Amputálták Angelina Jolie melleit genetikai kockázat miatt!

A világsajtó tele van azzal a hírrel, miszerint Angelina Jolie amputáltatta melleit, mivel genetikai vizsgálat alapján 87% esélye volt a mellrák kialakulására és meg akarta előzni a betegséget. Édesanyja mellrákban halt meg. A következőket nyilatkozta:

„Erősnek érzem magam, hogy meghoztam ezt a komoly döntést, és ez egyáltalán nem csökkenti a nőiességemet. Arra bíztatok minden nőt, különösen akiknek a családjában előfordult a mellrák, vagy a petefészekrák, hogy forduljon olyan orvoshoz, aki át tud segíteni ezen a nehéz életszakaszon és segít megalapozott döntést hozni”  

Angelina-Jolie

 

Óriási jelentőségű lépés ez és nagyon fontos üzenet a nőknek, hogy menjünk elébe a betegségnek, sőt előzzük meg azt. Az ismert, mellrákkockázat becslésére alkalmas BRCA gén változatainak elemzése után hozta meg a döntését. 

Tavaly óta érhető el nálunk ez a mellrák kockázatot felmérő teszt Breaston néven. Ilyen génmutáció előfordulásakor az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélye szignifikánsan nagyobb, 70 éves korig megközelítőleg 80%. Foglalkozzunk a kérdéssel és egy egyszerűen kivitelezhető genetikai teszt segít a döntésben.