Hírek

Meddőségi vizsgálatok a PentaCore Laboratóriumban

A meddőség napjainkban sok gyermekre vágyó pár életét keseríti meg. Annak, hogy a várt gyermek nem tud megfoganni vagy a terhesség rendszeresen spontán megszakad nagyon sok, többek között genetikai, hormonális, anatómiai, immunológiai, esetenként pszichés és életmódbeli oka is lehet.
A meddőségi esetek 40-40%-ában a meddőségért felelős elváltozások a pár női vagy férfi tagját, míg az esetek 20%-ában mindkét felet érinthetik. A WHO adatai szerint a világon minden 7. pár küzd a meddőséggel.

Minden esetben az első lépés az alapos kivizsgálás, a meddőséget kiváltó tényezők feltárása. A megfelelő és hatékony terápia csak ezen tényezők ismeretében lehetséges!

1. Kivizsgálás férfiak esetében: A férfiaknál általában a kivizsgálás a külső nemi szervek, valamint a spermiumok állapotának és mennyiségének vizsgálatával kezdődik, ezután hormonvizsgálatok és genetikai tesztek történhetnek.

2. Kivizsgálás hölgyek esetében: Hölgyek esetében először – a férfiakhoz hasonlóan – hormonvizsgálatok és genetikai tesztek folynak. Ezeken felül a hölgyeknél szintén felmerülhetnek anatómiai eltérések, valamint endometriózis (a méhszövet méhen kívüli megtapadása), mely fájdalmat és hegesedést vált ki, ebből kifolyólag pedig meddőséget idézhet elő. A korai menopauza és a PCOS (policisztás ovárium szindróma) szintén megakadályozhatják a kívánt fogamzást. A korai menopauzában ugyanaz történik, mint a változó korba lépett nők esetében, csak sokkal hamarabb (35 éves kor előtt elmaradozik a menstruáció és megszűnik a peteérés). Míg a PCOS-ban szenvedő nők esetében a szervezet túl sok androgénhormont termel, mely negatív hatással van a fogamzásra, a cukorháztartásra és a petefészkek működésére.

 

A PentaCore Laboratórium idén tavasszal a meddőséggel küzdő párok támogatását tűzte ki célul és új, széleskörű vizsgálati csomagokat vezetett be, amely közelebb viszi a párt és orvosukat a meddőség okainak felderítéséhez és így a megfelelő terápia kiválasztásához.

 

2small

 

A csomagban genetikai és hormonvizsgálati panelek érhetők el:

1. Genetikai vizsgálataink

– Hagyományos kariotipizálás: a kromoszómák számbeli, illetve nagyobb szerkezetbeli eltéréseit vizsgáljuk.

– Y-kromoszóma mikrodeléció vizsgálata (kiegészítheti a hagyományos kariotipizálást): a vizsgálat során olyan, kizárólag a férfiaknál fellelhető Y-kromoszómát érintő hiányokat ("mikrodeléciókat") mutatunk ki, amelyek a meddőséget magyarázhatják.
Kiknek ajánlott elvégeztetni ezt a vizsgálatot:
o minden azoospermiás férfi páciens esetében, vagyis akiknél a spermiumszám valamilyen oknál fogva alacsonyabb
o a férfi infertilitása miatt in-vitro fertilizációra jelentkező párok férfi tagjánál.

– Trombózis genetikai vizsgálata: a fokozott véralvadásra hajlamosító génvariációkat vizsgáljuk.

– Cisztás fibrózis genetikai vizsgálata: a cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, melyet a CFTR génben bekövetkezett mutáció hoz létre. A CFTR-SCREEN vizsgálatunkban a leggyakrabban elforduló mutációkat vizsgáljuk meg, ez a 36 mutáció lefedi a Magyarországon előforduló CFTR mutációk több, mint 90%-át, így egy költséghatékony vizsgálati lehetőséget biztosít a meddőségi vagy IVF-fel kapcsolatos kivizsgálási panelekben is.

