Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

A meddőség napjainkban sok gyermekre vágyó pár életét keseríti meg. Annak, hogy a várt gyermek nem tud megfoganni vagy a terhesség rendszeresen spontán megszakad nagyon sok, többek között genetikai, hormonális, anatómiai, immunológiai, esetenként pszichés és életmódbeli oka is lehet.
A meddőségi esetek 40-40%-ában a meddőségért felelős elváltozások a pár női vagy férfi tagját, míg az esetek 20%-ában mindkét felet érinthetik. A WHO adatai szerint a világon minden 7. pár küzd a meddőséggel.

Minden esetben az első lépés az alapos kivizsgálás, a meddőséget kiváltó tényezők feltárása. A megfelelő és hatékony terápia csak ezen tényezők ismeretében lehetséges!

1. Kivizsgálás férfiak esetében: A férfiaknál általában a kivizsgálás a külső nemi szervek, valamint a spermiumok állapotának és mennyiségének vizsgálatával kezdődik, ezután hormonvizsgálatok és genetikai tesztek történhetnek.

2. Kivizsgálás hölgyek esetében: Hölgyek esetében először – a férfiakhoz hasonlóan – hormonvizsgálatok és genetikai tesztek folynak. Ezeken felül a hölgyeknél szintén felmerülhetnek anatómiai eltérések, valamint endometriózis (a méhszövet méhen kívüli megtapadása), mely fájdalmat és hegesedést vált ki, ebből kifolyólag pedig meddőséget idézhet elő. A korai menopauza és a PCOS (policisztás ovárium szindróma) szintén megakadályozhatják a kívánt fogamzást. A korai menopauzában ugyanaz történik, mint a változó korba lépett nők esetében, csak sokkal hamarabb (35 éves kor előtt elmaradozik a menstruáció és megszűnik a peteérés). Míg a PCOS-ban szenvedő nők esetében a szervezet túl sok androgénhormont termel, mely negatív hatással van a fogamzásra, a cukorháztartásra és a petefészkek működésére.

 

A PentaCore Laboratórium idén tavasszal a meddőséggel küzdő párok támogatását tűzte ki célul és új, széleskörű vizsgálati csomagokat vezetett be, amely közelebb viszi a párt és orvosukat a meddőség okainak felderítéséhez és így a megfelelő terápia kiválasztásához.

 

2small

 

A csomagban genetikai és hormonvizsgálati panelek érhetők el:

1. Genetikai vizsgálataink

Hagyományos kariotipizálás: a kromoszómák számbeli, illetve nagyobb szerkezetbeli eltéréseit vizsgáljuk.

Y-kromoszóma mikrodeléció vizsgálata (kiegészítheti a hagyományos kariotipizálást): a vizsgálat során olyan, kizárólag a férfiaknál fellelhető Y-kromoszómát érintő hiányokat ("mikrodeléciókat") mutatunk ki, amelyek a meddőséget magyarázhatják.
Kiknek ajánlott elvégeztetni ezt a vizsgálatot:
o minden azoospermiás férfi páciens esetében, vagyis akiknél a spermiumszám valamilyen oknál fogva alacsonyabb
o a férfi infertilitása miatt in-vitro fertilizációra jelentkező párok férfi tagjánál.

Trombózis genetikai vizsgálata: a fokozott véralvadásra hajlamosító génvariációkat vizsgáljuk.

Cisztás fibrózis genetikai vizsgálata: a cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, melyet a CFTR génben bekövetkezett mutáció hoz létre. A CFTR-SCREEN vizsgálatunkban a leggyakrabban elforduló mutációkat vizsgáljuk meg, ez a 36 mutáció lefedi a Magyarországon előforduló CFTR mutációk több, mint 90%-át, így egy költséghatékony vizsgálati lehetőséget biztosít a meddőségi vagy IVF-fel kapcsolatos kivizsgálási panelekben is.

Fragilis X-szindróma vizsgálata: A fragilis-X, vagy másnéven a törékeny-X kromoszóma vizsgálata egyes női eredetű meddőségi problémák (pl.: fragilis X-kromoszómához kötött elsődleges petefészek-elégtelenség) genetikai kivizsgálására is szolgál. Laboratóriumunkban a világszerte legelfogadottabb és legmegbízhatóbb diagnosztikai eljárással dolgozunk.

FSH-receptor polimorfizmus vizsgálata: Az FSH (follikulus-stimuláló hormon) receptorának ún. Asn680Ser változatai szakirodalmi adatok alapján erős összefüggést mutatnak az asszisztált reprodukció (in-vitro fertilizáció, IVF) eljárás során alkalmazott petefészek stimulálás hatékonyságával.

 

2. Hormonvizsgálataink

PCOS LABORATÓRIUMI PANEL

– TORCH PANEL (Toxoplasma Gondii, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes Simplex I, II kórokozók vizsgálata)

NŐI REPRODUKCIÓS PANEL

FÉRFI REPRODUKCIÓS PANEL

PAJZSMIRIGY HORMON PANEL

 

A meddőségi vizsgálatokkal kapcsolatos további információért keresse bizalommal kollégáinkat!
06 80 69 69 69 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.