Hírek

Többféle vizsgálat érhető el a COVID-19 koronavírus fertőzés kapcsán, mint például a COVID PCR, az otthon is elvégezhető „ujjbegy szúrós” ellenanyag gyorsteszt, vagy az újfajta RBD ELISA teszt. Rövid cikkünkben elmondjuk, milyen esetekben, milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetni, amely valóban választ adhat a kérdéseinkre.

 1. COVID-19 fertőzött vagyok?

Erre a kérdésre kizárólag a COVID PCR vizsgálat adhat pontos választ. A COVID PCR az orr-garat váladékból határozza meg, hogy jelenleg fennáll-e a koronavírus fertőzés? A valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) módszer a koronavírus örökítőanyagát (RNS) keresi a mintában, így határozza meg a fertőzés meglétét.

Szintén alkalmasak az orr-garat váladékból végzett antigén gyorstesztek, ám kevésbé pontosak a PCR vizsgálathoz képest.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ a COVID PCR adja.

 

 1. Átestem a COVID fertőzésen?

Sokan úgy gondolhatjuk, hogy az elmúlt évben áteshettünk már a koronavírus fertőzésen. Ilyenkor érdemes ellenanyag vizsgálatot végeztetni, de nem mindegy, hogy milyet! Továbbá a fő kérdés itt nem is az, hogy voltam-e fertőzött, hanem hogy védett vagyok-e a koronavírussal szemben?

A védettségi szint jelenleg elérhető legpontosabb vizsgálata, az RBD ELISA. Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat) tudományos és klinikai kérdések megválaszolására is.

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik.

Ez a vizsgálat azt a típusú ellenanyagot vizsgálja, amely a vírussal szembeni védelemben elengedhetetlen egy fertőzés esetén, hogy azt semlegesítse. (Az oltások során kialakuló immunválasznak is az a lényege, hogy ebből a típusú ellenanyagból termelődjön elegendő a szervezetben.)

A korábbi tudásunk szerint alkalmazhatunk más típusú COVID szerológiai vizsgálatot is a teljes IgM és IgG ellenanyag vizsgálatára is, ám bebizonyosodott, hogy nem minden esetben termelődnek ezek a típusú antitestek, így kevésbé hatékony ez a módszer a védettségi szint felmérésére az RBD ELISA-hoz képest.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ az RBD ELISA vizsgálat adja.

 

 1. Megkaptam a 2. oltásom. Elegendő az ellenanyag szintem? Védett vagyok?

Ahogy a 2. pontban is kifejtettük, a védettségi szint felmérésére a legalkalmasabb módszer jelenleg az RBD ELISA vizsgálat. Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni. Bármely oltás lényege, hogy olyan típusú ellenanyagok termelődjenek a szervezetben, amelyek megvédenek egy esetleges fertőzéssel szemben. Az RBD ELISA specifikusan ezt az ellenanyag szintet méri.

Ebből kifolyólag nem érdemes más típusú tesztet csinálni vagy csináltatni, mint például a patikában kapható IgM/IgG ellenanyag otthoni gyorsteszteket vagy a laboratóriumban elérhető koronavírus szerológiát (teljes IgM és IgG), mert hamis eredményeket kaphatunk

Az RBD ELISA teszt így alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ az RBD ELISA vizsgálat adja.

 

Az RBD ELISA teszt eredményeinek értelmezéséről korábbi hírünkben olvashat részletesebben.

Az RBD ELISA vizsgálatra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet. 

Mintavételi napok: kedd és csütörtök

 

 

 

 

 

 

Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat) tudományos és klinikai kérdések megválaszolására is. A koronavírus világjárvány idején jelenleg az ELISA módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározásának

Fontos tudni, hogy a különböző típusú ELISA tesztek eredménye, így azoknak az értelmezése is eltérhet. 

Ebben az összefoglalóban a laboratóriumunkban is elérhető COVID ELISA vizsgálati eredményeket értelmezzük. 

COVID (RBD) ELISA teszt értelmezéséről 

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a SARS-COV-2 koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik. 

Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni. 

Az RBD ELISA teszt így alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is. 