– Fragilis X-szindróma vizsgálata: A fragilis-X, vagy másnéven a törékeny-X kromoszóma vizsgálata egyes női eredetű meddőségi problémák (pl.: fragilis X-kromoszómához kötött elsődleges petefészek-elégtelenség) genetikai kivizsgálására is szolgál. Laboratóriumunkban a világszerte legelfogadottabb és legmegbízhatóbb diagnosztikai eljárással dolgozunk.

– FSH-receptor polimorfizmus vizsgálata: Az FSH (follikulus-stimuláló hormon) receptorának ún. Asn680Ser változatai szakirodalmi adatok alapján erős összefüggést mutatnak az asszisztált reprodukció (in-vitro fertilizáció, IVF) eljárás során alkalmazott petefészek stimulálás hatékonyságával.

 

2. Hormonvizsgálataink

PCOS LABORATÓRIUMI PANEL

– TORCH PANEL (Toxoplasma Gondii, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes Simplex I, II kórokozók vizsgálata)

NŐI REPRODUKCIÓS PANEL

FÉRFI REPRODUKCIÓS PANEL

PAJZSMIRIGY HORMON PANEL

 

A meddőségi vizsgálatokkal kapcsolatos további információért keresse bizalommal kollégáinkat!
06 80 69 69 69 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Semmelweis Nap: Laboratóriumunk 2019. július 1-én zárva tart

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy 2019. július 1-én, hétfőn a Semmelweis-nap alkalmából a PentaCore Laboratórium MINDEN EGYSÉGE (az I. Belgyógyászati klinikán és a Bokréta utcában is) zárva tart. 

SemmelweisIgnac

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Semmelweis Ignác nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli. Születésnapjának évfordulóján idén július 1-jén is koszorúzással emlékeznek meg az anyák megmentőjére a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Semmelweis Egyetemen is.

Pajzsmirigygöbök és daganatok genetikai vizsgálata - Mit érdemes tudom?

A pajzsmiriggyel összefüggésbe hozható betegségek a magyar lakosság körében népbetegségnek számítanak. A pajzsmirigy létfontosságú, hormontermelő szerv, hormonjai a sejtek energiaközpontjaira hatnak, a sejtek anyagcseréjét befolyásolják. Ezért a pajzsmirigy rendellenessége, alul- vagy túlműködése az egész szervezetre kiterjedő tünetegyüttest eredményezhet.

Hazánkban körülbelül 500.000 ember pajzsmirigyében található 1cm-nél nagyobb göb. A legtöbb göb jóindulatú, azonban 5-10%-ukban tumoros folyamatok játszódhatnak le. A pajzsmirigygöbök elsődlegesen ultrahang vizsgálattal fedezhetők fel és a vizsgálatot végző szakember az UH kép alapján a kérdéses göbből történő közvetlen mintavételt javasolhat. Ekkor úgynevezett vékonytű biopsziára kerül sor, amely során ultrahang vezérelten egy vékony tűt vezetnek a göbbe és mintát vesznek belőle. A mintát ezután patológus értékeli és dönt a göb műtéti eltávolításáról vagy, ha nem szükséges műtét, a további ultrahangkontrollról.

Azonban bizonyos esetekben az elvégzett biopszia alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a göb jó- vagy rosszindulatú. Illetve egyes jóindulatú göbök az idő folyamán rosszindulatúvá alakulhatnak. Ilyenkor lehetőség van elvégeztetni a kérdéses göb genetikai vizsgálatát, mely során úgynevezett szomatikus onkogén mutációkat vizsgálunk. A szomatikus mutációkat nem örököljünk, hanem életünk során a sejtjeinkben bekövetkező változások hatására alakulnak ki, onkogén voltuk miatt pedig a tumor kialakulását segítik elő.

Magyarországon egyedülállóan a PentaCore Laboratóriumban elérhető Thyrocan vizsgálat alkalmas a pajzsmirigygöbök genetikai profiljának meghatározására.

 

Miért fontos ez?

