Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

COELIAKIA DIAGNOSZTIKA

 A lisztérzékenység vizsgálata immunszerológiai (autoantitest) módszerekkel

A lisztérzékenység (további elnevezések: coeliakia, cöliákia, gluténszenzitív enteropathia) az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. A leggyakoribb felszívódási zavar, melyet az étkezéssel bevitt gabonafélék (búza, rozs, árpa és zab) glutén nevű anyaga idéz elő. A ma már egyértelműen autoimmun patomechanizmusú kórképet szisztémás betegségnek tartjuk, mivel ismeretessé vált az is, hogy az immunológiai reakció nem csak a béltraktusban jelenik meg. A lisztérzékenység típusos esetben, mely a gyermekkorban gyakoribb, krónikus, visszatérő hasmenés, puffadás, hasi fájdalom és a felszívódási zavarból eredő hiánytünetek képében jelentkezik. A szöveti károsodást létrehozó immunfolyamatot megszüntetni még nem tudjuk, ezért a betegség kezelése gluténmentes diétával lehetséges. A diétát egész életen át kell tartani.

Gluténmentes diéta hatására az autoantitestek mennyisége kb. fél év alatt a detektálási határ alá csökkenhet! Ezért a hosszabb távú gluténmegvonás vagy csökkentett felvétel álnegatív eredményt adhat.

A lisztérzékenységgel összefüggő, szövetkárosodást okozó autoantitestek 3 típusa:
Szöveti transzglutamináz elleni antitest, Gliadin peptid elleni antitest, Endomysium elleni antitest.

 

Coeliakia immunszerológiai vizsgálati csomagok:

Coeliakia diagnosztika komplex panel 19.900 Ft
Szöveti transzglutamináz IgA és IgG antitestek (tTG IgA és IgG) kimutatása
Deaminált gliadin peptid elleni IgA és IgG antitestek kimutatása
Endomysium IgA antitest (EMA) kimutatása

Coeliakia diagnosztika alap panel 16.900 Ft
Szöveti transzglutamináz IgA és IgG antitestek (tTG IgA és IgG) kimutatása
Deaminált gliadin peptid elleni IgA és IgG antitestek kimutatása

Coeliakia követés 7.500 Ft
Szöveti transzglutamináz IgA és IgG antitestek (tTG IgA és IgG) kimutatása


Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 
Vissza a vizsgálatokhoz