Left
Right
Prenatális MAGZATI SZŰRÉS
ANYAI VÉRBŐL

Komplex genetikai tesztek a betegségek megelőzése, az egyénre szabott kezelések és a korai felismerés érdekében.

 • ÖRÖKLŐDŐ GENETIKAI BETEGSÉGEK A veleszületett rendellenességek és betegséghajlamok genetikai diagnosztikája. Tovább
 • HUMÁNGENETIKAI KONZULTÁCIÓ A géndiagnosztikai szolgáltatásokat megelőző tanácsadás és a vizsgálati eredmények ismertetése. Tovább
 • SZEMÉLYRE SZABOTT DAGANATTERÁPIÁS VIZSGÁLATOK Személyre szabott onkológiai kezelésekhez szükséges diagnosztikai vizsgálatok. Tovább
 • ÁLTALÁNOS LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Rutin klinikai kémiai, vérkép, vércsoport, véralvadás, vizelet, hormon, tumormarker vizsgálatok és vizsgálati csomagok. Tovább
 • Öröklődő GENETIKAI BETEGSÉGEK
 • Humángenetikai KONZULTÁCIÓ
 • Személyre szabott DAGANATTERÁPIÁS VIZSGÁLATOK
 • Általános LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK
Híreinkből Összes hírünk

A PentaCore Laboratórium Magyarországon egyedülálló, ügyfélcentrikus, labor- és genetikai vizsgálatokat kiemelt minőségben végző laboratórium, amely Budapesten, a Semmelweis Egyetem I.sz Belgyógyászati Klinikáján érhető el. Széleskörű privát laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatásunk mindenki számára szabadon elérhető, a vizsgálatok elvégzése előtt előzetes orvosi beutaló ajánlott, de nem szükséges.Célunk az egészségtudatos társadalom előmozdítása.

Prelife-EVA

ENDOMETRIÁLIS RECEPTIVITÁS MOLEKULÁRIS VIZSGÁLATA

AZ ENDOMETRIUM ÉS AZ IMPLANTÁCIÓS ABLAK

A méhnyálkahártya, idegen szóval „endometrium”, a méhüreget bélelő, a normál ciklus során folyamatosan változó szövet réteg. A megtermékenyült petesejtből – akár spontán, akár lombikprogram során - létrejövő néhány napos, korai fázisú embriót (blasztociszta) a méhnyálkahártya fogadja be. Ezt a folyamatot nevezzük beágyazódásnak, idegen szóval „implantációnak”.

Az embrió beágyazódása, vagyis a méhnyálkahártyába való implantációja a menstruációs ciklus 20. – 21. napján megy végbe. Ez általában az ovulációt követő 6. – 10. nap közötti időszakra esik. Azt a rövid szakaszt, amelyben az endometrium az embrió befogadására alkalmas (vagyis receptív fázisban van), implantációs ablaknak nevezik (az angol window of implantation rövidítése: WOI). Sikeres beágyazódás sem az implantációs ablak előtt (pre-receptív fázis), sem az implantációs ablak után (poszt-receptív fázis) nem valószínű.

Tudományos adatok bizonyítják, hogy azon esetek negyedében, ahol minden ismert ok nélkül legalább két sikertelen embrióbeültetés történt, az implantációs ablak eltolódása állhat fenn.

AZ ENDOMETRIUM MOLEKULÁRIS VIZSGÁLATA

A nő ciklus során a méhnyálkahártya hatalmas átalakuláson megy keresztül. Kezdetben megvastagszik, majd fellazul, és amennyiben nem jön létre terhesség (embrió beágyazódás), lelökődik. Az endometriális ciklus során számos, a folyamatot szabályozó gén működése nagyfokú változásokat mutat, és ez a génkifejeződési mintázat jellemzi a méhnyálkahártya különböző fázisait. Ma már léteznek olyan pontos és precíz molekuláris módszerek, amelyekkel a gének aktivitása pontosan meghatározható. Ezen technológiák segítségével egy kis (borsószemnyi) méhnyálkahártya mintából pontosan meg lehet állapítani, hogy az endometrium milyen fázisban van.

MI A PRELIFETM-EVA MÓDSZER?

Az, hogy az implantációs ablak melyik ciklusnapra esik, személyenként eltérő lehet. Jelenleg döntően ultrahangos vizsgálatok indirekt eredményeiből lehet következtetni ennek idejére. Emellett biokémiai markerek segítségével - mint, a vizeletből vagy vérből történő luteinizáló hormon csúcskoncentráció (LH-csúcs) méréséből - is kísérletet lehet tenni az implantációs ablak meghatározására. Azonban a viszonylag nagy egyéni különbségek miatt ez nem biztos módszer. Az LH-csúcs valójában a tüszőrepedést, azaz az ovulációt jelzi, de nem ad egyértelmű felvilágosítást a méhnyálkahártya állapotáról.

