Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a PentaCore Laboratórium 2020.09.17-én az új koronavírus (SARS-CoV-2) genetikai anyagának (RNS) direkt PCR vizsgálatára (ezt hívjuk "COVID-PCR"-nek) a saját mintavételi egységében átmenetileg felfüggeszti a mintavételre történő előjegyzést. A külső helyen levett és beküldött minták vizsgálata továbbra is folyamatos, és tartani tudjuk a következő munkanapi eredményközlést. Jelenleg vizsgáljuk a helyzetet a hatósági árral kapcsolatban, amelyről egyelőre hivatalos információ nem jelent meg (és/vagy számunkra nem elérhető), így mi is sok kérdésre nem tudjuk még a választ.

Frissítés: megjelent a Magyar Közlöny 2020.évi 207.száma 


Azokat az ügyfeleinket, akiket már korábban előjegyeztünk mintavételre, természetesen várjuk a megjelölt mintavételi helyen és időpontban, jelenleg az előjegyzéskori áron tudunk vizsgálatot biztosítani. Esetleges lemondásukat sajnáljuk és tudomásul vesszük. Amennyiben időközben hivatalosan is megváltozik a szabályzás, akkor ez is annak megfelelően módosulhat.

Frissítés: mivel ezen ügyfeleknek megígértük a vizsgálatot, mi nem mondjuk le az időpontot, hanem nekik a hatósági áron adjuk, hogy ne kerüljenek nehéz helyzetbe, akkor is, ha ez nem a mi felelősségi szintünk már.


Azért döntöttünk az előjegyzés átmeneti felfüggesztése mellett, mert nem szeretnénk ügyfeleinket egy olyan szituációba hozni, hogy mi, mint szolgáltató, a helyzet pontos ismeretének hiányában olyan szolgáltatást és feltételeket vállalunk feléjük, amelyet esetleg nem tudunk betartani. Számunkra az elmúlt 13 évben mindig a ügyfeleink voltak az elsődlegesek, így a pontos, a szakma szabályainak és az üzleti korrektségnek megfelelő "hófehér" ellátás az, ami számunkra továbbiakban is legfontosabb szempont.


Fontos kiemelnem, hogy nem a mi kompetenciánk állást foglalni a helyzettel kapcsolatban, ez egy igen komplex kérdés, igen sokfajta kimeneti és bementi változóval; mi csak egy laboratórium vagyunk, akik végzik a dolgukat. Igen, magánszolgáltatóként, tehát piaci alapon, de azt szeretnénk megjegyezni, hogy Magyarországon igen szigorú szakmai kontroll és szabályzás van az egészségügyi intézmények felett, amelyeknek nekünk is mindig maximálisan meg kell felelnünk, és ezzel részünkről egyetértünk, hiszen a humán diagnosztikán igen fontos egészségügyi lépések, beavatkozások múlhatnak.


Jelenleg mi is és jogászaink várják a hivatalos információt a hatósági árral kapcsolatban. Mint magánszolgáltató, amely nem kap semmilyen rendszeres támogatást az állami ellátórendszertől (NEAK, NNK...) minden döntésünkben - pontosan úgy, mint egy pékségnek, gyárnak vagy bármely vállalkozásnak - szerep jut a költségvonzatnak, illetve annak a megvalósítani kívánt színvonalnak, amit kitűzünk magunk elé. A PentaCore Laboratórium elkötelezett a legmagasabb szakmai és emberi szintű szolgáltatás mellett.

