Hírek

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a PentaCore Laboratórium a Karácsonyi és Újévi időszakban a következő rendben tart nyitva:

 

2020. december 12-én., szombaton laborunk zárva tart.

2020. december 24. és 2021. január 3. között zárva tartunk.

2020. december 23-án ügyeletet tartunk.

2021. január 4-től., hétfőtől a szokásos munkarendben leszünk nyitva.

 

2020-as leletkiadással az utolsó mintavételi napok:

Panorama teszt esetén: 2020.december 11.

Egyéb genetikai teszt esetén: 2020.december 15.

 

2021-es leletkiadással az utolsó mintavételi nap:

Bármely genetikai vizsgálat esetén: 2020.december 22., 14:00 óra

Mintafogadás kariotipizálás esetén: 2020.december 18.

 

További kérdésekben keressék kollégáinkat a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon!

 

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a Pentacore klinikai, tehát a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján üzemelő mintavételi helyszíne a járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. november 9-től ideiglenesen zárva tart (1083 Budapest, Korányi Sándor u. 2/a). Ezáltal a "központi laboratóriumi" vizsgálataink, amelyek listáját itt találhatják meg, átmenetileg nem- vagy csak nagyon korlátozottan érhetőek el. Sajnos ez érinti a PCA3 mintavételeket is, a Movember akciónk keretében így csak előjegyzést tudunk (nem korlátozott időtartamon belül) felvenni. A külső mintavételi helyekről beérkező mintákat ez a korlátozás nem érinti, csak konkrétan azokat, amelyek esetében a klinikai helyünkön történik maga a minta levétele is.

 

Eközben a PentaCore Bokréta utcai Genetikai Szakrendelője meghosszabbított nyitvatartással üzemel (1094 Budapest, Bokréta u. 7.), a megszokott fokozott biztonsági elővigyázatosságot betartva. Így mind a prenatális tesztelés (Panorama, Vistara), mind a genetikai vizsgálatok, mind az onkológiai meghatározások és a szeparált covid mintavételek is zökkenőmentesen elérhetőek. A vizsgálatok széles listáját elérhetik itt.

 

Köszönjük megértésüket!

 

A cikk utolsó módosítása: 2020.11.01.11.30

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk az egyre növekvő nyilvánosságot kapó, minden év novemberében megrendezésre kerülő nemzetközi, férfi egészségmegőrző eseményt, a Movember-mozgalmat, a prosztatarák megelőzéséért!

 

movember.logo


Laboratóriumunk minden évben csatlakozik a mozgalomhoz, amelynek jelmondata: „Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manust!”. A nemzetközi mozgalom a férfiak egészségének védelméről szól, melynek keretében férfiak egy hónapig növesztik a bajszukat. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. A tavalyi évben csapatunk egy vidám hangvételű videóval kampányolt a férfiak egészségvédelme mellett.


A videó itt tekinthető meg.


A idei Movember kampányhoz úgy kívánunk csatlakozni, hogy a vizeletmintából elvégezhető, prosztatarák specifikus PCA3 vizsgálat költségét jelentősen lecsökkentjük. Az eredeti ár (79.000 Ft) helyett, most kedvezményesen 56.000 Ft-ért kínáljuk pácienseinknek. Az akció november 1-től 30-ig bejelentkezett ügyfeleink esetében érvényes és egyéb kedvezmény ezen vizsgálat esetében nem érvényesíthető. (Így nem feltétlenül kell a mintavételnek is megtörténnie, mindössze novemberben kell bejelentkezni, akár egy decemberi időpontra - ezzel tovább bővítjük azok körét, akik ezzel az igen jelentős kedvezménnyel elérhetik a PCA3 vizsgálatot.) Az akció csak privát ügyfelek esetében, a PentaCore Laborban levett mintákra érvényes. A legkésőbbi, november havi akciós bejelentkezés lehetséges dátuma: 2021.01.31.

