Hírek

Kedves  Ügyfeleink!

 

Az SE Belgyógyászati és Onkológia Klinikán (1083 Bp. Korányi Sándor u. 2/a) üzemelő PentaCore mintavételi helyünkön

az NNK és a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja által meghatározott módon tudjuk fogadni ügyfeleinket.

Ez alapján a páciensek a klinikákra akkor léphetnek be, ha van érvényes védettségi igazolványuk, ennek hiányában 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredményt kérnek belépéskor.

A testhőmérséklet mérése továbbra is érvényben van, valamint a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a 6 évnél idősebb páciensek számára kötelező.

 

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a 1094 Budapest, Bokréta utca 7. szám alatt található PentaCore Rendelő- és mintavételi helyünkön is az alapvető járványügyi higiénia szabályok érvényben maradtak,

azonban ezen túl más feltételeket nem támasztunk Önök felé, rugalmasan kezeljük a hozzánk forduló ügyfelek igényeit.

Kérjük, hogy időpontegyeztetéskor forduljanak bizalommal munkatársainkhoz, akik a legjobb megoldást keresik meg az Önök számára a mintavételek vagy az orvosi konzultációk lebonyolításához.

 

Megértésüket tisztelettel köszönjük!

PentaCore Laboratórium

Professzor Lakatos Péter, a PentaCore Laboratórium orvosigazgatója közösen adott interjút koronavírus elleni antitestek témában Boldogkői Zsolttal, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával az Index hírportálnak.

A beszélgetés során több, a koronavírus elleni védettséget érintő kérdésről is szó esett. 

Lakatos professzor elmondta a hírportálnak, hogy milyen fontos a fertőzés és az oltás utáni védettségi szint mérés, továbbá, hogy a koronavírus tüskefehérje ellen termelődő antitestet érdemes megvizsgáltatni:

Rengetegen a vírus tüskefehérjéje vagy S-proteinje ellen termelődő antitestszintet méretik az ELISA-teszttel. Tavaly még sokan vásárolták a gyógyszertárban pár ezer forintért kapható, otthon is elvégezhető, IgG- és IgM-szintet mérő teszteket. Az IgM-teszt azt mutatja, van-e aktív fertőzés, az IgG-teszt pedig azt, hogy lezajlott-e fertőzés, ám meglehetősen pontatlanok. Azt gondolom, hogy az a döntő, hogy a tüskefehérje ellen milyen mennyiségben termelődött antitest a szervezetünkben.”

Lakatos Péter és Boldogkői Zsolt kitérnek továbbá az N-fehérje vizsgálatára, a T-sejtes immunitásra, beszélgettek egy országos ellenanyag felmérés lehetőségéről és a második körös oltásokról is.

Az interjút az alábbi linken tekintheti meg:

https://index.hu/gazdasag/2021/05/13/covid-antitest-teszt-boldogkoi-lakatos/?fbclid=IwAR0iANJ0FY5eBFLOJmCfQq6KW1kDuPD3piuti4DEvWLQNdpz_VPuwQQdigA

 

Megnyílt az online bejelentkezési lehetőség a következő vizsgálatainkra:

SARS-CoV-2 PCR teszt

anti-SARS-CoV-2 S RBD ELISA teszt (ellenanyag vizsgálat)

Az főoldalon található "Bejelentkezés vizsgálatra" gomb segítségével, vagy az alábbi linkre kattintva lehet bejelentkezni:

https://pentacorelaboratorium.booked4.us/public/

 

Mintavételi napok: kedd és csütörtök

Kövessék híreinket a legfrissebb információkért a https://www.pentacorelab.hu/hirek oldalon!

 

A több, mint egy éve tartó koronavírus világjárvány során napi szinten találkozunk olyan kifejezésekkel, amelyeket a korábbi életünkben sosem hallhattunk, inkább csak a kórházakra, laboratóriumokra, kutató egyetemekre korlátozódtak.

Ezért úgy gondoltuk, összeszedjük és értelmezzük azokat a fogalmakat, amelyeket nap mint nap hallhatunk, hogy segítsük a tájékozódást a vizsgálatok, leletek és a koronavírus világában.