A PRELIFETM-EVA (PRELIFETM - Endometrium Validation Assay) módszer közvetlenül alkalmas a méhnyálkahártya állapotának ellenőrzésére és az implantációs ablak időszakának meghatározására. A vizsgálat során endometrium biopsziát végeznek a tervezett embrióbeültetést megelőző ciklusban. A mintavétel a ciklus azon pontján történik, amikorra az embrió beültetést tervezik, a korábbi ultrahang és biokémiai paraméterek segítségével meghatározott implantációs ablak alapján. A biopszia során nyert szövetdarabból a laboratóriumban ún. kvantitatív PCR (qPCR) mérés segítségével feltérképezik a méhnyálkahártya génkifejeződési mintázatát. A mérési eredmények analízise során referencia értékekhez hasonlítva megállapítják, hogy az előzetesen kalkulált implantációs ablak periódusban levett méhnyálkahártya minta alkalmas lenne-e az embrió befogadására. Vagy az endometrium a valódi implantációs ablakot ezen periódust megelőzően vagy ezt követően éri el.

KINEK JAVASOLT A PRELIFETM-EVA TESZT ELVÉGZÉSE?

Elsődlegesen azon páciensek számára javasolt, akiknél minimum két sikertelen embrióbeültetés zajlott.

MIKOR TÖRTÉNIK A MINTAVÉTEL?

Az endometrium biopszia mintavétel az ovuláció (tüszőrepedés), illetve az analitikai módszerekkel meghatározott luteinizáló hormon (LH)-csúcs utáni hetedik napon (LH+7) javasolt vagy progeszteron pótlás esetén a gyógyszeres kezelés megkezdését követő ötödik (P+5) napon.

Amennyiben a páciens hCG hormont kap, a mintavétel a hCG injekció beadása utáni 7. napon történik.

A mintavételt megelőzően speciális előkészületekre nincs szükség. Az intim együttlét kerülendő a mintavétel előtti 2-3 napban, mert az befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

Kérjük, a vizsgálatot bemutató részletesebb információkért olvassa el az alábbi betegtájékoztatót és látogasson el a prelife.hu oldalra!

TRIOENDO

Az endometriális mikrobiom (PCL-EMA + ALYCE) és az implantációs ablak eltolódásának (Prelife-EVA) együttes vizsgálata.

A TRIOENDO VIZSGÁLAT (PCL-EMA + ALYCE + PRELIFETM-EVA) VÁLASZTÁSA ESETÉN:
Mindhárom teszt esetén aspirációs endometrium biopszia szükséges, mely ugyanazon időpontban, egyetlen mintavétellel gyűjthető.

EMA, ALYCE:
Mintavétel a menstruációs ciklus 15 – 25 napja között.

PRELIFETM-EVA:
I. Mintavétel természetes ciklusban az LH csúcs utáni hetedik napon (LH+7) vagy a hCG adagolás utáni hetedik napon (hCG+7).
II. Mintavétel progeszteron készítmény szedése esetén az első dózis utáni ötödik napon (P+5).

A vizsgálattal kapcsolatos letölhető dokumentumok:

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 

Vissza a vizsgálatokhoz

Endometriális mikrobiom vizsgálatok

EMA és ALYCE

A sikeres mesterséges megtermékenyítéshez, egy egészséges várandóssághoz, nem mindig elég egy egészséges embrió beültetése, fontos az is, hogy a lehető legegészségesebb legyen a befogadó anyaméh. Mára bizonyított, hogy a méhnyálkahártya baktérium flórájának (endometrium mikrobiom) kóros összetétele jelentős mértékben képes csökkenteni az embrió beágyazódásának sikerességét.


Endometriális mikrobiom vizsgálata (EMA)

Az endometriális mintában található baktériumok genetikai állományának mennyiségét és százalékos arányát vizsgálja. Az eredmény tartalmazza a Lactobacillusok százalékos értékét és az 1%-nál nagyobb mennyiségben előforduló egyéb baktériumokat. Mindezek mellett az endometrium krónikus gyulladásáért felelős leggyakoribb patogén baktériumot is vizsgáljuk a mintákban.


Endometrium krónikus gyulladásának vizsgálata (ALYCE)

Az endometriális mintában szekvenálás segítségével ellenőrizzük az alábbi patogén baktériumok jelenlétét: Enterococcus faj, Enterobacteriaceae (Escherichia és Klebsiella), Streptococcus faj, Staphylococcus faj, Mycoplasma faj, és Ureaplasma faj, Chlamydia és Neisseria faj.
Mindkét teszt detektálja a méh krónikus gyulladásában szerepet játszó kórokozók genomját, ami a meddőségi esetek 20 százalékában játszhat szerepet, ideértve a beágyazódás hiányát és a többszöri vetélést.


KINEK AJÁNLOTT AZ EMA ALYCE VIZSGÁLATOK ELVÉGZÉSE?

Mind az EMA és az ALYCE vizsgálatok segíthetnek Önnek a megfelelő endometriális mikrobiom megteremtésében, a kóros bakteriális flóra detektálásával, és az eredményeket figyelembe véve, a kezelő orvos által előírt terápiával.

Mindkét vizsgálat ajánlott

 • Meddőség esetén
 • Többszörös implantációs (beágyazódási) sikertelenség után
 • Többszörös vetélés után
 • A reproduktív siker előmozdítása érdekében
 • Asszisztált reprodukciós kezelés alatt
TRIOENDO

Az endometriális mikrobiom (PCL-EMA + ALYCE) és az implantációs ablak eltolódásának (Prelife-EVA) együttes vizsgálata.

A TRIOENDO VIZSGÁLAT (PCL-EMA + ALYCE + PRELIFETM-EVA) VÁLASZTÁSA ESETÉN:
Mindhárom teszt esetén aspirációs endometrium biopszia szükséges, mely ugyanazon időpontban, egyetlen mintavétellel gyűjthető.

EMA, ALYCE:
Mintavétel a menstruációs ciklus 15 – 25 napja között.

PRELIFETM-EVA:
I. Mintavétel természetes ciklusban az LH csúcs utáni hetedik napon (LH+7) vagy a hCG adagolás utáni hetedik napon (hCG+7).
II. Mintavétel progeszteron készítmény szedése esetén az első dózis utáni ötödik napon (P+5).

Hogyan történik a vizsgálat? A MINTAVÉTELRŐL RÖVIDEN

A vizsgálathoz aspirációs endometrium biopszia szükséges, ún. pipelle mintavételi eszköz alkalmazásával, mely a méhszájon keresztül a méhüregbe felvezethető műanyag mintavevő cső. Az endometrium biopsziát minden esetben a vizsgálatra jogosult szakorvos végzi az elfogadott szakmai protokoll és a szakma szabályai szerint a menstruációs ciklus 15. – 25. napja között. A mintavétel ambulánsan, nőgyógyászati szakrendelőben vizsgálóasztalon történik, melynek időtartama kb. 10-15 perc. Az endometrium biopszia mintavételi módszer gyors és legtöbbször csupán enyhe tüneteket vagy kellemetlenséget okoz, mint gyenge fájdalom vagy pecsételő vérzés. Általánosságban a beavatkozás nagyon biztonságosnak tekinthető. A mellékhatások előfordulása elenyésző.
A mintavételt megelőzően speciális előkészületekre nincs szükség. Az intim együttlét kerülendő a mintavétel előtti 2-3 napban, mert az befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

Antibiotikumok szedése befolyásolhatja a teszt eredményét. Ezért az antibiotikum kúrát követő 3 hónapban a vizsgálat elvégzése nem javasolt! Ebbe beleértendő a tüszőleszíváskor alkalmazott profilaktikus antibiotikum kezelés is.

AZ ALKALMAZOTT MÓDSZERRŐL RÖVIDEN

A laboratóriumi vizsgálat során az endometrium biopszia mintából bakteriális DNS kivonás történik. Ezt követően a bakteriális genomikai szakaszok amplifikálása, majd újgenerációs szekvenálással (NGS) végzett analízise zajlik.
Az endometriális mikrobiom szekvenálás (Endometrial Microbiome Assay – EMA) eredmény a méh nyálkahártya mikrobiális környezetét alkotó főbb baktériumok típusait (genusok) adja meg, beleértve a krónikus endometritiszt okozó baktérium genusokat is. Az NGS vizsgálat eredménye alapján feltüntetjük a Lactobacillusok százalékos értékét és az 1%-nál nagyobb mennyiségben előforduló baktériumokat. Az 1%-nál kisebb arányban jelenlévő endometriális baktériumokat egyéb kategóriaként jelenítjük meg.
A leggyakoribb, krónikus endometritiszt okozó patogén baktériumok jelenlétét is vizsgáljuk a mintában és táblázatosan listázzuk a kapott eredményt (Analysis of Chronic Endometritis – ALYCE).
A vizsgálat során kizárólag a mikrobiális gének szekvenciáját ismerjük meg. Az Ön személyes genetikai eltéréseit és jellemzőit nem vizsgáljuk.

A vizsgálattal kapcsolatos letölhető dokumentumok:

Amennyiben Önt érdekli ez a vizsgálat, kérjük, hívja bizalommal a 06-80-69-69-69-es ingyenes számot, vagy érdeklődjön online !

 

Vissza a vizsgálatokhoz