Első rész

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, azért most a Think Pink, Live Green elnevezésű kihívás teljesítésére invitálunk, mely során lehetőséged nyílik megismerni a mellrák kockázatát növelő tényezőket, csökkenteni saját kockázatodat a daganat kialakulására és egészségesebbé tenni az életed. A következő három hét során megosztjuk veled, hogy az örökletes tényezőkön felül milyen más faktorok járulnak hozzá a daganatok, így a mellrák kialakulásához és Te mit tehetsz azért, hogy ezeknek a faktoroknak a hatását csökkentsd. 

A cikksorozat alapjául a BREASTCANCER.ORG Think Pink, Live Green kapánya szolgált, a teljes cikkeket eredeti nyelven megtekintheted a https://www.breastcancer.org/risk/factors/tplg-booklet-checklist oldalon.
FONTOS! Az életmód megváltoztatása nem helyettesíti a rákszűrésen való részvételt. Vegyél részt rendszeresen rákszűrésen, a rákszűrések közötti időszakokban végezz önvizsgálatot, figyeld a tested és ha bármilyen rendellenességre utaló jelet észlelsz haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Sokféleképpen tehetünk egészségünkért és csökkenthetjük a mellrák kialakulásának kockázatát, azonban először meg kell értenünk milyen kockázat növelő tényezők hatnak ránk. Az elmúlt évtizedek tudományos eredményeinek hála ma már jobban ismerjük a daganatok genetikai hátterét és egyre hatékonyabb terápiák válnak elérhetővé, azonban a mellrák továbbra is a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy a mellrák előfordulása az következő 20 évben tovább fog nőni és egyre gyakrabban fog jelentkezni fiatal nőknél. A Think Pink, Live Green projekt célja, hogy felvegye a harcot a mellrákkal és minden nő számára megvalósítható, tudományos alapokon nyugvó útmutatót kínáljon a rák kockázatának csökkentésére. Itt fontos megjegyezni, hogy a magasabb kockázat sem jelenti, hogy biztosan kialakul a daganat, azonban az esély nagyobb rá.

Sokan gondolják, hogy a mellrák kialakulása csak örökletes tényezőktől függ. A kialakult betegségek egy részének hátterében valóban öröklött genetikai mutációk állnak, ebben az esetben a leggyakrabban érintett gének a BRCA1 és BRCA2 gének. Azonban sok emlőrákos páciens esetén semmilyen családi öröklődés nem mutatható ki, a betegség többek között az életünk során bekövetkező genetikai változások, illetve környezeti hatások miatt alakul ki.
Az elmúlt 50 évben a regisztrált emlőrákok száma folyamatosan nőtt. Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy tovább élünk, mint elődeink és a diagnosztikai módszerek és hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így több a felismert eset. Azonban a családi öröklődés és a hosszabb élet nem az egyedüli rizikófaktorok.
Az elmúlt évtizedekben a környezetünk és az életünk is gyökeresen megváltozott, így szervezetünknek új kihívásokkal kell szembenéznie. A következőkben többek között olyan mindennapi tevékenységek kerülnek górcső alá, mint a táplálkozás, mozgás, pihenés, takarítás, szépségápolás.

thinkpink

1. Hosszabb ideig élünk
Napjainkban a nők hosszabb ideig élnek, mint bármikor ezelőtt, átlagosan 30 évvel tovább, mint egy évszázada. Ez sok szempontból nagyon jó hír, a daganatok szempontjából viszont a legkevésbé sem, mivel az öregedés a legnagyobb kockázati tényező a daganatok kialakulásának tekintetében. A génjeink több káros mutációt szenvednek el az idő előrehaladtával és kevésbé képesek ezek javítására.

2. A pubertáskor és a mellek kifejlődése hamarabb kezdődik
Minél hamarabb kezd el egy lány menstruálni, annál nagyobb esélye van a mellrák kialakulására. Illetve minél hamarabb kifejlődnek a mellek, az érzékeny szövet annál tovább van kitéve káros hatásoknak, ami szintén növeli a kockázatot.

3. Egyre több nő vállal idősebb korban gyermeket
Az első kihordott terhesség véd a mellrák ellen, mert elősegíti az emlő sejtjeinek érését és az érett sejteknek nagyobb esélyük van a normál növekedésre és osztódásra, így kisebb az esély az abnormális változások bekövetkezésére. Ennek a folyamatnak a kitolódása növeli az emlőrák kialakulásának esélyét.

