Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

Endometriális mikrobiom vizsgálatok

EMA és ALYCE

A sikeres mesterséges megtermékenyítéshez, egy egészséges várandóssághoz, nem mindig elég egy egészséges embrió beültetése, fontos az is, hogy a lehető legegészségesebb legyen a befogadó anyaméh. Mára bizonyított, hogy a méhnyálkahártya baktérium flórájának (endometrium mikrobiom) kóros összetétele jelentős mértékben képes csökkenteni az embrió beágyazódásának sikerességét.


Endometriális mikrobiom vizsgálata (EMA)

Az endometriális mintában található baktériumok genetikai állományának mennyiségét és százalékos arányát vizsgálja. Az eredmény tartalmazza a Lactobacillusok százalékos értékét és az 1%-nál nagyobb mennyiségben előforduló egyéb baktériumokat. Mindezek mellett az endometrium krónikus gyulladásáért felelős leggyakoribb patogén baktériumot is vizsgáljuk a mintákban.


Endometrium krónikus gyulladásának vizsgálata (ALYCE)

Az endometriális mintában szekvenálás segítségével ellenőrizzük az alábbi patogén baktériumok jelenlétét: Enterococcus faj, Enterobacteriaceae (Escherichia és Klebsiella), Streptococcus faj, Staphylococcus faj, Mycoplasma faj, és Ureaplasma faj, Chlamydia és Neisseria faj.
Mindkét teszt detektálja a méh krónikus gyulladásában szerepet játszó kórokozók genomját, ami a meddőségi esetek 20 százalékában játszhat szerepet, ideértve a beágyazódás hiányát és a többszöri vetélést.


KINEK AJÁNLOTT AZ EMA ALYCE VIZSGÁLATOK ELVÉGZÉSE?

Mind az EMA és az ALYCE vizsgálatok segíthetnek Önnek a megfelelő endometriális mikrobiom megteremtésében, a kóros bakteriális flóra detektálásával, és az eredményeket figyelembe véve, a kezelő orvos által előírt terápiával.

Mindkét vizsgálat ajánlott

  • Meddőség esetén
  • Többszörös implantációs (beágyazódási) sikertelenség után
  • Többszörös vetélés után
  • A reproduktív siker előmozdítása érdekében
  • Asszisztált reprodukciós kezelés alatt
TRIOENDO

Az endometriális mikrobiom (PCL-EMA + ALYCE) és az implantációs ablak eltolódásának (Prelife-EVA) együttes vizsgálata.

A TRIOENDO VIZSGÁLAT (PCL-EMA + ALYCE + PRELIFETM-EVA) VÁLASZTÁSA ESETÉN:
Mindhárom teszt esetén aspirációs endometrium biopszia szükséges, mely ugyanazon időpontban, egyetlen mintavétellel gyűjthető.

EMA, ALYCE:
Mintavétel a menstruációs ciklus 15 – 25 napja között.

PRELIFETM-EVA:
I. Mintavétel természetes ciklusban az LH csúcs utáni hetedik napon (LH+7) vagy a hCG adagolás utáni hetedik napon (hCG+7).
II. Mintavétel progeszteron készítmény szedése esetén az első dózis utáni ötödik napon (P+5).

Hogyan történik a vizsgálat? A MINTAVÉTELRŐL RÖVIDEN

A vizsgálathoz aspirációs endometrium biopszia szükséges, ún. pipelle mintavételi eszköz alkalmazásával, mely a méhszájon keresztül a méhüregbe felvezethető műanyag mintavevő cső. Az endometrium biopsziát minden esetben a vizsgálatra jogosult szakorvos végzi az elfogadott szakmai protokoll és a szakma szabályai szerint a menstruációs ciklus 15. – 25. napja között. A mintavétel ambulánsan, nőgyógyászati szakrendelőben vizsgálóasztalon történik, melynek időtartama kb. 10-15 perc. Az endometrium biopszia mintavételi módszer gyors és legtöbbször csupán enyhe tüneteket vagy kellemetlenséget okoz, mint gyenge fájdalom vagy pecsételő vérzés. Általánosságban a beavatkozás nagyon biztonságosnak tekinthető. A mellékhatások előfordulása elenyésző.
A mintavételt megelőzően speciális előkészületekre nincs szükség. Az intim együttlét kerülendő a mintavétel előtti 2-3 napban, mert az befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

Antibiotikumok szedése befolyásolhatja a teszt eredményét. Ezért az antibiotikum kúrát követő 3 hónapban a vizsgálat elvégzése nem javasolt! Ebbe beleértendő a tüszőleszíváskor alkalmazott profilaktikus antibiotikum kezelés is.

AZ ALKALMAZOTT MÓDSZERRŐL RÖVIDEN

A laboratóriumi vizsgálat során az endometrium biopszia mintából bakteriális DNS kivonás történik. Ezt követően a bakteriális genomikai szakaszok amplifikálása, majd újgenerációs szekvenálással (NGS) végzett analízise zajlik.
Az endometriális mikrobiom szekvenálás (Endometrial Microbiome Assay – EMA) eredmény a méh nyálkahártya mikrobiális környezetét alkotó főbb baktériumok típusait (genusok) adja meg, beleértve a krónikus endometritiszt okozó baktérium genusokat is. Az NGS vizsgálat eredménye alapján feltüntetjük a Lactobacillusok százalékos értékét és az 1%-nál nagyobb mennyiségben előforduló baktériumokat. Az 1%-nál kisebb arányban jelenlévő endometriális baktériumokat egyéb kategóriaként jelenítjük meg.
A leggyakoribb, krónikus endometritiszt okozó patogén baktériumok jelenlétét is vizsgáljuk a mintában és táblázatosan listázzuk a kapott eredményt (Analysis of Chronic Endometritis – ALYCE).
A vizsgálat során kizárólag a mikrobiális gének szekvenciáját ismerjük meg. Az Ön személyes genetikai eltéréseit és jellemzőit nem vizsgáljuk.

A vizsgálattal kapcsolatos letölhető dokumentumok:

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 

Vissza a vizsgálatokhoz