 • Antigén - Az antigén olyan anyag, amely immunválaszt, ellenanyag termelődést vált ki.
 • Vírus nukleinsav – DNS (dezoxiribonukleinsav), vagy RNS (ribonukleinsav), a vírus genetikai anyaga, amely a vírus fehérjéket kódolja, és amely szükséges a vírus osztódásához. A vírusok többsége RNS-vírus. A SARS-CoV-2 koronavírus burokkal rendelkező, úgynevezett pozitív-szálú RNS-vírus.
 • Nukleokapszid-fehérje – más néven N-fehérje. Védi a vírus RNS-t. Mivel konzervált (nem változékony), a különböző teszteken gyakran mérési célpont az N-fehérje ellen termelődő antitest.
 • Spike-protein / S-fehérje - Tüskefehérje, a koronavírus felszíni fehérjéje, amelynek segítségével hozzákapcsolódik az emberi célsejtekhez és képes bejutni azok belsejébe szaporodás céljából. A vakcinafejlesztések fő célpontja.
 • Antitest - Más néven ellenanyag, az immunrendszerünk által termelt fehérjemolekula, amely az immunválasz részeként segít felismerni és semlegesíteni a szervezetbe került idegen anyagokat (pl. baktériumok, vírusok stb.) Mindegyik antitestünk speciális, egy meghatározott kémiai szerkezetet ismer fel a behatoló sejten, részecskén vagy víruson.
 • Neutralizáció - Az a folyamat, amely során a képződő antitestek semlegesítik az antigéneket.
 • Vírus neutralizáló antitestek – olyan semlegesítő ellenanyagok, amelyek képesek megakadályozni a vírus sejtbe való bejutását, azzal, hogy a megfelelő vírusfehérjékhez pl. a koronavírus tüskefehérjékhez kötődnek.
 • Antitest / Ellenanyag vizsgálat - Természetes (fertőzés, antigéninger) vagy mesterséges úton (védőoltás során) keletkezett ellenanyagok vizsgálata vérből, amely irányulhat a SARS-CoV-2 elleni IgG vagy IgA/IgM immunoglobulin osztályú humán antitestek kimutatására, vagy ezen belül egy sokkal informatívabb, speciális ellenanyag kimutatására is nagy teljesítményű automatákon. A magasabb specificitású, jobb minőségű tesztek a vírus S1 proteinje (tüskefehérje) ellen termelődött antitestet mutatják ki.
 • Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt - A vizsgálat a SARS-CoV-2 vírus S1 protein speciális része (RBD) ellen termelődött antitestet mutatja ki. Egyszerűbben, a semlegesítő ellenanyagokat vizsgáló teszt vérmintából, fertőzés után, oltás után (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm).
 • RBD ELISA teszt – lásd Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt.
 • Neutralizáló/semlegesítő antitest mérés - lásd Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt.
 • Titer - Egy oldat titrálással meghatározott koncentrációja (pl. antitest mennyisége/koncentrációja a vérben).
 • Kvalitatív módon mérő teszt – Pozitív vagy negatív eredményt ad attól függően, hogy jelen van, vagy nincs jelen a mintában a keresett marker (pl. fehérje vagy nukleinsav).
 • Kvantitatív módon mérő teszt - Számszerűen is meghatározható mennyiség/érték (pl. a mintában jelen lévő vírus kópiaszáma) alapján ad pozitív, vagy negatív eredményt.
 • Antigén gyorsteszt - A vírusfehérjéket kvalitatív módon mutatja ki orr-garat mintából oldalsó áramlású (laterális) immunokromatográfiás vizsgálatokban.
 • SARS-CoV-2 Pozitív Antigén (Ag) gyorsteszt - a vizsgálat során az orr-garat mintából kimutatható a SARS-CoV-2 vírusantigén jelenléte. Az egyén fertőzött és nagy valószínűséggel fertőzőképes.
 • SARS-CoV-2 Negatív Antigén (Ag) gyorsteszt - a vizsgálat során az orr-garat mintából nem mutatható ki a SARS-CoV-2 vírusantigén jelenléte. Tünetes páciens, illetve igazoltan pozitív kontakt esetében javasolt a SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzése
 • SARS-Cov2 PCR teszt (RT-qPCR módszerrel) – A vírus örökítő anyagát (RNS-t) reverz transzkriptáz kvantitatív polimeráz láncreakcióval detektáljuk orr-garat váladék mintából. A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására.
 • SARS-CoV-2 Pozitív PCR teszt - a vizsgálat során a mérési tartományban kimutatható volt a vírus RNS a mintában. Az egyén fertőzött és nagy valószínűséggel fertőzőképes.
 • SARS-CoV-2 Negatív PCR teszt - a vizsgálat során a mérési tartományban nem volt kimutatható vírus RNS a mintában. Az eredmény értelmezésekor figyelembe kell venni az előzményeket és megfontolni a 48-72 órán belüli ismételt mintavételt.