4. Egyre kevesebben szoptatják gyermeküket vagy rövidebb ideig szoptatják őket
Ebben az esetben az ok lényegében ugyanaz, mint a 3. pontban, a szoptatás stimuláló hatása miatt a sejtek gyorsabban válnának érettén és ellenállóbbá.

5. Sok nő szed hormontartalmú készítményeket
Ez igaz a fogamzásgátlókra, amelyet már sok tinilány is elkezd szedni, illetve a menopauzán áteső hölgyek hormonterápiájára is. A hormontartalmú készítményeknek közepes vagy alacsony rizikónövelő hatása van, mivel a hormontartalom az emlő sejtjeinek fokozott növekedését idézik elő.

6. Egyre több nő és fiatal lány túlsúlyos
A túlsúly világméretű probléma, szinte elkerülhetetlen bármilyen kórkép tárgyalásakor. Az elmúlt évtizedekben a túlsúllyal élők száma megtöbbszöröződött. Ez többek között a mozgásszegény életmódnak, a szénhidrát- és zsírdús ételek elterjedésének és ezen ételek szinte korlátlan hozzáférhetőségének köszönhető. A zsírsejtek ösztrogént termelnek, így a zsírtöbblet még több, felesleges ösztrogént termel, ezen felül a zsírban oldódó káros anyagokat képes elraktározni. A többlet hormon hatására az emlő sejtjei túlzott növekedésbe kezdhetnek, ami egyértelműen kockázati tényező. Ezen felül a túlsúly folyamatos gyulladást tart fent a szervezetben, csökkentve az immunrendszer hatékony működését. A túlsúlyos édesanyáknak pedig gyakran gyermekeik is túlsúlyosak, ami korai pubertáshoz vezethet (2.pont).

7. Egyre kevesebb a fizikai aktivitás
A modern, felgyorsult világunkban egyre többen végzünk ülőmunkát, amivel egyre több időt töltünk, ahova autóval érkezünk és ami után a kanapén lazítunk és internetezünk. Pedig a rendszeres testmozgás segít a daganatos betegségek kockázatának csökkentésében a testsúly, a hormon és vércukorszint normális szinten való tartásával.

8. Egyre többen egyre több alkoholt fogyasztanak
Megnőtt a nők körében az alkoholfogyasztás és a fogyasztott mennyiség is. Sokan rendszeresen megisznak 3-7 pohár alkoholt hetente, de a 7 pohár feletti mennyiség sem ritka. Az alkohol szintén a hormonrendszerre gyakorolt hatása révén válik kockázati tényezővé, az ösztrogén lebontását csökkentheti míg termelését növelheti.

9. Sok nő dohányzik
A dohányzást mindenki a tüdőrákkal hozza összefüggésbe. Azonban a dohányzás során bekerült káros anyagok rongálják a sejteket és gyengítik a javító mechanizmusokat a szervezet egészén belül, így az érzékeny emlőszövetben is.

10. Túl sokat stresszelünk és keveset alszunk
Modern életvitelünk kicsit sem nevezhető pihentetőnek. Teljes állásban dolgozunk, háztartást vezetünk, gyermekeket nevelünk, családunkkal, barátainkkal foglalkozunk és mindeközben egyre több és több külső inger ér minket. A túlzott stressz és a nem kielégítő alvás általánosságban negatív hatással van az egészségünkre és a közérzetünkre. A túlzott stressz pedig fokozott kortizol, más néven stresszhormon termeléshez vezet, ami gyengíti az immunrendszerünket. Szintén hormonális változásokat okoz, ha alvás közben fény ér bennünket. Fény hatására kevesebb melatonin hormon termelődik, aminek a normális sejtnövekedésben elengedhetetlen szerepe van.

11. A nők egyre több környezeti szennyezőanyagnak vannak kitéve
A szintetikus kémiai anyagok elterjedése sok területen megkönnyítette az életünket. Azonban bizonyos anyagok az egészségre károsnak bizonyulnak és nagy mennyiségben feldúsulhatnak a környezetünkben, akár ételeinkben, jelen vannak a használati tárgyainkban, kozmetikumainkban. Néhány szennyező anyag képes a sejtek genetikai állományát károsítani. Ez az alváshiányhoz hasonlóan az általános egészségi állapotunkra van hatással, a mellrákhoz kapcsolódó konkrét kockázat felmérése további kutatásokat igényel.

Think Pink, Live Green sorozatunk első részében ismertettük azokat a faktorokat, amelyek a genetikai mutációkon felül növelik a mellrák kialakulásának kockázatát.
A következőkben mindenki számára kivitelezhető ötleteket adunk ezen faktorok hatásának csökkentésére.

Maradj velünk, harcoljunk együtt!