A sejtmentes DNS tesztelésében úttörő és világvezető biotechnológiai cég, az Egyesült Államokbeli Natera szakemberei a közelmúltban publikálták tanulmányukat a neves Nature Cancer című folyóiratban. A tudományos publikációban a személyre szabott keringő tumor DNS-t vizsgáló Signatera™ teszt alkalmazhatóságát és hatékonyságát bizonyították immunterápiában 25 különböző szolid tumortípus esetén.

 

SIG atmeneti kep webre small


„Habár az ún. immunológiai ellenőrzőpont-gátló szerek nagyon hatékony terápiás lehetőséget biztosítanak a tumorok kezelésében, olykor kihívás jelent a terápiás döntéshozatalban, főként az első kontrollvizsgálatnál, hogy azért nő tovább a daganat, mert az immunterápia nem hatásos, vagy azért, mert bár hat, a tumoros lézió nagyobbnak látszik a fokozott immunsejtes beszűrődés miatt (pszeudoprogresszió jelensége).” - magyarázza dr. Lillian Siu a tanulmány vezető kutatója. „Nagyon örülünk annak, hogy a Natera csapatával közösen veszünk részt ebben a mérföldkőnek számító onkológiai vizsgálatban, amely a keringő tumor DNS (ctDNS) kimutatásán alapuló Signatera™ tesztet használja, a valódi tumorprogresszió kimutatására a képalkotó eljárásokkal együtt, így segítve a pácienseket a megfelelő immunterápiához.”


A tanulmány szerzői arra az alapvető következtetésre jutottak, hogy „A tumorstátusz ctDNS-alapú megfigyelése széles körűen alkalmazható azon pácienseknél, akiket immunterápiával kezelnek.”

 

A tanulmány legfőbb megállapításai:
- A Signatera™ technológia az esetek 98%-ában (92/94 fő) azonosított keringő tumor DNS-t a terápia megkezdése előtt. Ezzel alátámasztva azt, hogy a ctDNS általános biomarkerként eredményesen használható a tumor reziduumok (maradványok) kimutatására.
- A Signatera™ a páciensek 42%-ánál mutattak ki a ctDNS mennyiségének emelkedését (a tumor méretének növekedésével párhuzamosan) 6 hetes kezelés után. Továbbá az esetek 100%-ában előre jelezte az immunterápiára nem reagálók arányát, illetve a kezelés hatástalanságát.
- Keringő tumor DNS az esetek 16%-ában (12/73 fő) nem volt detektálható, egyik mintavételi időpontban sem, amely 100%-ban asszociált a teljes túléléssel az első negatív teszt után követett átlagosan 25,4 hónapban.
- A kapott ctDNS alapú eredmények a tumor mutációs állapotától (tumor mutational burden – TMB) és a PD-L1 státuszától független mutatók.

 

A magyar fordítást a Natera egyik legfrissebb híre alapján készítettük, amely eredeti, angol nyelven a következő linken található:

 

https://www.natera.com/press-releases/new-publication-nature-cancer-demonstrates-signateras-ability-evaluate-tumor-response

 

A hír alapját képező eredeti cikk (Bratman, S.V., Yang, S.Y.C., Iafolla, M.A.J. et al. Personalized circulating tumor DNA analysis as a predictive biomarker in solid tumor patients treated with pembrolizumab. Nat Cancer (2020). https://doi.org/10.1038/s43018-020-0096-5 ) megtalálható a következő linken:

 

https://www.nature.com/articles/s43018-020-0096-5