ESTIMATE™ v2

A leggyakoribb daganatos betegségek kockázatbecslésének lehetősége a PentaCore Laboratóriumban! Verzió: v2/2017

Napjainkban Magyarországon a rák a második vezető halálok, ezen belül az emlőt, a tüdőt és az emésztőrendszert érintő daganatok a leggyakoribbak. A daganatos halálozás emelkedése már a fiatal felnőtt korosztályokban is megfigyelhető. A rákos megbetegedés kialakulásában szerepet játszik a környezetszennyezés, az egészségtelen és mozgásszegény életmód, az átlagos élettartam növekedése és a különböző addikciók, mint pl. dohányzás, alkoholfogyasztás.

Azonban a felsorolt környezeti faktorok mellett a tumoros betegségek hátterében sokszor genetikai eltérések is állnak. A génhibák lehetnek örökletesek vagy szerzettek. Öröklött genetikai tényezők a daganatos betegségek 5-10%-ában játszanak szerepet. Az ismert rákot okozó mutációk mellett olyan génhibák is ide tartoznak, amelyek esetében nem a rákos betegség öröklődik, hanem a hajlam, vagyis a rák kialakulásának kockázata nő meg. Utóbbi esetben tehát a daganat családi halmozódásáért legtöbbször a környezeti és a genetikai hatások együttesen felelnek.

A daganatos betegségek prevenciójában különösen fontos azon személyek azonosítása, akik nem betegek, de a családjukban többször előfordult rosszindulatú daganatos betegség (pl. vastagbél-, emlő-, bőr- vagy méhrák), mivel így maguk is hordozhatják a megbetegedést okozó örökletes tényezőket. Abban az esetben pedig, ha a vizsgált páciens hordoz káros mutációt, a daganatos elváltozásokra való emelkedett kockázat miatt a családtagok vizsgálata is indokolttá válik.

A diagnosztikai technológiák és tesztek fejlődésével napjainkban több daganatos megbetegedést ismerünk fel, a korszerű szűrővizsgálatoknak köszönhetően sok esetben még a korai, gyógyítható szakaszban. A diagnosztikának, az egészséges életmód mellett meghatározó szerepe van a rákmegelőzésben.

Az általunk kifejlesztett ESTIMATE™ v2 genetikai teszt az öröklődő daganatos megbetegedések kockázatának értékeléséhez nyújt értékes információt a páciensnek és a klinikusnak egyaránt, humángenetikai konzultáció mellett. ESTIMATE™ v2 panelünk új generációs szekvenálással készül és a leggyakoribb daganatos betegségek kockázatának értékeléséhez 80 gént vizsgál meg. Tartalmazza az örökletes emlő- és petefészekrák BREASTON-Extended™ genetikai tesztjében vizsgált géneket, amelyet kiegészítettünk a vastagbél-, prosztata-, hasnyálmirigyrákra, melanómára és egyes anémiákra való hajlam értékelésében releváns génekkel.
Az ESTIMATE™ v2 - 80 génes genetikai teszt javíthatja a betegellátás minőségét azáltal, hogy új, értékes genetikai információk birtokában a rendelkezésre álló hazai vagy külföldi ellátási rendszerekből, egészségügyi szolgáltatóktól a kezelő orvos, vagy a tudatos páciens a megfelelő szűrési és kezelési módokat választhassa és az adott kockázat csökkentéséért, vagy megelőzéséért jelentős lepéseket tehessen.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem a gének egy-egy kis részén, korábban már azonosított mutációkat hordozó részén történik, hanem a gének teljes kódoló szakaszát vetjük alá a vizsgálatnak!

A célzott NGS vizsgálattal (targeted NGS sequencing) kiértékelt gének:

EstimateV2genes


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • EstimateTMÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz