Hírek

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a PentaCore Laboratórium a Karácsonyi és Újévi időszakban a következő rendben tart nyitva:

 

2021. december 11-én., szombaton laborunk zárva tart.

2021. december 24. és 2022. január 2. között zárva tartunk.

2021. december 23-án ügyeletet tartunk.

2021. december 29-30-án Panorama teszt leletezés történik.

2022. január 3-tól, hétfőtől a szokásos munkarendben leszünk nyitva.

 

2021-as leletkiadással az utolsó mintavételi- és mintafogadási napok:

Panorama teszt esetén: 2021.december 14.

Egyéb genetikai teszt esetén: 2021.december 13.

Egyéb nem genetikai teszt esetén: 2021.december 21. 14 óráig

 

2022-es leletkiadással az utolsó mintavételi nap:

Panorama teszt esetén: 2021. december 21., 14 óráig

Egyéb genetikai vizsgálat esetén: 2021.december 22., 12 óráig

Mintafogadás kariotipizálás esetén: 2021.december 17.

 

További kérdésekben keressék kollégáinkat a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon!

 

 

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk az egyre növekvő nyilvánosságot kapó, minden év novemberében megrendezésre kerülő nemzetközi, férfi egészségmegőrző eseményt, a Movember-mozgalmat, a prosztatarák megelőzéséért!

 

movember.logo


Laboratóriumunk minden évben csatlakozik a mozgalomhoz, amelynek jelmondata: „Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manust!”. A nemzetközi mozgalom a férfiak egészségének védelméről szól, melynek keretében férfiak egy hónapig növesztik a bajszukat. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. A tavalyi évben csapatunk egy vidám hangvételű videóval kampányolt a férfiak egészségvédelme mellett.


A videó itt tekinthető meg.


A idei Movember kampányhoz úgy kívánunk csatlakozni, hogy a vizeletmintából elvégezhető, prosztatarák specifikus PCA3 vizsgálat költségét jelentősen lecsökkentjük. Az eredeti ár (79.000 Ft) helyett, most kedvezményesen 56.000 Ft-ért kínáljuk pácienseinknek. Az akció november 1-től 30-ig bejelentkezett ügyfeleink esetében érvényes és egyéb kedvezmény ezen vizsgálat esetében nem érvényesíthető. (Így nem feltétlenül kell a mintavételnek is megtörténnie, mindössze novemberben kell bejelentkezni, akár egy decemberi időpontra - ezzel tovább bővítjük azok körét, akik ezzel az igen jelentős kedvezménnyel elérhetik a PCA3 vizsgálatot.) Az akció csak privát ügyfelek esetében, a PentaCore Laborban levett mintákra érvényes. A legkésőbbi, november havi akciós bejelentkezés lehetséges dátuma: 2022.01.31.

Laboratóriumunk egyik fő profiljaként immáron több, mint 10 éve végzi - az országban egyedüliként - a PCA3 meghatározást, mely ez idáig az egyetlen genetikai alapú, prosztatarák specifikus szűrőteszt. A PCA3 gén kizárólag prosztata szövetben mutatható ki. Tumoros elfajulás esetén a prosztata sejtek 60-100x több PCA3 mRNS-t termelnek, mint a normál sejtek. A teszt eredménye az ún. PCA3-érték, mely közel 80%-os biztonsággal jelzi előre a prosztata daganatot.


A tesztről bővebben a Prosteon PCA3 oldalán olvashat.

A vizsgálatra bejelentkezni a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet.

Movember antik 11

 

Magyarországon minden 8. nőt érint a mellrák élete során. A PentaCore vezető genetikai laboratóriumként 14 éve áll a női egészség szolgálatában, minden évben csatlakozunk a rózsaszín szalagos októberhez, hiszen a tájékozottság és a szűrővizsgálatok életeket menthetnek.

 

Laboratóriumunk elkötelezett az öröklődő emlő- és petefészekrák korai felismerésében és diagnosztikájában. Célunk, hogy minél többen értesüljenek az emlőrák genetikai vizsgálatának lehetőségeiről, továbbá szakszerű segítséget kapjanak a géntesztek szükségességéről, előnyeiről és korlátairól a családtervezésben vagy a betegség kezelésében.

 

A képalkotó vizsgálatok és a genetika fejlődésének köszönhetően az emlőrák korai felismerésének és a gyógyulásnak sokkal nagyobb az esélye. A National Breast Cancer Awareness Month (NBCAM) mozgalom, a mellrák elleni harc jelképe 1993-tól a már jól ismert rózsaszín szalag.

health-3713192 1920

2021. októberében minden páciensünket, aki Breaston vagy Breaston Extended vizsgálatot végeztet, vagy rendel meg* laboratóriumunkban megajándékozzuk egy ingyenes genetikai konzultációval a vizsgálat elvégzése előtt (30.000 Ft értékben). 