 

Kövessék aktuális híreinket a https://www.pentacorelab.hu/hirek oldalon!

 

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a SARS-CoV-2 koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik. 

Az RBD ELISA teszt a vérben keringő semlegesítő antitest (ellenanyag) szintet méri. Tehát képes meghatározni, hogy valaki védett-e a koronavírussal szemben.

A tudomány mai állása szerint az RBD ELISA a legmegbízhatóbb módja a pontos ellenanyagszint mérésnek, mind a fertőzésen átesettek, mind pedig az oltottak esetén

Az RBD ELISA vizsgálat különlegessége, hogy az oltás utáni védettségi szintet is képes meghatározni, amelyet a hagyományos módszerek nem mutatnak ki. Bármely oltás (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm) esetén alkalmazható!

Az RBD ELISA vizsgálati eredmények (lelet) értelmezéséhez kattintson az alábbi linkre:

https://www.pentacorelab.hu/hirek/419-a-covid-elisa-vizsgalati-eredmenyek-ertelmezeserol

 

Az RBD ELISA vizsgálatra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet. 

Mintavételi napok: kedd és csütörtök

Kövessék híreinket a legfrissebb információkért!

 

 

 

 

 

 

Többféle vizsgálat érhető el a COVID-19 koronavírus fertőzés kapcsán, mint például a COVID PCR, az otthon is elvégezhető „ujjbegy szúrós” ellenanyag gyorsteszt, vagy az újfajta RBD ELISA teszt. Rövid cikkünkben elmondjuk, milyen esetekben, milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetni, amely valóban választ adhat a kérdéseinkre.

 1. COVID-19 fertőzött vagyok?

Erre a kérdésre kizárólag a COVID PCR vizsgálat adhat pontos választ. A COVID PCR az orr-garat váladékból határozza meg, hogy jelenleg fennáll-e a koronavírus fertőzés? A valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) módszer a koronavírus örökítőanyagát (RNS) keresi a mintában, így határozza meg a fertőzés meglétét.

Szintén alkalmasak az orr-garat váladékból végzett antigén gyorstesztek, ám kevésbé pontosak a PCR vizsgálathoz képest.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ a COVID PCR adja.

 

 1. Átestem a COVID fertőzésen?

Sokan úgy gondolhatjuk, hogy az elmúlt évben áteshettünk már a koronavírus fertőzésen. Ilyenkor érdemes ellenanyag vizsgálatot végeztetni, de nem mindegy, hogy milyet! Továbbá a fő kérdés itt nem is az, hogy voltam-e fertőzött, hanem hogy védett vagyok-e a koronavírussal szemben?

A védettségi szint jelenleg elérhető legpontosabb vizsgálata, az RBD ELISA. Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat) tudományos és klinikai kérdések megválaszolására is.

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik.

Ez a vizsgálat azt a típusú ellenanyagot vizsgálja, amely a vírussal szembeni védelemben elengedhetetlen egy fertőzés esetén, hogy azt semlegesítse. (Az oltások során kialakuló immunválasznak is az a lényege, hogy ebből a típusú ellenanyagból termelődjön elegendő a szervezetben.)

A korábbi tudásunk szerint alkalmazhatunk más típusú COVID szerológiai vizsgálatot is a teljes IgM és IgG ellenanyag vizsgálatára is, ám bebizonyosodott, hogy nem minden esetben termelődnek ezek a típusú antitestek, így kevésbé hatékony ez a módszer a védettségi szint felmérésére az RBD ELISA-hoz képest.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ az RBD ELISA vizsgálat adja.

 

 1. Megkaptam a 2. oltásom. Elegendő az ellenanyag szintem? Védett vagyok?

Ahogy a 2. pontban is kifejtettük, a védettségi szint felmérésére a legalkalmasabb módszer jelenleg az RBD ELISA vizsgálat. Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni. Bármely oltás lényege, hogy olyan típusú ellenanyagok termelődjenek a szervezetben, amelyek megvédenek egy esetleges fertőzéssel szemben. Az RBD ELISA specifikusan ezt az ellenanyag szintet méri.

Ebből kifolyólag nem érdemes más típusú tesztet csinálni vagy csináltatni, mint például a patikában kapható IgM/IgG ellenanyag otthoni gyorsteszteket vagy a laboratóriumban elérhető koronavírus szerológiát (teljes IgM és IgG), mert hamis eredményeket kaphatunk

Az RBD ELISA teszt így alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is.

Tehát a fenti kérdésre a legpontosabb választ az RBD ELISA vizsgálat adja.

 

Az RBD ELISA teszt eredményeinek értelmezéséről korábbi hírünkben olvashat részletesebben.

Az RBD ELISA vizsgálatra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet. 

Mintavételi napok: kedd és csütörtök

 

 

 

 

 

 

Molekuláris biológiában gyakran használnak ELISA méréseket (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, azaz enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat) tudományos és klinikai kérdések megválaszolására is. A koronavírus világjárvány idején jelenleg az ELISA módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározásának

Fontos tudni, hogy a különböző típusú ELISA tesztek eredménye, így azoknak az értelmezése is eltérhet. 

Ebben az összefoglalóban a laboratóriumunkban is elérhető COVID ELISA vizsgálati eredményeket értelmezzük. 

COVID (RBD) ELISA teszt értelmezéséről 

A PentaCore Laboratóriumban elérhető a SARS-COV-2 koronavírus tüskefehérje (Spike protein, azaz S-fehérje) receptorkötő doménja (RBD) ellen termelődött ellenanyag vizsgálata, az analízis ELISA módszerrel Roche nagylaboratóriumi rendszeren történik. 

Az RBD ELISA teszt alkalmas az összes típusú oltás utáni-, és a fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjének vizsgálatára is. 

Az RBD ELISA teszt különlegessége, hogy nem csak a már fertőzésen átesett személyek ellenanyag szintjét képes detektálni. Ez a teszt alkalmas a koronavírus ellen beadott mRNS alapú oltások (mint például a Pfizer vagy a Moderna) által kiváltott immunválasz során termelt specifikus ellenanyagok detektálására is, amelyeket a hagyományos módszerek nem tudnak kimutatni. 

A COVID ELISA vizsgálat értéke széles tartományban változhat, annak megfelelően, hogy valaki átesett-e a fertőzésen vagy nem, illetve, ha oltás utáni állapotban van. Ezt az értéket U/ml mértékegységben adják meg, amely angolul „Units per millilitre” vagyis „egység mililiterenként”, amely egy nemzetközileg megállapított és elfogadott mértékegység az ellenanyag mérésre. 

Ezek az értékek a következőképpen alakulhatnak az egyes esetekben, amelyeket 1-1 leletrészlettel is bemutatunk: 

1. Nem oltott, és nem esett át COVID-19 fertőzésen: 0-0,8 U/ml

A leletrészleten látszik, hogy az eredmény negatív <0,40 U/ml értékkel, amelyet a „<0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

 2. Átesett a COVID-19 fertőzésen: átlagosan 50-150 U/ml

 A leletrészleten látszik, hogy az eredmény pozitív 128,50 U/ml értékkel, amelyet a „>=0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

 3. Két oltás után, amely a fiataloknál magasabb, az időseknél alacsonyabb lehet: 500 U/ml felett

 A leletrészleten látszik, hogy az eredmény pozitív 3132,00 U/ml értékkel, amelyet a „>=0,8 U/ml” is jelez a referencia tartomány oszlopban.

 

A koronavírus vizsgálataink részletes leírása a https://www.pentacorelab.hu/genetika-arlista oldalon található.

A vizsgálatokra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet.

Koronavírus tesztekhez tartozó mintavételi napjaink: kedd és csütörtök