Laboratóriumunk egyik fő profiljaként immáron több, mint 10 éve végzi - az országban egyedüliként - a PCA3 meghatározást, mely ez idáig az egyetlen genetikai alapú, prosztatarák specifikus szűrőteszt. A PCA3 gén kizárólag prosztata szövetben mutatható ki. Tumoros elfajulás esetén a prosztata sejtek 60-100x több PCA3 mRNS-t termelnek, mint a normál sejtek. A teszt eredménye az ún. PCA3-érték, mely közel 80%-os biztonsággal jelzi előre a prosztata daganatot.


A tesztről bővebben a Prosteon PCA3 oldalán olvashat.

Movember antik 11

 

Ügyfeleink visszajelzése és leggyakrabban felett kérdései alapján 2020. szeptember 29-től a PentaCore Laboratórium egy új vizsgálatcsomagot vezet be "PentaCombo Covid" néven. Ügyfeleink két leggyakoribb kérdése a Covid-19 vírussal kapcsolatban az, hogy egy esetleges kontakt során megfertőződtem-e, illetve közvetlenül ez után az, hogy korábban átestem-e ezen a betegségen. Mindezzel a vírus terjedésének pontosabb megismeréséhez jutunk, amely össztársadalmi szinten is kiemelten fontos kérdés.

 

A "PentaCombo Covid" csomag a következőket tartalmazza:

 

- orr-garat mintavétel egészségügyi szakszemélyzet által PCR vizsgálathoz

 

- COVID-PCR: a vírus örökítőanyagának (RNS) direkt kimutatása PCR módszerrel a PentaCore NNK akkreditált legmagasabb (M3) színtű mikrobiológiai laboratóriumában

 

- vénás vérvétel egészségügyi szakszemélyzet által a Covid-19 IgG vizsgálathoz

 

- COVID-SZEROLÓGIA: nagylaboratóriumi Covid-19 IgG meghatározás Abbott rendszeren

 

- mintakezelés és eredményküldés maximum 2 munkanapon belül!

(pl.: keddi mintavétel eredménye szerda késő délután vagy csütörtök délelőtt kerül kiküldésre) 

ÁRLISTA

 

Jelenleg az aktuális fertőzöttség "gold-standard" meghatározási módja a direkt vírus örökítőanyag (RNS) kimutatás úgynevezett PCR módszerrel. Ez esetben a helyes mintavétel kritikus és kiemelten fontos, mivel a helyes orr-garat mintavételhez egészségügyi szakszemélyzet szükséges, ezen mintavétel önmagunknak gyakorlatilag nem kivitelezhető. A rosszul vett minta sajnos gyakran nem tartalmaz megfelelő mintát, így annak negatív eredménye erősen félrevezető ún. fals-negatív eredmény lehet.

Arra a kérdésre, hogy átesett-e valaki a Covid-19 fertőzésen jelenleg egyetlen módszer áll rendelkezésre, konkrétan a szervezetben a vírus ellen termelődő IgG típusú ellenanyag mérése (azokon az eseteken kívül, ahol korábban pozitív PCR eredmény volt). Erre a Covid-19 IgG kimutatásra korábban igen sokféle ún. gyorstesztet is használtak/használnak, amelyek korai teljesítőképessége meglehetősen alacsony volt. Ezen eredmények azóta az újabb gyorstesztek esetében javultak, de egyik sem  éri el a nagy-, központi laboratóriumi célberendezések szintjét. Azt tudjuk, hogy az IgG szint emelkedése páciensenkként eltérő, annak mértéke és fennállásának ideje is változó - pozitív IgG esetén joggal feltételezhetjük a korábbi betegséget. Szintén úgy látszik, hogy többször is el lehet kapni a betegséget, ez szintén összefüggésben lehet az IgG és sok más egyéb szinttel is.

 

Mindezek mellett "egy ülésben" azon pácienseinknek akik egyéb vérvizsgálatot is szeretnének elvégezni (hormon, vércukor, tumormarker....) azon ügyfeleink részére 10% kedvezményt adunk nagylaboratóriumi vizsgálataink és vizsgálatcsomagaink árából: KÖZPONTI LABORATÓRIUMI LISTA.

 

Bejelentkezés a +36-1-696-1296 vagy 06-80-69-69-69 telefonszámokon.

 

 

covid linkedin

A cikk utolsó változtatása: 2020.09.28.10:55

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a PentaCore Laboratórium 2020.09.17-én az új koronavírus (SARS-CoV-2) genetikai anyagának (RNS) direkt PCR vizsgálatára (ezt hívjuk "COVID-PCR"-nek) a saját mintavételi egységében átmenetileg felfüggeszti a mintavételre történő előjegyzést. A külső helyen levett és beküldött minták vizsgálata továbbra is folyamatos, és tartani tudjuk a következő munkanapi eredményközlést. Jelenleg vizsgáljuk a helyzetet a hatósági árral kapcsolatban, amelyről egyelőre hivatalos információ nem jelent meg (és/vagy számunkra nem elérhető), így mi is sok kérdésre nem tudjuk még a választ.

Frissítés: megjelent a Magyar Közlöny 2020.évi 207.száma 


Azokat az ügyfeleinket, akiket már korábban előjegyeztünk mintavételre, természetesen várjuk a megjelölt mintavételi helyen és időpontban, jelenleg az előjegyzéskori áron tudunk vizsgálatot biztosítani. Esetleges lemondásukat sajnáljuk és tudomásul vesszük. Amennyiben időközben hivatalosan is megváltozik a szabályzás, akkor ez is annak megfelelően módosulhat.

Frissítés: mivel ezen ügyfeleknek megígértük a vizsgálatot, mi nem mondjuk le az időpontot, hanem nekik a hatósági áron adjuk, hogy ne kerüljenek nehéz helyzetbe, akkor is, ha ez nem a mi felelősségi szintünk már.


Azért döntöttünk az előjegyzés átmeneti felfüggesztése mellett, mert nem szeretnénk ügyfeleinket egy olyan szituációba hozni, hogy mi, mint szolgáltató, a helyzet pontos ismeretének hiányában olyan szolgáltatást és feltételeket vállalunk feléjük, amelyet esetleg nem tudunk betartani. Számunkra az elmúlt 13 évben mindig a ügyfeleink voltak az elsődlegesek, így a pontos, a szakma szabályainak és az üzleti korrektségnek megfelelő "hófehér" ellátás az, ami számunkra továbbiakban is legfontosabb szempont.


Fontos kiemelnem, hogy nem a mi kompetenciánk állást foglalni a helyzettel kapcsolatban, ez egy igen komplex kérdés, igen sokfajta kimeneti és bementi változóval; mi csak egy laboratórium vagyunk, akik végzik a dolgukat. Igen, magánszolgáltatóként, tehát piaci alapon, de azt szeretnénk megjegyezni, hogy Magyarországon igen szigorú szakmai kontroll és szabályzás van az egészségügyi intézmények felett, amelyeknek nekünk is mindig maximálisan meg kell felelnünk, és ezzel részünkről egyetértünk, hiszen a humán diagnosztikán igen fontos egészségügyi lépések, beavatkozások múlhatnak.


Jelenleg mi is és jogászaink várják a hivatalos információt a hatósági árral kapcsolatban. Mint magánszolgáltató, amely nem kap semmilyen rendszeres támogatást az állami ellátórendszertől (NEAK, NNK...) minden döntésünkben - pontosan úgy, mint egy pékségnek, gyárnak vagy bármely vállalkozásnak - szerep jut a költségvonzatnak, illetve annak a megvalósítani kívánt színvonalnak, amit kitűzünk magunk elé. A PentaCore Laboratórium elkötelezett a legmagasabb szakmai és emberi szintű szolgáltatás mellett.

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy jelenleg a COVID-PCR vizsgálatokra való mintavételt úgy végezzük, hogy a lehető legrövidebb idejű kontaktus lehessen az ügyfelek között, és ügyfeleink és kollégáink között. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy egy időpontra kizárólag egy páciens léphet a teljes (150 nm-es) mintavételi helységünkbe, ahol előzetesen jelentős beruházással megvalósítottuk a kultúrált, de biztonságos elkülönítés, fertőtlenítés és mintavétel feltételeit. Ebben a 20 percben két szakképzett kollégánk csak ezzel az egy ügyféllel foglalkozik, megfelelő (mintavétel után cserélendő) mintavételi védőfelszerelésben. A mintavétel után a helység felületeit fertőtlenítjük, illetve rendszeresen ózonozzuk - annak érdekében, hogy az esetleges keresztszennyeződést minimalizáljuk. Így egy munkanap alatt igen limitált számú mintavételt tudunk (20 alatti) - a magunktól elvárt színvonalon - megvalósítani, amelyet a hatósági ár nem tud fedezni.


Tehát szeretném hangsúlyozni, nem a reagens költsége nem fér bele (az belefér, még akkor is, ha egyre drágább, hiszen keresleti piac van rájuk és EUR / USD alapú a beszerzésük), hanem az az extra figyelem és biztonság, amit mi szeretnénk a mintavétellel kapcsolatban elérni. Az, hogy ez más szolgálatóknál, más volumenben, más kialakítás és más minőség szerint nekik belefér-e - szeretnék kiemelni-, szintén nem a mi feladatunk eldönteni. Mi csak és kizárólag a saját minőségünket és költségeinket látjuk. És igen, a drágább szolgáltatás a mi oldalunkról nézve nálunk mind az ügyfeleknek, mind a munkatársaknak biztonságosabb lehet, hiszen a fertőtlenítőszerek, a védőfelszerelés és a rászánt idő bizony pénzbe kerül.


Mindazonáltal kollégáim, akik március óta a laboratóriumban dolgoznak - ezt igen nehezen lehetne otthonról - pontosan tisztában vannak azzal a kockázattal és felelősséggel, amivel a munkájuk jár, ezért ezt nekik külön szeretném megköszönni! Mint ügyvezetőnek nekem figyelemmel kell lennem mind a kollégák - akik jelenleg is túlterheltek és jelentős túlmunkát is végeznek - mind az ügyfelek biztonságára, és amennyiben úgy látjuk, hogy ez akár csak kicsit is sérülhet, akkor talán nem is lehetőség, hanem kötelesség ezt felismerni és olyan lépéseket tenni, ami ezt kompenzálja.


A PentaCore Laboratórium Magyarország meghatározó magán genetikai diagnosztikai laboratóriuma, tehát fő profilunk és munkánk zöme humángenetikai kérdések megválaszolása az elérhető legmagasabb színvonalú technikával és szakmai háttérrel. A jelenlegi vírushelyzetre reagáltunk úgy, mivel mind az eszköztárunk, mind a tudásunk, mind az engedélyünk megvan, bekapcsolódunk a vírusdiagnosztikába, a kollégák pedig mérlegelték és vállalták ezt, és talán ebből kifolyólag eddig nem kellett senkit sem elbocsájtanunk. De higgyék el, ez nem egy óriási biznisz, ebből - legalábbis nálunk - senki sem lesz milliárdos, viszont annyit talán elérünk, hogy nem növeljük a munkanélküliek számát.


Működésünk óta eddig minden külső PCR minőségellenőrzésen 100% pontosságúak voltunk, amikre büszkék vagyunk. A külső helyről beküldött, ott levett minták meghatározását továbbra is folyamatosan végezzük.


Tudom, hogy ez mindannyiunk számára nehéz helyzet, szeretném kérni Önöket, hogy tartsuk meg a kultúrált kommunikációt és értsék meg azt, hogy mi pontosan ugyanabban a bizonytalan, sok-sok nyitott kérdést tartalmazó helyzetben vagyunk, mint Önök (talán annyival nehezebb, hogy itt nem kevés pozitív mintával vagy ügyféllel találkozunk).