A korai felismerése és eltávolítása a daganatoknak, valamint azon göböknek, amelyek az idő előrehaladtával tumorossá fajulhatnak, radikálisan megváltoztatja a páciens gyógyulási esélyeit. Az időben elvégzett műtéti beavatkozás és terápia után, valamint a megfelelő hormonpótlással a páciens teljes értékű életet élhet.
Abban az esetben pedig, ha a citológiai eredmény és genetikai profil alapján a göb jóindulatú, akkor el lehet kerülni a feleslegesen elvégzett műtétet.

kepatmeretezes hu ThyroCan woman

 

Mikor érdemes Thyrocan vizsgálatot csináltatnom?

• ha pajzsmirigygöböm van és már elvégezték nálam a biopsziát, de a citológia eredménye bizonytalan
• ha pajzsmirigygöböm van, de ha lehetséges el szeretném kerülni a műtétet
• ha pajzsmirigygöböm van, ami jóindulatú és biztosan szeretném tudni, hogy a jövőben sem lesz emelkedett pajzsmirigytumor kockázatom
• ha már kialakult nálam a tumor, akkor a szakorvosomat segítheti a genetikai profil a kezelés típusának és hosszának meghatározásában

 

A Thyrocan vizsgálattal kapcsolatos további információért keresse bizalommal kollégáinkat!

06 80 69 69 69            Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

ISO 9001:2015 minősítést szerzett a PentaCore Laboratórium

Az ISO 9001:2015 nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, mely teljesítése biztosítja a piaci versenyképességet a termékeknek és szolgáltatásoknak, valamint a vevői bizalmat. Az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer központjában a folyamatok pontos leírása áll, a felesleges adminisztráció és párhuzamosan futó folyamatok kiküszöbölésével.

2018. decemberében az SGS Hungaria auditálta a PentaCore Laboratórium minőségirányítási rendszerét, melynek eredményeként teljeskörű ISO9001:2015 minősítést értünk el. Kollégáink négy év közvetett és több hónap megfeszített munkájának jutalmául 2019. februárjában kézhez kaptuk az ISO9001:2015 tanúsítványt, amely lényege a hatékony minőség, vezetés és működés kultúra biztosítása. Ezen tanúsítvány megszerzése hatalmas elismerés a munkatársaink számára és megerősít bennünket jó úton járunk, hogy pácienseinknek az elérhető legkiemelkedőbb genetikai szolgáltatásokat nyújtsuk.

ISO9001 2015 Bizonyítvány 2019

Üdvözlet a 2018-as év végére

Hosszú éven vagyunk túl, amely év jelentős változásokat és fejlesztéseket hozott a PentaCore Laboratóriumban, még magasabb színvonalúvá téve pácienseink ellátását. Kezdeném azzal, amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy a 2018-as évben csapatunk újabb 9 fővel bővült, így az idei évértékelőnkkor már 27-en dolgoztunk közvetlenül a laboratóriumban, természetesen ennél lényegesen szélesebb körű azon munkatársak száma, akik közvetetten vesznek részt a működésünkben. 

Laboratóriumi szakmai oldalról is fontos éven vagyunk túl, kezdve azon, hogy Papp Zoltán professzor úr nyomdokain elindítottuk a hagyományos citogenetikai laborunkat, folytatva ezt egy teljeskörű labor átépítéssel a SE I.sz Belgyógyászati Klinikáján, ahol ezután - hazánkban egyedülálló módon - egy teljeskörű digitális kariotipizáló (array CGH) rendszert helyeztek üzembe és validáltak kollégáim.

Mindezek mellett a Bokréta utcában levő új laboratóriumunkban is gőzerővel folytak a munkák, az év elején érkezett nagyteljesítményű genetikai leolvasóink ("szekvenátorok") segítségével Magyarországon ismét csak elsőként, rutin diagnosztikában szolgáltatunk teljeskörű géntérképezést (az az úgynevezett exom-szekvenálás, amely során mind a közel 32.000 génünket egyszerre "olvassuk el").

Tovább bővítettük együttműködési hálózatunkat, elmondhatjuk, hogy többszáz partner orvossal tartunk napi kapcsolatot és hazánk közel összes jelentősebb magánegészségügyi szolgáltatója mellett egyre több állami ellátóval is együtt dolgozunk a prenatális magzati kromoszóma vizsgálat, a genetikai diagnosztika és az onkogenetika területén.