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy jelenleg a COVID-PCR vizsgálatokra való mintavételt úgy végezzük, hogy a lehető legrövidebb idejű kontaktus lehessen az ügyfelek között, és ügyfeleink és kollégáink között. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy egy időpontra kizárólag egy páciens léphet a teljes (150 nm-es) mintavételi helységünkbe, ahol előzetesen jelentős beruházással megvalósítottuk a kultúrált, de biztonságos elkülönítés, fertőtlenítés és mintavétel feltételeit. Ebben a 20 percben két szakképzett kollégánk csak ezzel az egy ügyféllel foglalkozik, megfelelő (mintavétel után cserélendő) mintavételi védőfelszerelésben. A mintavétel után a helység felületeit fertőtlenítjük, illetve rendszeresen ózonozzuk - annak érdekében, hogy az esetleges keresztszennyeződést minimalizáljuk. Így egy munkanap alatt igen limitált számú mintavételt tudunk (20 alatti) - a magunktól elvárt színvonalon - megvalósítani, amelyet a hatósági ár nem tud fedezni.


Tehát szeretném hangsúlyozni, nem a reagens költsége nem fér bele (az belefér, még akkor is, ha egyre drágább, hiszen keresleti piac van rájuk és EUR / USD alapú a beszerzésük), hanem az az extra figyelem és biztonság, amit mi szeretnénk a mintavétellel kapcsolatban elérni. Az, hogy ez más szolgálatóknál, más volumenben, más kialakítás és más minőség szerint nekik belefér-e - szeretnék kiemelni-, szintén nem a mi feladatunk eldönteni. Mi csak és kizárólag a saját minőségünket és költségeinket látjuk. És igen, a drágább szolgáltatás a mi oldalunkról nézve nálunk mind az ügyfeleknek, mind a munkatársaknak biztonságosabb lehet, hiszen a fertőtlenítőszerek, a védőfelszerelés és a rászánt idő bizony pénzbe kerül.


Mindazonáltal kollégáim, akik március óta a laboratóriumban dolgoznak - ezt igen nehezen lehetne otthonról - pontosan tisztában vannak azzal a kockázattal és felelősséggel, amivel a munkájuk jár, ezért ezt nekik külön szeretném megköszönni! Mint ügyvezetőnek nekem figyelemmel kell lennem mind a kollégák - akik jelenleg is túlterheltek és jelentős túlmunkát is végeznek - mind az ügyfelek biztonságára, és amennyiben úgy látjuk, hogy ez akár csak kicsit is sérülhet, akkor talán nem is lehetőség, hanem kötelesség ezt felismerni és olyan lépéseket tenni, ami ezt kompenzálja.


A PentaCore Laboratórium Magyarország meghatározó magán genetikai diagnosztikai laboratóriuma, tehát fő profilunk és munkánk zöme humángenetikai kérdések megválaszolása az elérhető legmagasabb színvonalú technikával és szakmai háttérrel. A jelenlegi vírushelyzetre reagáltunk úgy, mivel mind az eszköztárunk, mind a tudásunk, mind az engedélyünk megvan, bekapcsolódunk a vírusdiagnosztikába, a kollégák pedig mérlegelték és vállalták ezt, és talán ebből kifolyólag eddig nem kellett senkit sem elbocsájtanunk. De higgyék el, ez nem egy óriási biznisz, ebből - legalábbis nálunk - senki sem lesz milliárdos, viszont annyit talán elérünk, hogy nem növeljük a munkanélküliek számát.


Működésünk óta eddig minden külső PCR minőségellenőrzésen 100% pontosságúak voltunk, amikre büszkék vagyunk. A külső helyről beküldött, ott levett minták meghatározását továbbra is folyamatosan végezzük.


Tudom, hogy ez mindannyiunk számára nehéz helyzet, szeretném kérni Önöket, hogy tartsuk meg a kultúrált kommunikációt és értsék meg azt, hogy mi pontosan ugyanabban a bizonytalan, sok-sok nyitott kérdést tartalmazó helyzetben vagyunk, mint Önök (talán annyival nehezebb, hogy itt nem kevés pozitív mintával vagy ügyféllel találkozunk).


Vigyázzanak magukra, tartsuk be a maszkhasználat, a fertőtlenítés és a távolságtartás ajánlott és elvárt formáit, tisztelettel,

Dr. Kósa János laboratórium vezető/ügyvezető

(a cikk utolsó módosítása: 2020.09.18. 13.39)