 

A genetikai konzultációra való előjegyzéssel kapcsolatban keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken:

Tel: (06 1) 696-12-96 vagy (06 80) 69-69-69 ingyenesen hívható zöld szám. Elérhetőségeinket itt találja.

 

*Az ingyenes genetikai konzultációt tartalmazó akciós csomagjaink a 2021. október 1. és 2021. október 31. között elvégzett vizsgálatokra, valamint a 2021. október hónapban történt bejelentkezésekre (a vizsgálat legkésőbb 2021. december 31.) vonatkozik.

Kedves  Ügyfeleink!

 

Az SE Belgyógyászati és Onkológia Klinikán (1083 Bp. Korányi Sándor u. 2/a) üzemelő PentaCore mintavételi helyünkön

az NNK és a Semmelweis Egyetem Klinikai Központja által meghatározott módon tudjuk fogadni ügyfeleinket.

Ez alapján a páciensek a klinikákra akkor léphetnek be, ha van érvényes védettségi igazolványuk, ennek hiányában 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredményt kérnek belépéskor.

A testhőmérséklet mérése továbbra is érvényben van, valamint a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a 6 évnél idősebb páciensek számára kötelező.

 

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a 1094 Budapest, Bokréta utca 7. szám alatt található PentaCore Rendelő- és mintavételi helyünkön is az alapvető járványügyi higiénia szabályok érvényben maradtak,

azonban ezen túl más feltételeket nem támasztunk Önök felé, rugalmasan kezeljük a hozzánk forduló ügyfelek igényeit.

Kérjük, hogy időpontegyeztetéskor forduljanak bizalommal munkatársainkhoz, akik a legjobb megoldást keresik meg az Önök számára a mintavételek vagy az orvosi konzultációk lebonyolításához.

 

Megértésüket tisztelettel köszönjük!

PentaCore Laboratórium

Professzor Lakatos Péter, a PentaCore Laboratórium orvosigazgatója közösen adott interjút koronavírus elleni antitestek témában Boldogkői Zsolttal, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával az Index hírportálnak.

A beszélgetés során több, a koronavírus elleni védettséget érintő kérdésről is szó esett. 

Lakatos professzor elmondta a hírportálnak, hogy milyen fontos a fertőzés és az oltás utáni védettségi szint mérés, továbbá, hogy a koronavírus tüskefehérje ellen termelődő antitestet érdemes megvizsgáltatni:

Rengetegen a vírus tüskefehérjéje vagy S-proteinje ellen termelődő antitestszintet méretik az ELISA-teszttel. Tavaly még sokan vásárolták a gyógyszertárban pár ezer forintért kapható, otthon is elvégezhető, IgG- és IgM-szintet mérő teszteket. Az IgM-teszt azt mutatja, van-e aktív fertőzés, az IgG-teszt pedig azt, hogy lezajlott-e fertőzés, ám meglehetősen pontatlanok. Azt gondolom, hogy az a döntő, hogy a tüskefehérje ellen milyen mennyiségben termelődött antitest a szervezetünkben.”

Lakatos Péter és Boldogkői Zsolt kitérnek továbbá az N-fehérje vizsgálatára, a T-sejtes immunitásra, beszélgettek egy országos ellenanyag felmérés lehetőségéről és a második körös oltásokról is.

Az interjút az alábbi linken tekintheti meg:

https://index.hu/gazdasag/2021/05/13/covid-antitest-teszt-boldogkoi-lakatos/?fbclid=IwAR0iANJ0FY5eBFLOJmCfQq6KW1kDuPD3piuti4DEvWLQNdpz_VPuwQQdigA

 

Megnyílt az online bejelentkezési lehetőség a következő vizsgálatainkra:

SARS-CoV-2 PCR teszt

anti-SARS-CoV-2 S RBD ELISA teszt (ellenanyag vizsgálat)

Az főoldalon található "Bejelentkezés vizsgálatra" gomb segítségével, vagy az alábbi linkre kattintva lehet bejelentkezni:

https://pentacorelaboratorium.booked4.us/public/

 

Mintavételi napok: kedd és csütörtök

Kövessék híreinket a legfrissebb információkért a https://www.pentacorelab.hu/hirek oldalon!

 

A több, mint egy éve tartó koronavírus világjárvány során napi szinten találkozunk olyan kifejezésekkel, amelyeket a korábbi életünkben sosem hallhattunk, inkább csak a kórházakra, laboratóriumokra, kutató egyetemekre korlátozódtak.

Ezért úgy gondoltuk, összeszedjük és értelmezzük azokat a fogalmakat, amelyeket nap mint nap hallhatunk, hogy segítsük a tájékozódást a vizsgálatok, leletek és a koronavírus világában.