A COVID ELISA vizsgálat értéke széles tartományban változhat, annak megfelelően, hogy valaki átesett-e a fertőzésen vagy nem, illetve, ha oltás utáni állapotban van. Ezt az értéket U/ml mértékegységben adják meg, amely angolul „Units per millilitre” vagyis „egység mililiterenként”, amely egy nemzetközileg megállapított és elfogadott mértékegység az ellenanyag mérésre. 

Ezek az értékek a következőképpen alakulhatnak az egyes esetekben, amelyeket 1-1 leletrészlettel is bemutatunk: 

1. Nem oltott, és nem esett át COVID-19 fertőzésen: 0-0,8 U/ml

A leletrészleten látszik, hogy az eredmény negatív <0,40 U/ml értékkel, amelyet a „<0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

 2. Átesett a COVID-19 fertőzésen: átlagosan 50-150 U/ml

 A leletrészleten látszik, hogy az eredmény pozitív 128,50 U/ml értékkel, amelyet a „>=0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

 3. Két oltás után, amely a fiataloknál magasabb, az időseknél alacsonyabb lehet: 500 U/ml felett

 A leletrészleten látszik, hogy az eredmény pozitív 3132,00 U/ml értékkel, amelyet a „>=0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

A koronavírus vizsgálataink részletes leírása a https://www.pentacorelab.hu/genetika-arlista oldalon található.

A vizsgálatokra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet.

Koronavírus tesztekhez tartozó mintavételi napjaink: kedd és csütörtök

 

 

 

 PentaCore Laboratórium teljes sikerrel vett részt a WHO (World Health Organization) által szervezett globális laboratóriumi jártassági vizsgálaton*, amely a SARS-CoV-2 vírus PCR-rel történő kimutatására irányult.

A körkontroll vizsgálat során olyan SARS-CoV2 koronavírus mintákat dolgoztunk fel, amelyek teszt eredményeit csak a szervezők (ez esetben a WHO) ismerték. Az ismeretlen koronavírus mintákkal a páciens mintákhoz hasonlóan jártunk el, és a laboratóriumunkban alkalmazott qPCR módszerrel vizsgáltuk őket.

Büszkén újságoljuk Önöknek is a hírt, hogy a PentaCore koronavírus laborjában meghatározott SARS-COV-2 vírus eredmények 100%-ban megegyeznek a WHO által elvárt adatokkal.**

Az NNK által is akkreditált koronavírus PCR laboratóriumunk emellett természetesen a hazai minőségértékeléseken is folyamatosan részt vesz.

A PentaCore vezetőségének és munkatársainak alapvető célkitűzése, hogy a hatósági és a nemzetközi szakmai elvárásoknak is eleget tevő, magas minőségi szintű laboratóriumi szolgáltatásokat nyújtson.

Az új koronavírus genetikai anyagának direkt kimutatása orrgarat mintából, molekuláris biológiai meghatározással (PCR), szakszerű mintavétellel elérhető a PentaCore Laboratóriumban.

A koronavírus vizsgálataink részletes leírása a https://www.pentacorelab.hu/genetika-arlista oldalon található.

A vizsgálatokra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet.

Koronavírus tesztekhez tartozó mintavételi napjaink: kedd és csütörtök

* Laboratóriumi jártassági vizsgálat: egy laboratórium vizsgálatra való felkészültségének, jártasságának meghatározása laboratóriumi összehasonlító vizsgálat útján.

**Interim Report for the 2020 WHO International PTP for the Detection of SARS-CoV-2 by PCR (20210319)

 

 

Ezúton tájékoztatjuk kedves pácienseinket és partnereinket, hogy a korábbi hírünknek megfelelően habár a klinikai mintavétel szünetel, laboratóriumunk továbbra is működik. A COVID-19 járvány harmadik hulláma újabb korlátozásokat vont maga után, amely miatt sérülhet laboratóriumunk beszállítói lánca. Ez csúszást okozhatnak a rutinszerűen működő laboratóriumi folyamatainkban, így például meghosszabbodhat egyes vizsgálatok leletátfordulási ideje is.

