A mai korszerű diagnosztikai eszközökkel a lakosság 25-50%-ában lehet kimutatni kisebb-nagyobb göböket a pajzsmirigyben. Az ún. „hideg” göbök (olyan göbök, amelyek izotópot nem dúsítanak) 5-10%-ában lehet daganatos elváltozást találni az idő múlásával. Azt, hogy melyik göbben keletkezik majd daganat, ma még nem lehet teljes biztonsággal megmondani. A PentaCore Laboratórium által kifejlesztett vizsgálat 10 gént analizál, és ez alapján 60-70%-os pontossággal tudja megbecsülni a rákos folyamat kialakulásának valószínűségét. Amennyiben ez a kockázat nagy, a göb műtéti eltávolítása javasolt, és így biztonsággal megelőzhető a daganat későbbi megjelenése. A vizsgálat abban az esetben is segítséget nyújt, ha a daganat már kialakult, mert ebben az esetben a kezelés mikéntjéhez ad hasznos információt (milyen műtét történjen, milyen utókezelés legyen, stb.). Ezen genetikai panel vizsgálatára Magyarországon kizárólag a Semmelweis Egyetemen működő PentaCore Laboratóriumban van lehetőség. 

A PentaCore Laboratórium szolgáltató partnere, a PentaCore Lab Kft. az Új Széchenyi Terv KMOP-2011-1.1.4/B pályázati program keretein belül, a „GÉNDIAGNOSZTIKAI PANEL BEVEZETÉSE A PAJZSMIRIGYRÁK MEGELŐZÉSÉNEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN” című pályázatával 21 835 483 Ft összegű, utólagos elszámolású, 65%-os támogatást nyert el, mely segítségével korszerű molekuláris genetikai céleszköz beszerzése mellett új munkatársak foglalkoztatására is lehetővé vált. 

A támogatással vált lehetővé, hogy a THYREON és a THYREON-PREDICT pajzsmirigyrák differenciál diagnosztikájában alkalmazható eljárásokat elérhetővé tegyük a nagyközönség számára is.