HE4 (Humán epididymis-protein 4)

A HE4 fehérjét először a disztális epididymis hámszövetében határozták meg. A légzőszervi és a nemzőszervek (köztük a petefészek) szöveteiben alacsony szint a jelenléte, a petefészekrákos szövetekben viszont magas.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (International Agency for Research on Cancer) adatai szerint a petefészekrákos betegek 5 éves túlélésének aránya 46 %, mivel a petefészekrák tünetei csak adnexális daganat formájában jelentkeznek. Ezek is gyakran bizonytalanok és nem specifikusak, ha azonban a megbetegedést sikerül korai fázisban kimutatni, akkor a túlélési arány 94 %-ra emelkedik.

A tumormarkerek közül egyedüliként a HE4 mutatja ki legnagyobb arányban a petefészekrákot, különösen a megbetegedés első, korai és tünetmentes szakaszában. A CA-125 és HE4 vizsgálat együttes alkalmazása vezetett a legmagasabb (76,4 %-os) szenzitivitásra 95 %-os specifitás mellett. A HE4 ezen kívül a CA-125-nél szenzitívebb a méhnyálkahártyarák korai fázisában is. Ha magas HE4 szérumszint mellett normál CA-125 értékeket mérnek, akkor az
petefészekrák vagy más típusú rákos megbetegedés (pl. méhnyálkahártyarák) jelenlétére utal

A vizsgálat hámeredet petefészekrákban szenvedő betegeknél elsegíti a megbetegedés előrehaladásának ill. kiújulásának a monitorozását. Továbbá javasoljuk menopauza előtti és utáni, hasi daganattal jelentkező nőknél a hámeredet petefészekrák eshetőségének megítélését támogató eszközként, a CA-125 vizsgálattal együttesen történő alkalmazását.

A hámeredetű petefészekrák valószínűségének becslésére szolgál a ROMA index (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm): az algoritmus figyelembe veszi a HE4 és a CA-125 értéket, valamint a beteg menopauzális státuszát.

2016-os kiegészítés: Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az alább bemutatott információk Hellstrom és mtsai. (The HE4 (WFDC2) protein is a biomarker for ovarian carcinoma. Cancer Res. 2003 Jul 1;63(13):36965-700.) tudományos eredményeinek 2011 évi rövidített interpretálása.
Napjainkban az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) állásfoglalása szerint a teszt elsősorban a epitheliális ovariumcarcinomás betegek esetén a betegség kiújulásának és progressziójának monitorozását szolgálja. ("The assay is to be used as an aid in monitoring recurrence or progressive disease in patients with epithelial ovarian cancer. Serial testing for patient HE4 assay values should be used in conjunction with other clinical methods used for monitoring ovarian cancer.")
A Magyarországon is érvényes Abott Architect System, CA-125/HE-4 Ref: 2P54 vizsgálatról szóló bővebb tájékoztatást lásd az alábbi linken: http://www.pentacorelab.hu/dokumentumaink, "CA-125+HE4+ROMA-index tájékoztató ".

A HE4 vizsgálat csak CA-125 vizsgálattal együtt rendelhető - a kérés esetén automatikusan számoljuk a ROMA indexet is.

Fontos tudni, hogy egy laboratóriumi teszt eredménye önmagában nem ad diagnózist. Az irányelveket figyelembe véve, a klinikai diagnózis felállításához minden esetben szükség van a szakorvos hozzáértésére.