is vizsgáljuk változatlan átfutással és áron.

A 2009-ben Legius szindróma névvel elnevezett betegségcsoport tünetei részben egyeznek a neurofibromatózis tüneteivel. A legfontosabb, hogy itt is megtalálhatók a tejeskávé színű foltok. Előfordulnak a hónalji szeplők és a koponya nagyobb mérete (makrokefalia) is. A többi tünet, így a bőrön levő csomók, ún. neurofibómák azonban hiányoznak.

Újonnan bevezetett vizsgálatunk így főként azoknak nyújt segítséget, akiknél egyetlen tünetként a tejeskávéfoltok (café-au-lait foltok) jelentkeznek. Egy-két tejeskávéfolt azonban bármely egészséges embernél is előfordulhat. Az ötnél több, gyermekeknél fél cm-nél nagyobb, felnőtteknél 1cm-nél nagyobb folt esetén érdemes a háttérben betegségre gondolni. Abban az esetben, ha a tejeskávéfoltok jelenléte mellett a neurofibromatózis okozó NF1/NF2 génben nem található mutáció, de a SPRED1 génben kimutatható a genetikai eltérés, akkor egy sokkal enyhébb lefolyású betegség okozhatja a tüneteket.

café-au-lait folt

A PentaCore Laboratórium a Neurofibromatózisos Betegek és Segítők Társaságának szakmai partenere.

 

A fenti vizsgálat áráról ezen a oldalunkon tájékozódhat.

 

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • N-FibronTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz