Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

SARS-COV-2 (COVID-19) VÍRUS LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATI LEHETŐSÉGEK

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.


A SARS-CoV2 vírus kimutathatósága különböző vizsgálatokkal 6 hetes idő intervallumban a megfertőzést követően.

1. Szerológiai gyorsteszt
A PentaCore Laborban elérhető COVID-19 szerológai vizsgálatokról itt tájékozódhat részletesebben.

A MÓDSZER LÉNYEGE
A fertőzést követően a szervezet a vírus ellen védekező molekulákat termel, amelyet antitesteknek vagy ellenanyagnak is nevezünk. A szerológiai teszt ezt, a vírus ellenes ellenanyagot mutatja ki vérből. A fertőzés után átlagosan 7-10 nappal a korai ellenanyag, az IgM, valamint a fertőzés után 12-14 nappal a késői ellenanyag, az IgG jelenik meg. A szerológiai gyorstesztek a 2019-nCoV (SARS-COV2) elleni IgG és IgM típusú ellenanyagok vérmintákból történő minőségi (kvalitatív) kimutatására használhatók. Az ellenanyagok abban az estben mutathatók ki, ha a vizsgálat időpontjában mennyiségük több, mint a kimutatási határ. Az idejekorán elvégzett vizsgálat esetén a teszt álnegatív eredményt adhat, annak ellenére, hogy a fertőzés fennáll, mert az antitestek mennyisége még nem éri el a kimutatási határt. Az antitest-kimutatáson alapuló teszteket elvégzése azért sem ajánlott a fertőzés első hetében, mivel egy alacsony intenzitású pozitív teszt lehet más típusú humán koronavírussal történő korábban átvészelt fertőzés (fennmaradt ellenanyagokkal történő keresztreakció) eredménye. A szerológiai teszteknél érdemi információtartalma elsősorban a pozitív eredményeknek van. A pozitív személyek nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen.MINTAVÉTEL SZEROLÓGIAI GYORSTESZTHEZ
A vizsgálathoz ujjbegyből, vagy vénás vérvételből származó vérminta szükséges. A mintavételhez különleges előkészületeket nem kell tennie.
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS A TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA
A PentaCore Labor által használt COVID-19 szerológiai gyorsteszt, mely a 2019-nCoV vírus nukleoprotein antigénje ellen termelődött antitesteket mutatja ki, rendelkezik a megfelelő hatósági minőségbiztosítási tanúsítványokkal. A teszt szenzitivitási mutatói a fertőzés 2. fázisában (a tünetek megjelenését követő 7. naptól): IgM - 80%, IgG - >95%. Specificitása: IgM 98%, IgG: 99%.

2. PCR ALAPÚ teszt A PentaCore Laboratórium kiemelkedő pontosságú COVID-19 PCR tesztjéről itt tájékozódhat részletesebben.

A MÓDSZER LÉNYEGE
A vizsgálat során ún. kvalitatív RT-PCR technikával a SARS-COV-2 vírus burokfehérjéjét kódoló N génjének két különböző részét detektáljuk (2019-nCoV_N1 és 2019-nCoV_N2) az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) és az Amerikai Járványmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) közös ajánlása alapján. A PCR teszt az orr-(száj)garat váladék mintában jelenlévő vírus (vírus-RNS) kimutatására alkalmas ún. gold standard módszer. Pozitív vizsgálati eredmény a vírus jelenlétét bizonyítja a mintában, valamint azt is, hogy a mintát adó személy fertőzött és fertőzőképes.
MINTAVÉTEL PCR ALAPÚ TESZTHEZ
A mintavételhez a mintát vevő egészségügyi szakember egy steril, szivacsfejjel rendelkező pálcikát nyom a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, majd megforgatja párszor, hogy elegendő minta kerüljön a mintavevő fejre. Ezt a mintát vírusok számára készült, speciális tápfolyadékot tartalmazó kémcsőbe mossa bele. A folyadék alkalmas arra, hogy a jelen levő vírust megfelelő állapotban megőrizze a tárolás és a laboratóriumba történő szállítása során. A felső légúti minta minőségét tekintve legelőnyösebb a reggeli mintavétel, étel- vagy italfogyasztást megelőzően (éhgyomorra). A páciens a mintavétel előtt legalább 8 órán át koplaljon, ne mosson fogat és szájvizet se használjon. Kerülje a torokfertőtlenítést és az orrspray használatát. Ne rágózzon és a dohányzást is mellőzze.
POZITÍV PCR eredmény
A vírus kimutatható, a páciens fertőzőképes. Amennyiben az orvos/háziorvos által elvégzett további kockázatelemzés alapján, gyanús/ kivizsgálás alatt álló betegként enyhe tüneteket mutat, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, és otthonában a megfelelő elkülönítés megoldható, akkor otthonában/tartózkodási helyén már az NNK laboratóriuma által kiadott megerősítés/eredményközlés előtt is különítse el magát, vonuljon karanténba. Amennyiben állapota alapján kórházi ellátást igényel a tünetek súlyossága miatt és/vagy rizikó csoportba tartozik, illetve az otthoni elkülönítés nem megoldható a családorvost és az OMSZ-t kell értesíteni, hogy a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy a COVID-19 beteg ellátására kijelölt intézménybe szállíthassák a pácinest, ahol elkülönítése és ellátása történik majd.
NEGATÍV PCR eredmény
A vírus nem mutatható ki a mintából. Amennyiben a páciens panaszmentes és ezt megelőzően sem volt semmilyen betegségre utaló panasza, a vizsgálatot nem kell megismételni, SARS-COV-2 vírusra negatív, a mintavétel időpontjában nem fertőző. Ha lezajlott COVID-19 betegség után először adott mintát akkor az eredmény közlését követő 48-72 órában újabb mintavételt és vizsgálatot kell végezni. Ha lezajlott COVID-19 betegség után már második alkalommal kapott negatív eredményt, akkor gyógyultnak tekinthető és jelenlegi tudásunk szerint már nem fertőz. További megerősítéshez szerológiai vizsgálat javasolható. Amennyiben a vizsgálat IgM ellenanyagot nem mutat, de az IgG kimutatható, akkor megfelelő védettséget szerzett a SARS-COV-2 vírussal szemben jelenlegi tudásunk szerint. Amennyiben legalább 5-7 napja tüneteket mutat, vagy COVID-19 fertőzöttel volt kapcsolatban és az első PCR eredménye negatív, a mintavételt és a vizsgálatot meg kell ismételni 48-72 órán belül. Ha a második vizsgálat eredménye is negatív, akkor egyelőre SARS-COV-2 negatívnak tekintendő.
A TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA
A PentaCore Laboratóriumban alkalmazott RT-PCR alapú teszttel egy reakcióban 50 víruskópia már nagy biztonsággal kimutatható. A PCR módszer sikeressége szorosan összefügg a szakszerűen elvégzett mintavétellel, illetve a minta minőségével.


A COVID-19 LABORATÓRIUMI TESZTEK EREDMÉNYEINEK ÉRTELMEZÉSE

Forrás: https://koronavirus.gov.hu