 • Antigén - Az antigén olyan anyag, amely immunválaszt, ellenanyag termelődést vált ki.
 • Vírus nukleinsav – DNS (dezoxiribonukleinsav), vagy RNS (ribonukleinsav), a vírus genetikai anyaga, amely a vírus fehérjéket kódolja, és amely szükséges a vírus osztódásához. A vírusok többsége RNS-vírus. A SARS-CoV-2 koronavírus burokkal rendelkező, úgynevezett pozitív-szálú RNS-vírus.
 • Nukleokapszid-fehérje – más néven N-fehérje. Védi a vírus RNS-t. Mivel konzervált (nem változékony), a különböző teszteken gyakran mérési célpont az N-fehérje ellen termelődő antitest.
 • Spike-protein / S-fehérje - Tüskefehérje, a koronavírus felszíni fehérjéje, amelynek segítségével hozzákapcsolódik az emberi célsejtekhez és képes bejutni azok belsejébe szaporodás céljából. A vakcinafejlesztések fő célpontja.
 • Antitest - Más néven ellenanyag, az immunrendszerünk által termelt fehérjemolekula, amely az immunválasz részeként segít felismerni és semlegesíteni a szervezetbe került idegen anyagokat (pl. baktériumok, vírusok stb.) Mindegyik antitestünk speciális, egy meghatározott kémiai szerkezetet ismer fel a behatoló sejten, részecskén vagy víruson.
 • Neutralizáció - Az a folyamat, amely során a képződő antitestek semlegesítik az antigéneket.
 • Vírus neutralizáló antitestek – olyan semlegesítő ellenanyagok, amelyek képesek megakadályozni a vírus sejtbe való bejutását, azzal, hogy a megfelelő vírusfehérjékhez pl. a koronavírus tüskefehérjékhez kötődnek.
 • Antitest / Ellenanyag vizsgálat - Természetes (fertőzés, antigéninger) vagy mesterséges úton (védőoltás során) keletkezett ellenanyagok vizsgálata vérből, amely irányulhat a SARS-CoV-2 elleni IgG vagy IgA/IgM immunoglobulin osztályú humán antitestek kimutatására, vagy ezen belül egy sokkal informatívabb, speciális ellenanyag kimutatására is nagy teljesítményű automatákon. A magasabb specificitású, jobb minőségű tesztek a vírus S1 proteinje (tüskefehérje) ellen termelődött antitestet mutatják ki.
 • Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt - A vizsgálat a SARS-CoV-2 vírus S1 protein speciális része (RBD) ellen termelődött antitestet mutatja ki. Egyszerűbben, a semlegesítő ellenanyagokat vizsgáló teszt vérmintából, fertőzés után, oltás után (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm).
 • RBD ELISA teszt – lásd Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt.
 • Neutralizáló/semlegesítő antitest mérés - lásd Anti-SARS-CoV-2 S RBD ellenanyag teszt.
 • Titer - Egy oldat titrálással meghatározott koncentrációja (pl. antitest mennyisége/koncentrációja a vérben).
 • Kvalitatív módon mérő teszt – Pozitív vagy negatív eredményt ad attól függően, hogy jelen van, vagy nincs jelen a mintában a keresett marker (pl. fehérje vagy nukleinsav).
 • Kvantitatív módon mérő teszt - Számszerűen is meghatározható mennyiség/érték (pl. a mintában jelen lévő vírus kópiaszáma) alapján ad pozitív, vagy negatív eredményt.
 • Antigén gyorsteszt - A vírusfehérjéket kvalitatív módon mutatja ki orr-garat mintából oldalsó áramlású (laterális) immunokromatográfiás vizsgálatokban.
 • SARS-CoV-2 Pozitív Antigén (Ag) gyorsteszt - a vizsgálat során az orr-garat mintából kimutatható a SARS-CoV-2 vírusantigén jelenléte. Az egyén fertőzött és nagy valószínűséggel fertőzőképes.
 • SARS-CoV-2 Negatív Antigén (Ag) gyorsteszt - a vizsgálat során az orr-garat mintából nem mutatható ki a SARS-CoV-2 vírusantigén jelenléte. Tünetes páciens, illetve igazoltan pozitív kontakt esetében javasolt a SARS-CoV-2 PCR teszt elvégzése
 • SARS-Cov2 PCR teszt (RT-qPCR módszerrel) – A vírus örökítő anyagát (RNS-t) reverz transzkriptáz kvantitatív polimeráz láncreakcióval detektáljuk orr-garat váladék mintából. A legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására.
 • SARS-CoV-2 Pozitív PCR teszt - a vizsgálat során a mérési tartományban kimutatható volt a vírus RNS a mintában. Az egyén fertőzött és nagy valószínűséggel fertőzőképes.
 • SARS-CoV-2 Negatív PCR teszt - a vizsgálat során a mérési tartományban nem volt kimutatható vírus RNS a mintában. Az eredmény értelmezésekor figyelembe kell venni az előzményeket és megfontolni a 48-72 órán belüli ismételt mintavételt.

 

Kövessék aktuális híreinket a https://www.pentacorelab.hu/hirek oldalon!