Vigyázzanak magukra, tartsuk be a maszkhasználat, a fertőtlenítés és a távolságtartás ajánlott és elvárt formáit, tisztelettel,

Dr. Kósa János laboratórium vezető/ügyvezető

(a cikk utolsó módosítása: 2020.09.18. 13.39)

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) minden várandósnak ajánlja a nem invazív prenatális szűrőteszteket

Nemrég jelent meg az ACOG terhesgondozásról és a várandósok szűréséről szóló legújabb szakmai protokollja. Az irányelvek szerint a korábbitól eltérően a várandós életkorától és más kockázati tényezőtől függetlenül ajánlani kell a genetikai szűrőteszteket, hogy mindenki igénybe vehesse azokat.

A magzati kromoszóma eltéréseket feltérképező prenatális vizsgálatokat úgy tervezték, hogy minél pontosabban tudják felmérni, hogy a magzatnak van-e valamilyen kromoszomális rendellenssége (pl. Down-, Edwards- vagy Patau-szindrómák). Nagyon sokféle prenatális szűrőteszt és diagnosztikus vizsgálat érhető el, amelyek közül mindegyik más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, így a kollégium fontosnak tartja a jól informált döntéseket.

Az ACOG az elérhető szűrőtesztek közül a NIP teszteket ajánlja a leginkább, mivel ezek a legérzékenyebbek és a legspecifikusabbak a gyakori magzati kromoszóma eltérések vizsgálatára. Fontos megemlíteni, hogy ezek szűrőtesztek, így akár lehetséges az álnegatív és az álpozitív eredmény is. A szűrőtesztek nem egyenlőek a diagnosztikus vizsgálatokkal.

panorama

Részlet az ACOG ajánlásaiból:

• A prenatális genetikai szűrés (ideértve a szérum vizsgálatot az ultrahangos tarkótáji képlet vastagságának (NT) mérésével vagy anélkül, illetve a sejtmentes DNS szűrést) és a diagnosztikai vizsgálat (chorionboholy biopszia vagy amniocentézis) lehetőségeit minden várandós nő esetében ajánlani kellene a várandós életkorától és terhességének rizikó csoportjától függetlenül. A vizsgálatok áttekintése és részletes megbeszélése után minden várandósnak joga van kérni vagy elutasítani a prenatális genetikai szűrést és a diagnosztikai vizsgálatokat.
• Amennyiben a várandós választ valamilyen szűrési lehetőséget, csak egy típusú szűrést kellene elvégezni, továbbá kerülni kell az egyidejű többszörös tesztelést.
• A sejtmentes DNS vizsgálata a legérzékenyebb és legspecifikusabb a gyakori magzati aneuploidiák szűrésére. Ennek ellenére a szűrőtesztekre jellemzően lehetséges az álnegatív és az álpozitív eredmény is. Továbbá a DNS vizsgálata nem egyenrangú a diagnosztikus tesztekkel.
• A várandósok, akiknek pozitív lesz a szűrőtesztje, genetikai tanácsadáson majd egy átfogó ultrahangvizsgálaton vesznek részt, továbbá megvan a lehetőségük a megerősítő diagnosztikai tesztre.
• A várandósoknak, akiknek negatív lesz a szűrőtesztjük, tisztában kell lenniük azzal, hogy az eredmény alacsonyabb kockázatot jelent számukra a vizsgált eltérések tekintetében, ám nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magzat nem érintett valamilyen rendellenességben. A lehetséges, szűrőtesztek által nem vizsgált, magzati genetikai eltérések kockázatát szintén át kell tekinteni a várandóssal. A negatív szűrőteszt eredménnyel rendelkező várandósok a terhesség egy későbbi szakaszában választhatják a diagnosztikus vizsgálatokat, legfőképpen akkor, ha valamilyen eltérést észlelnek az ultrahangos vizsgálatok alkalmával.
• A sejtmentes DNS szűrésnél előfordulhat, hogy a tesztnek nincs eredménye (úgynevezett no-call eredmény). Ekkor a várandóst tájékoztatni kell, hogy az eredmény magasabb kockázatot jelenthet valamilyen aneuploidiára, illetve elengedhetetlen a genetikai tanácsadás és az átfogó ultrahang vizsgálat és diagnosztikus teszt lehetősége is.

