LIZOSZÓMÁLIS BETEGSÉGEK

genetikai vizsgálata a PentaCore laboratóriumban!

Lizoszomális betegséget okozhat a lizoszóma biogenezis általános zavara, vagy valamely lizoszomális enzim (vagy transzporter) aktivitásának hiánya. Az előbbi esetben több lizoszomális funkció is hiányozhat, az utóbbi esetben az enzim szubsztrátjai (vagy a transzporter ligandjai) felhalmozódnak a lizoszómákban és lizoszomális tárolási betegség jön létre. A két kategória átfedi egymást, biogenezis zavarokban is létrejöhet másodlagosan a lizoszomális szubsztrátok felhalmozódása. A lizoszóma biogenezis zavarai ritka, többnyire autoszomális recesszív öröklődésmenetet mutató kórképek. Az I-sejtes betegségben (mukolipidózis III) az UDP-N-acetilglukózamin:lizoszomális enzim N-acetilglukózamin 1-foszfotranszferáz aktivitás hiányzik. A Hermansky-Pudlak szindróma (HPS) több altípust magába foglaló betegségcsoport, melyet albinizmus, vérzési hajlam és lizoszomális ceroid-lipofuszcin felhalmozódás jellemez. A mukolipidózis IV-es típusa neurodegeneratív jellegű lizoszomális betegség pszichomotoros retardációval és szemészeti eltérésekkel. A kórképet a mukolipin 1 fehérje mutációja okozza. A Chediak–Higashi szindrómát (CHS) a citoszól 430 kDa molekulatömegű CHS fehérjéjének mutációja okozza.

A Lizoszomális tárolási betegségek a leggyakoribb öröklődő betegségek közé tartoznak, az ide tartozó mintegy 40 kórkép együttes prevalenciája körülbelül 1:5000. Autoszomális recesszív öröklésmenetűek, a Fabry-kór és a Hunter-szindróma kivételével, melyek X-kromoszómához kötött recesszív öröklésmenetűek. A felhalmozódás következtében a lizoszómák száma és mérete is nő, elérheti a sejt térfogatának 50%-át. A terápiás lehetőségek korlátozottak: Gaucher- és Fabry-kór esetén enzimatikus kezelést alkalmaznak, más esetekben korai csontvelő-transzplantáció csökkentheti a tüneteket. Az alábbi betegségek tartoznak a lizoszómális betegségek körébe:

Mukopoliszacharidózis I (Hurler-Scheie)
Mukopoliszacharidózis II (Hunter)
Mukopoliszacharidózis IIIA
(Sanfilippo A)
Mukopoliszacharidózis IIIB
(Sanfilippo B)
Mukopoliszacharidózis IIIC
(Sanfilippo C)
Mukopoliszacharidózis IIID
(Sanfilippo D)
Mukopoliszacharidózis IVA (Morquio A)
Mukopoliszacharidózis IVB (Morquio B)
Mukopoliszacharidózis VI (Maroteaux-Lamy)
Mukopoliszacharidózis VII (Sly)
Glikogenózis II
(Pompe; l. 6.1.5.2)
Schindler-kór
α-Mannozidózis
β-Mannozidózis
Fukozidózis
Szialidózis
Aszpartilglukózaminúria
Niemann-Pick-kór A és B
Galaktozilceramid lipidózis
(Krabbe)
Tay-Sachs-kór
Niemann-Pick-kór C
Cisztinózis
Metakromatikus leukodisztrófia
GM1 gangliozidózis
Sandhoff-kór
Salla-kór
Wolman-kór, koleszterolészter tárolási betegség
Farber-lipogranulomatózis
Galaktoszialidózis

Mai tudásunk szerint a betegségek kialakulását több gén is befolyásolhatja (AGA, CTNS, CTSA, GAMT, GATM, GNE, MLYCD, MVK, SLC17A5, SLC6A8, SUMF1, XDH, DHCR7, GPC3, KDM6A, KMT2D, LAMP1,  LYST, MLPH, MYO5A,  OFD1, RAB27A, RAI1, TCF4, ARSA, ASAH1, GALC, GBA, GBA2, GBA3, GLA, GLB1, GM2A, HEXA, HEXB, LIPA, NAGA, NPC1, PSAP, SCARB2, SMPD1).

Betegségtípusunként az összes érintett gén együttes vizsgálatára Magyarországon kizárólag a PentaCore Laboratóriumban van lehetőség.

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Minta genetika Ár: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz