Felhívjuk figyelmüket, hogy a PentaCore Lab Kft. PentaCore laboratóriumának vizsgálatait és szolgáltatásait átmenetileg szüneteltetjük! A szüneteltetés nem érinti a Panorama, Horizon, Vistara és "Signatera követő" vizsgálatokat, azokra bejelentkezni továbbra is a 06 80 69 69 69-es ingyenesen hívható zöldszámunkon lehet!

BREASTON(R)-BRCA, MLPA és Extended

Családi halmozódású, örökletes emlő- és petefészekrák vizsgálat.

Magyarországon csak a PentaCore Laboratóriumban: bevezetjük a teljes génleolvasás mellett a legújabb MLPA vizsgálatot is, amellyel eddig nem detektált nagy géneltéréseket is ki lehet mutatni! BREASTON-BRCA az eredeti, csak a PentaCore Laboratóriumban!

BREASTON(R)-FOCUS - a BRCA1 és BRCA2 génekben a hazai popluációban gyakrabban előforduló öt genetikai eltérés kimutatása. (Ezt a vizsgálatot csak ritka esetben ajánljuk már csak 2020-ban.)

BREASTON(R)-BRCA+MLPA - a BRCA1 és BRCA2 gének TELJES bázissorrendjének meghatározása és a két génben meglévő nagy deléciók/duplikációk MLPA kimutatása, az optimális választás.

BREASTON(R)-BRCA - a BRCA1 és BRCA2 gének TELJES bázissorrendjének meghatározása (MLPA nélkül).

BREASTON(R)-MLPA - a BRCA1 és BRCA2 génekben meglévő nagy deléciók/duplikációk MLPA kimutatása (szekvenálás nélkül).

BREASTON(R)-EXTENDED - a BRCA1 és BRCA2 gének mellett további 13, az emlőrák kialakulásában szerepet játszó gén TELJES bázissorrendjánek meghatározása.

BREASTON(R)-EXTENDED+MLPA - a BRCA1 és BRCA2 gének mellett további 13, az emlőrák kialakulásában szerepet játszó gén TELJES bázissorrendjánek meghatározása mellett a BRCA1 és 2 génekben levő nagy deléciók és duplikációk kimutatása MLPA módszerrel.

Magyarországon a PentaCore Laboratórium az egyetlen olyan vizsgálóhely, amely rendelkezik az legmagasabb szintű európai molekuláris vizsgálatok minőségirányítási rendszerének (EMQN) BRCA 1 és 2 gének szekvenálási és interpretálási igazolásával! Ezt a minősítést csak a legjobbak kapták meg, mely alapján az általunk adott molekuláris genetikai eredményeket bárhol, széleskörűen elfogadják, mind az onkológusok, mind a gyógyszergyárak egyaránt. Büszkék vagyunk arra, hogy kizárólag Laboratóriumunk rendelkezik hazánkban 2015-2016-2017-2018-2019. években is teljes körű EMQN minőségigazolással!

20150831 EMQN logo

Az emlőrákról Hazánkban a vezető halálozási okok között szerepel az emlő rosszindulatú daganata, évente 7500 új megbetegedést és 2800 beteg halálát okozva, minden 8. nőt érintve élete során. A korszerű terápiás eljárások folyamatosan javítanak a betegek életkilátásain, azonban a megelőzés és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Egy előrehaladottabb stádiumban lévő emlő- vagy petefészekrák drámaian rosszabb esélyeket jelent, szemben egy hamar felismert elváltozással.

A genetikai diagnosztikáról

A megelőzésben különösen fontos azoknak a személyeknek az azonosítása, akik bár önmaguk nem betegek, de a családjukban többször is előfordult már rosszindulatú emlő- vagy petefészekrák, mivel ők maguk is hordozhatják a megbetegedést okozó örökletes tényezőket. Az összes felismert emlőrákos megbetegedés 20-30%-ának hátterében állhat ilyen öröklött genetikai elváltozás (mutáció). Ezek többségének hátterében nagy áthatolóképességű mutációk állnak, elsősorban a BRCA1 és BRCA2 génhez kapcsolhatóan. Ilyen génmutáció előfordulásakor az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélye szignifikánsan nagyobb, 70 éves korig megközelítőleg 80%. Az azonosított genetikai háttérrel rendelkező emlőrákos megbetegedésnek más a javasolt terápiás kezelése, mint az egyénileg, sporadikusan előforduló formájának, így ebből az okból kifolyólag is kiemelten fontos ismerni a betegség feltételezett genetikai hátterét.

Megjegyezzük, hogy amennyiben az emlőrák hátterében genetikai ok húzódik meg, akkor a család férfitagjai is ki vannak téve az örökletes emlőrák veszélyének!

Amennyiben a családi kórtörténet alapján felmerül az örökletes rákszindróma lehetősége, de a BRCA1 és BRCA2 gének gyakori mutációit (BREASTON(R)-FOCUS) vagy a BRCA1 és BRCA2 gének teljes bázisorrendjét vizsgálva (BREASTON(R)-BRCA) nem volt kimutatható elváltozás, akkor a PentaCore Laboratóriumban lehetőség van a BRCA gének nagy eltéréseit vizsgálni MLPA módszerrel vagy további, nagy és közepes áthatolóképességű mutációk keresésére az alábbi, szakirodalmi adatok alapján alátámasztott, génekben: BRCA1, BRCA2, BARD1, BRIP1, ATM, CDH1, CHEK2, ERCC4, PALB2, PTEN, RAD51, RAD51C, RAD51D, RECQL, STK11, TP53, XRCC2 (BREASTON(R)-EXTENDED).

 

A webbeteg.hu oldalon megjelent cikk kollégánktól: "Milyen szerepet játszik az öröklött hajlam az emlőrák kialakulásában?".

Egyik legismertebb példaként bemutatnánk, hogy a BRCA1 génben felismert genetikai eltérése alapján kimutatott fokozott emlő- és petefészekrák kockázata miatt amputáltatta Angelina Jolie melleit 2013. februárjában. Kiemelnénk, hogy nem a radikális műtét támogatása a célunk, hanem az, hogy a genetikai hátterünk ismetében gondoskodhatunk magunkról és családunkról.


Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem a gének egy-egy kis részén, korábban már azonosított mutációkat hordozó részén történik, hanem a gének teljes kódoló szakaszát vetjük alá a vizsgálatnak!

Hogyan történik a vizsgálat? A géndiagnosztikai vizsgálatokhoz örökítőanyagra, DNS-re van szükség. Ehhez egyes vizsgálatoknál (elsősorban öröklődő genetikai faktorok esetében) elégséges egy egyszerű vérvétel, míg egyes (főleg tumorgenetikai tesztek) esetekben paraffinba ágyazott, formalin-fixált mintából (FFPE minta) kinyert DNS-ből végezhetőek el.

A meghatározás a legmodernebb új-generációs szekvenálással (NGS) történik. A kivont DNS-ből restrikciós enzimkeverékkel történő emésztést követően specifikus oligonukleotidokkal vagy erősen multiplex PCR reakcióval jelöljük ki a vizsgálandó területeket, melyeket amplifikálunk. Az így elkészült DNS könyvtárat emulziós PCR segítségével, nanoreaktorokban szekvenáló gyöngyökhöz kötjük és monoklonálisan felszaporítjuk, majd új-generációs félvezető szekvenálással leolvassuk a vizsgált gének bázissorrendjét (szekvenciáját). Öröklődő genetikai faktorok esetében kimutatott patogén mutációkat minden esetben hagyományos, ún. Sanger szekvenálással megerősítünk.

Az NGS vizsgálat akár százezer nukleotid többszázszoros leolvasását is jelentheti, azonban a modern laboratóriumi felszereltségünknek köszönhetően nincs szükség hónapokig tartó várakozásra az eredmény kézhez vételéig, hanem mindez néhány hét alatt megtörténik.

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

  • Breaston FocusÁr: Ft
  • Breaston BRCAÁr: Ft
  • Breaston ExtendedÁr: Ft
 
Vissza a vizsgálatokhoz