Tájékoztatjuk Tisztelt Érdeklődőinket, hogy a Septin9 korai vastagbélrák szűrőteszt a mérési módszer változása miatti akkreditáció megújítás miatt ideiglenesen szünetel. Az akkreditációs folyamat a német Epigenomics céggel közös munkát jelent, melynek várható vége februárban lesz. Addig a Septin9 diagnosztika ideiglenesen nem érhető el laboratóriumunkban. 

Az ismételt rendelhetőségről mind a weboldalunkon, mind egyéb on-line csatornáinkon tájékoztatjuk Önöket! Megértésüket és türelmüket köszönjük! 

 

A PentaCore Laboratórium hazánkban elsőként vezeti be a Septin9 tesztet a vastagbélrák vérből való eddigi legspecifikusabb korai kimutatására. 

Amennyiben a Septin9 teszt negatív abban az esetben több, mint 99,9% eséllyel nincs vastagbélrák, pozitív esetben a80,6%-os specificitása pedig messze meghaladja az eddig használt bármelyik laboratóriumi diagnosztika értékét! 

Minden évben megközelítőleg 500 ezer ember hal meg vastagbélrákban világszerte. Magyarországon évente 7000 új megbetegedést regisztrálnak. A rendszeres szűrés során korai szakaszban felismert vastagbélrák nagyon jó eséllyel gyógyítható. A korán kimutatott vastagbélrák túlélése 91% szemben a késői, előrehaladott állapottal, ahol a betegek túlélése mindössze csak 11%. A vastagbéldaganatok alig egyharmadát ismerik fel korai stádiumban a betegséget jelző tünetek hiánya miatt.


A vastagbéltumor sejtek által termelt Septin9 metilált DNS a vérmintából mutatható ki. A teszt egy 8000 főt magában foglaló klinikai vizsgálatot követően 2011-ben került bevezetésre a nemzetközi piacon.
Amennyiben a Septin9 teszt negatív eredményt ad, abban az esetben több, mint 99,9% eséllyel nincs vastagbélrák. Pozitív eredmény esetében a 67-88%-os specificitás (függően a korai tumor I. vagy II. stádiumától) pedig messze meghaladja az eddig rutinszerűen használt bármelyik (székletvér, CEA vagy enzimatikus tumormarker) laboratóriumi diagnosztika értékét!
Ajánljuk a tesztet a fokozott vastagbélrák rizikójú, családi halmozódású pácienseknek, akiknél évek óta gyulladásos bélbetegség áll fent, illetve mindazoknak, akik a vastagbél-tükrözés előtt pontos és megbízható információt szeretnének kapni állapotukról. A teszt eredményét követően csak pozitív esetben javasolt a vastagbél-tükrözés. 

A Septin9 vastagbélrák szűrőteszt alkalmas bármely elhelyezkedésű és bármely stádiumú vastagbélrák kimutatására. Jelenleg még nem OEP finanszírozott, bevezető áron 49.000 Ft-ba kerül. A teszt elvégzéséhez minimum 9 ml EDTÁs vérminta szükséges (pl. 3 db 3 ml-es, lila kupakos - Greiner 484511 cső), melyet 12 órán belül a laboratóriumba kell juttatni (lehetőség van a PentaCore Laboratóriumban a mintavételre). A minta nem fagyasztható! 

A vizsgálat elérhetőségéről érdeklődjön bizalommal kollégáinknál a 06-80-69-69-69 ingyenes zöldszámon!