A további ajánlások az ACOG által 2020. nyarán publikált 226-os számú szakmai irányelvek között olvashatók eredeti nyelven.

 

 

A sejtmentes DNS tesztelésében úttörő és világvezető biotechnológiai cég, az Egyesült Államokbeli Natera szakemberei a közelmúltban publikálták tanulmányukat a neves Nature Cancer című folyóiratban. A tudományos publikációban a személyre szabott keringő tumor DNS-t vizsgáló Signatera™ teszt alkalmazhatóságát és hatékonyságát bizonyították immunterápiában 25 különböző szolid tumortípus esetén.

 

SIG atmeneti kep webre small


„Habár az ún. immunológiai ellenőrzőpont-gátló szerek nagyon hatékony terápiás lehetőséget biztosítanak a tumorok kezelésében, olykor kihívás jelent a terápiás döntéshozatalban, főként az első kontrollvizsgálatnál, hogy azért nő tovább a daganat, mert az immunterápia nem hatásos, vagy azért, mert bár hat, a tumoros lézió nagyobbnak látszik a fokozott immunsejtes beszűrődés miatt (pszeudoprogresszió jelensége).” - magyarázza dr. Lillian Siu a tanulmány vezető kutatója. „Nagyon örülünk annak, hogy a Natera csapatával közösen veszünk részt ebben a mérföldkőnek számító onkológiai vizsgálatban, amely a keringő tumor DNS (ctDNS) kimutatásán alapuló Signatera™ tesztet használja, a valódi tumorprogresszió kimutatására a képalkotó eljárásokkal együtt, így segítve a pácienseket a megfelelő immunterápiához.”


A tanulmány szerzői arra az alapvető következtetésre jutottak, hogy „A tumorstátusz ctDNS-alapú megfigyelése széles körűen alkalmazható azon pácienseknél, akiket immunterápiával kezelnek.”

 

A tanulmány legfőbb megállapításai:
- A Signatera™ technológia az esetek 98%-ában (92/94 fő) azonosított keringő tumor DNS-t a terápia megkezdése előtt. Ezzel alátámasztva azt, hogy a ctDNS általános biomarkerként eredményesen használható a tumor reziduumok (maradványok) kimutatására.
- A Signatera™ a páciensek 42%-ánál mutattak ki a ctDNS mennyiségének emelkedését (a tumor méretének növekedésével párhuzamosan) 6 hetes kezelés után. Továbbá az esetek 100%-ában előre jelezte az immunterápiára nem reagálók arányát, illetve a kezelés hatástalanságát.
- Keringő tumor DNS az esetek 16%-ában (12/73 fő) nem volt detektálható, egyik mintavételi időpontban sem, amely 100%-ban asszociált a teljes túléléssel az első negatív teszt után követett átlagosan 25,4 hónapban.
- A kapott ctDNS alapú eredmények a tumor mutációs állapotától (tumor mutational burden – TMB) és a PD-L1 státuszától független mutatók.

 

A magyar fordítást a Natera egyik legfrissebb híre alapján készítettük, amely eredeti, angol nyelven a következő linken található:

 

https://www.natera.com/press-releases/new-publication-nature-cancer-demonstrates-signateras-ability-evaluate-tumor-response

 

A hír alapját képező eredeti cikk (Bratman, S.V., Yang, S.Y.C., Iafolla, M.A.J. et al. Personalized circulating tumor DNA analysis as a predictive biomarker in solid tumor patients treated with pembrolizumab. Nat Cancer (2020). https://doi.org/10.1038/s43018-020-0096-5 ) megtalálható a következő linken:

 

https://www.nature.com/articles/s43018-020-0096-5