És talán mindezeket megkoronázandó módon, közel 4 év közvetett felkészülés és sok-sok hónap megfeszített munka után 2018. december közepén a PentaCore Laboratórium minőségirányítási rendszerét az SGS Hungaria auditálta, amelynek során teljeskörű ISO9001:2015 minősítést értünk el.

Szeretném ezennel minden ügyfelünknek, partnerünknek és minden kollégámnak megköszönni azt, hogy lehetővé tették, hogy a PentaCore Laboratórium Magyarország meghatározó genetikai központja lehessen, és biztos vagyok benne, hogy bármennyire is sokat dolgoztunk rajta, még sokkal több van előttünk, mint mögöttünk.

Kívánok ezennel Békés, Boldog Ünnepeket és egy kevésbé rohanós, Egészségben Gazdag Új Esztendőt Önöknek!

Üdvözlettel, Dr. Kósa János ügyvezető, laboratórium vezető

PentaCore csapat 20181220 LowRes

Laboratóriumunk ünnepi, év végi nyitvatartása

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a PentaCore Laboratórium a Karácsonyi és Újévi időszakban a következő rendben tart nyitva:

2018. december 20., csütörtökig normál nyitvatartás. (Az egy munkanapos leletátfordulási határidővel elkészülő eredményeket még elküldjük, dec. 21-én pénteken.)

2018. december 21. és 2018. január 1. között zárva tartunk. 

2018. december 28. BOKRÉTA GENETIKA RENDELÉS: NYITVA,  KLINIKA: ZÁRVA. 

2018. január 2., szerdától a szokásos munkarendben leszünk nyitva.

Minden kedves volt és leendő Ügyfelünknek Kellemes Adventet és Karácsonyi Ünnepeket, valamint Sikerekben és Egészségben Gazdag Új Esztendőt kívánunk!

Karacsonyi kep

„Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manust!”

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk az egyre növekvő nyilvánosságot kapó, minden év novemberében megrendezésre kerülő nemzetközi, férfi egészségmegőrző eseményt, a Movember-mozgalmat, a prosztatarák megelőzéséért!

 

movember.logo


Laboratóriumunk minden évben csatlakozik a mozgalomhoz, amelynek jelmondata: „Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manust!”. A nemzetközi mozgalom a férfiak egészségének védelméről szól, melynek keretében férfiak egy hónapig növesztik a bajszukat. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. A tavalyi évben csapatunk egy vidám hangvételű videóval kampányolt a férfiak egészségvédelme mellett.


A videó itt tekinthető meg.


A idei Movember kampányhoz úgy kívánunk csatlakozni, hogy a vizeletmintából elvégezhető, prosztatarák specifikus PCA3 vizsgálat költségét jelentősen lecsökkentjük. Az eredeti ár (59.000 Ft) helyett, most kedvezményesen 39.000 Ft-ért kínáljuk pácienseinknek. Az akció november 1-től 30-ig bejelentkezett ügyfeleink esetében érvényes és egyéb kedvezmény ezen vizsgálat esetében nem érvényesíthető. (Így nem feltétlenül kell a mintavételnek is megtörténnie, mindössze novemberben kell bejelentkezni, akár egy decemberi időpontra - ezzel tovább bővítjük azok körét, akik ezzel az igen jelentős kedvezménnyel elérhetik a PCA3 vizsgálatot.) Az akció csak privát ügyfelek esetében, a PentaCore Laborban levett mintákra érvényes. A legkésőbbi, november havi akciós bejelentkezés lehetséges dátuma: 2019.03.31.

Laboratóriumunk egyik fő profiljaként immáron több, mint 10 éve végzi - az országban egyedüliként - a PCA3 meghatározást, mely ez idáig az egyetlen genetikai alapú, prosztatarák specifikus szűrőteszt. A PCA3 gén kizárólag prosztata szövetben mutatható ki. Tumoros elfajulás esetén a prosztata sejtek 60-100x több PCA3 mRNS-t termelnek, mint a normál sejtek. A teszt eredménye az ún. PCA3-érték, mely közel 80%-os biztonsággal jelzi előre a prosztata daganatot.


A tesztről bővebben a Prosteon PCA3 oldalán olvashat.

Movember antik 11