Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

Többféle vizsgálat érhető el a COVID-19 koronavírus fertőzés kapcsán, mint például a COVID PCR, az otthon is elvégezhető „ujjbegy szúrós” ellenanyag gyorsteszt, vagy az újfajta RBD ELISA teszt. Rövid cikkünkben elmondjuk, milyen esetekben, milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetni, amely valóban választ adhat a kérdéseinkre.

  1. COVID-19 fertőzött vagyok?

Erre a kérdésre kizárólag a COVID PCR vizsgálat adhat pontos választ. A COVID PCR az orr-garat váladékból határozza meg, hogy jelenleg fennáll-e a koronavírus fertőzés? A valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) módszer a koronavírus örökítőanyagát (RNS) keresi a mintában, így határozza meg a fertőzés meglétét.

Szintén alkalmasak az orr-garat váladékból végzett antigén gyorstesztek, ám kevésbé pontosak a PCR vizsgálathoz képest.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ a COVID PCR adja.

 

  1. Átestem a COVID fertőzésen?

Sokan úgy gondolhatjuk, hogy az elmúlt évben áteshettünk már a koronavírus fertőzésen. Ilyenkor érdemes ellenanyag vizsgálatot végeztetni, de nem mindegy, hogy milyet! Továbbá a fő kérdés itt nem is az, hogy voltam-e fertőzött, hanem hogy védett vagyok-e a koronavírussal szemben?

A védettségi szint jelenleg elérhető legpontosabb vizsgálata, az RBD ELISA. Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat) tudományos és klinikai kérdések megválaszolására is.

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik.

Ez a vizsgálat azt a típusú ellenanyagot vizsgálja, amely a vírussal szembeni védelemben elengedhetetlen egy fertőzés esetén, hogy azt semlegesítse. (Az oltások során kialakuló immunválasznak is az a lényege, hogy ebből a típusú ellenanyagból termelődjön elegendő a szervezetben.)

A korábbi tudásunk szerint alkalmazhatunk más típusú COVID szerológiai vizsgálatot is a teljes IgM és IgG ellenanyag vizsgálatára is, ám bebizonyosodott, hogy nem minden esetben termelődnek ezek a típusú antitestek, így kevésbé hatékony ez a módszer a védettségi szint felmérésére az RBD ELISA-hoz képest.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ az RBD ELISA vizsgálat adja.

 

  1. Megkaptam a 2. oltásom. Elegendő az ellenanyag szintem? Védett vagyok?

Ahogy a 2. pontban is kifejtettük, a védettségi szint felmérésére a legalkalmasabb módszer jelenleg az RBD ELISA vizsgálat. Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni. Bármely oltás lényege, hogy olyan típusú ellenanyagok termelődjenek a szervezetben, amelyek megvédenek egy esetleges fertőzéssel szemben. Az RBD ELISA specifikusan ezt az ellenanyag szintet méri.

Ebből kifolyólag nem érdemes más típusú tesztet csinálni vagy csináltatni, mint például a patikában kapható IgM/IgG ellenanyag otthoni gyorsteszteket vagy a laboratóriumban elérhető koronavírus szerológiát (teljes IgM és IgG), mert hamis eredményeket kaphatunk

Az RBD ELISA teszt így alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ az RBD ELISA vizsgálat adja.

 

Az RBD ELISA teszt eredményeinek értelmezéséről korábbi hírünkben olvashat részletesebben.

Az RBD ELISA vizsgálatra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet. 

Mintavételi napok: kedd és csütörtök