Európában a prosztata carcinoma a férfiak második leggyakrabban előforduló malignus elváltozása, amely sok esetben halálhoz vezet.


Hazánkban évente átlagosan 2400 új beteget diagnosztizálnak. A korán felismert prosztatarák nagyon jó eséllyel gyógyítható. Azonban a mindennapi gyakorlatban alkalmazott standard diagnosztikai módszerek (szérum PSA meghatározás, rectalis-digitalis vizsgálat) nem minden esetben adnak megbízható eredményt, sokszor a korai stádiumú tumor észrevétlen marad. 
PCA3 gén terméke kizárólag a prosztata szövetben mutatható ki. Malignus elfajulás esetén a prosztata sejtek 60-100x több PCA3 mRNS-t termelnek, mint a normál vagy benignus sejtek. A Gen-Probe PROGENSA PCA3 teszt egy magas specificitású molekuláris biológiai módszer, mely a PCA3 géntermék pontos mennyiségi meghatározását teszi lehetővé vizeletmintából. A PCA3-érték közel 80%-os biztonsággal jelzi előre a biopszia eredményét. 
A Gen-Probe PROGENSA PCA3 teszttel végzett vizsgálatok eredményei Magyarországon Közép- és Kelet-Európa első és mindezidáig egyetlen akkreditált PCA3 vizsgálati helyén, a Semmelweis Kft. PentaCore laboratóriumában.