Szeretnénk Önöket biztosítani arról, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a páciensek valamint partnereink kiszolgálása gördülékenyen és a megszokott magas minőségben történjen, ám az esetleges fennakadások miatt kérjük megértésüket, és türelmüket.

Kérjük, figyeljék híreinket a https://www.pentacorelab.hu/hirek oldalon a további és folyamatos tájékoztatásért!

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a SARS-COV-2 koronavírus tüskefehérje (S) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik.

Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna ) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni.

Az RBD ELISA teszt így alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is.

Továbbá a SARS-CoV-2 vírus ellen a szervezetben termelődő IgM és IgG ellenanyagok kimutatása (Abbott laboratóriumi rendszeren) is kérhető laboratóriumunkban, amely a fertőzésen átesett személyek vizsgálatára alkalmas.

Az új koronavírus ellen termelt antitestek detektálására és a koronavírus jelenlétének kimutatására alkalmas PCR tesztek több kombinációban is elérhetőek laboratóriumunkban:

 • Covid-19 IgG+IgM + RBD-Ab szerológia csomag
 • PentaCombo3 - PCR + IgG+IgM + RBD-Ab szerológia csomag

 Az 1 munkanapon belül elkészült eredményeket az EESZT rendszerébe is feltöltjük, ahonnan bármikor elérhető ügyfélkapu regisztrációval.

 Részletes csomagleírást és árlistánkat a https://www.pentacorelab.hu/genetika-arlista oldalon találják.

 A COVID-19 koronavírus vizsgálatokra keddi és csütörtöki napokra lehet bejelentkezni.

 

Kollégáink jelentős része az állami covid ellátásban vesz részt mától, jellemzően a vörös zónákban. Azt gondoljuk, hogy ezt a jelenlegi helyzetben most több, mint kötelességünk is megtenni.

Ez azonban jelentősen érinti a saját mintavételi és laborkapacitásainkat, így tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a Pentacore klinikai, tehát a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján üzemelő mintavételi helyszíne 2021. március 8-től ideiglenesen zárva tart (1083 Budapest, Korányi Sándor u. 2/a). Ezáltal a "központi laboratóriumi" vizsgálataink, amelyek listáját itt találhatják meg, átmenetileg nem- vagy csak nagyon korlátozottan érhetőek el. Sajnos ez érinti a PCA3 mintavételeket is. A külső mintavételi helyekről beérkező mintákat ez a korlátozás nem érinti, csak konkrétan azokat, amelyek esetében a klinikai helyünkön történik maga a minta levétele is.

Eközben a PentaCore Bokréta utcai Genetikai Szakrendelője meghosszabbított nyitvatartással üzemel (1094 Budapest, Bokréta u. 7.), a megszokott fokozott biztonsági elővigyázatosságot betartva. Így mind a prenatális tesztelés (Panorama, Vistara), mind a genetikai vizsgálatok, mind az onkológiai meghatározások és a szeparált covid mintavételek is zökkenőmentesen elérhetőek. A vizsgálatok széles listáját elérhetik itt.

 

Köszönjük megértésüket!

 

A cikk utolsó módosítása: 2021.03.05.11.30

A Panorama® teszt fejlesztője, az amerikai Natera Inc. úttörő és piacvezető a szabad sejtmentes DNS (cfDNS) vizsgálatában. A legfrissebb kutatásukban majdnem 21 000 várandós vett részt 21 orvosi központból a világ minden részéről, amellyel ez a tanulmány a legtöbb genetikai adatot gyűjtötte össze a nem invazív prenatális tesztek (NIPT-ek) vizsgálatára. A tanulmány során validálták a Panorama® teszt új mesterséges intelligencián alapuló algoritmusát, a Panorama AI-t (Artificial Intelligence-t), amely a Natera által végzett több mint 2 millió cfDNS vizsgálatból származó információt használta fel.

A Panorama AI legfőbb 22q11.2 mikrodelécióval (DiGeroge-szindrómával) kapcsolatos eredményei:

 • A vizsgálat a vártnál magasabb, 1 az 1524-hez, előfordulást mutatott a DiGeroge-szindrómánál az általános populációban, ami jól mérhető a rutinvizsgálatoknál általánosan ajánlott betegségekhez képest, mint például az alacsony kockázatú várandósoknál a Down-kór (~ 1/1000), a cisztás fibrózis (~ 1/2500) és a gerincizom atrófia (SMA) (~ 1/10 000).

