Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat) tudományos és klinikai kérdések megválaszolására is. A koronavírus világjárvány idején jelenleg az ELISA módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározásának

Fontos tudni, hogy a különböző típusú ELISA tesztek eredménye, így azoknak az értelmezése is eltérhet. 

Ebben az összefoglalóban a laboratóriumunkban is elérhető COVID ELISA vizsgálati eredményeket értelmezzük. 

COVID (RBD) ELISA teszt értelmezéséről 

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a SARS-COV-2 koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik. 

Az RBD ELISA teszt alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is. 

Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni. 

A COVID ELISA vizsgálat értéke széles tartományban változhat, annak megfelelően, hogy valaki átesett-e a fertőzésen vagy nem, illetve, ha oltás utáni állapotban van. Ezt az értéket U/ml mértékegységben adják meg, amely angolul „Units per millilitre” vagyis „egység mililiterenként”, amely egy nemzetközileg megállapított és elfogadott mértékegység az ellenanyag mérésre. 

Ezek az értékek a következőképpen alakulhatnak az egyes esetekben, amelyeket 1-1 leletrészlettel is bemutatunk: 

1. Nem oltott, és nem esett át COVID-19 fertőzésen: 0-0,8 U/ml

A leletrészleten látszik, hogy az eredmény negatív <0,40 U/ml értékkel, amelyet a „<0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

 2. Átesett a COVID-19 fertőzésen: átlagosan 50-150 U/ml

 A leletrészleten látszik, hogy az eredmény pozitív 128,50 U/ml értékkel, amelyet a „>=0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

 3. Két oltás után, amely a fiataloknál magasabb, az időseknél alacsonyabb lehet: 500 U/ml felett

 A leletrészleten látszik, hogy az eredmény pozitív 3132,00 U/ml értékkel, amelyet a „>=0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

A koronavírus vizsgálataink részletes leírása a https://www.pentacorelab.hu/genetika-arlista oldalon található.

A vizsgálatokra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet.

Koronavírus tesztekhez tartozó mintavételi napjaink: kedd és csütörtök