Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

Az idegrendszeri betegségek heterogén csoportot alkotnak.

Ide sorolhatók a neurodegeneratív betegségek. Ez szűkebb értelemben véve csak a központi idegrendszert érinti, tágabb értelemben a központi- és a perifériás idegrendszer progresszív károsodásával jár. Elsődleges az idegsejtek (pl. Alzheimer betegség), vagy a gliasejtek (pl. leukodystrophiák) károsodása, pusztulása. A betegségek egy részét jól azonosítható genetikai defektus okozza.

A ritka neuronális degenerációval járó betegségek tünetei már csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkeznek. Jellemzője általában egy enzimdefektus, ami egy káros metabolit felszaporodásához és ez által a neuronok degenerációjához vezet.
A leukodystrophiák, a fehérállomány degeneratív betegségei, melynek hátterében a centrális és perifériás myelin felépítésének és lebomlásának zavara áll.

Az ataxia a mozgások koordinációjának zavarát jelenti, ami magában foglalja az állás, járás, a végtagmozgás, a beszéd, a nyelés zavarát is.

Laboratóriumunkban elérhető egyedi gének vizsgálata mellett a következő idegrendszeri betegségekkel kapcsolatos génvizsgálati csomagokat állítottuk össze:

 

 

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online!

Laboratóriumunkban elérhető genetikai vizsgálatok
Betegség vagy a gén neve szerint kereshető lista A-tól Z-ig