 

 • A tanulmány megerősítette, hogy a Panorama® teszt érzékenysége a legmagasabb a kereskedelemben elérhető más tesztekéhez képest a leggyakoribb 2,54 Mb mikrodeleciók kimutatásában is. A legtöbb, mikrodeléciókat is kínáló NIPT ezt a nagyobb törést vizsgálja, amely a DiGeorge-szindróma 33%-ában fordulhat elő.

 

 • A DiGeorge-szindrómát kisebb (0,5 Mb+) törések is okozhatják, amelyek a betegség 41%-ában fordulnak elő. A tanulmány tovább növelte a Panorama® teszt pontosságát azáltal, hogy lehetővé tette a kis mikrodeleciók pontos azonosítását, amelyeket - technológiájukból adódóan - egyetlen más NIP teszt sem tud detektálni.

 

 • A kombinált teljesítmény, a kisebb mikrodeleciók azonosítását is beleértve, jobb volt, mint bármely más, eddig publikált NIPT eredmény esetében (érzékenység: 75%-ról emelkedett 83%-ra, PPV: 23%-ról emelkedett 53%-ra!).

 

A Panorama AI legfőbb eredményei az ismételt mintavétellel (no-call) kapcsolatban:

 • A NIP tesztek esetében előfordulhat, hogy nem adnak eredményt (vagyis úgynevezett „no-call” eredményt adnak), amely után ismételt mintavételre van szükség. Ez a Panorama® teszt esetében is így van. Az innovatív Panorama AI segítségével azonban a „no-call” arány a felére csökkent.

 

 • Továbbá az új technológia alkalmazásával a legtöbb esetben az első ismétlés után kap eredményt a várandós.

 

 • Azon várandósok esetében viszont, akiknél a második mintavétel után is „no-call” az eredmény, ott szignifikánsan magasabb (p<0,001) az esély a terhesség valamilyen kedvezőtlen kimenetelére, például a halvaszülésre, a preeclampsiára, a magzat méhen belüli halálára, vagy a 34. terhességi hét előtti koraszülésre. Ezért is erősen javallott a várandós szoros szakorvosi megfigyelése ezeknél az eseteknél.

További információ a Panorama® tesztről elérhető a www.panoramateszt.hu oldalon!

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a COVID-19 koronavírus elleni védettségi szintet mérő RBD (receptor binding domain – receptorkötő hely) ELISA (enzimhez kötött immunszorbens vizsgálat) ellenanyag vizsgálat Roche nagylaboratóriumi rendszeren.

Fontos tudni, hogy az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák egy része (mRNS alapú oltások) nem a hagyományos módon (például legyengített vírus vakcina) érik el, hogy a szervezetben kialakuljon a védettség a vírus ellen. Az mRNS alapú oltásoknál a bevitt mRNS szekvencia kódolja a vírus egy specifikus fehérjéjét. Ez ellen a szervezetben egy fajta specifikus ellenanyag fog termelődni. Ez az ellenanyag különbözik azoktól az antitestektől, amelyek akkor termelődnek, amikor valaki átesik a fertőzésen. Továbbá azoktól is, amelyek a hagyományos típusú oltás után alakulnak ki, mivel ezek az oltások többféle vírus fehérjét is tartalmazhatnak. Fontos kihangsúlyozni, hogy az oltások lényege, hogy a szervezet olyan ellenanyagokat termeljen, amely a (korona)vírusra specifikusak. Továbbá fontos, hogy legyen egy, a későbbiekben védettséget jelentő, immunreakció a betegség tüneteinek elszenvedése nélkül.

- Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna oltásai) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni.

A COVID RBD ELISA vizsgálat hatósági ára: 11.000 Ft.

 

Az 1 munkanapon belül elkészült eredményt az EESZT elektronikus rendszerbe is feltöltjük.

Részletes csomag leírást és árlistánkat a https://www.pentacorelab.hu/genetika-arlista oldalon találják.