Gyakori kérdések és válaszok

 • Szükségem van-e orvosi beutalóra?
  Laboratóriumunkban a vér- és vizeletvizsgálatok elvégzéséhez nincs szükség orvosi beutalóra. Az Ön vagy kezelőorvosa kérésének megfelelő laborvizsgálatokat végezzük el.
 • Kell-e várakoznom?
  Abban az esetben, ha telefonon vagy e-mailben időpontot foglal, laboratóriumunkban egyáltalán nem kell várakoznia. Ha nem előre egyeztetett időpontra érkezik, akkor a várakozási idő általában kevesebb, mint 20 perc (az előjegyzett betegek számától függően).
 • Mikorra kapom meg az elvégzett laborvizsgálat eredményét?
  A rutin laboratóriumi vizsgálatok, hormon és tumormarker meghatározások eredményét a következő munkanap délutánján küldjük az adatlapon megadott e-mail vagy postai címre. Egyes molekuláris biológiai vizsgálatokat (HCV, HBV meghatározások, thrombophilia vizsgálatok) a laboratórium hetente egy alkalommal végez. A szerológiai tesztek leletátfordulási ideje általában 2-3 hét.

  Mikorra kapom meg az elvégzett laborvizsgálat eredményét
 • Mennyi időt vesz igénybe a laborvizsgálat?
  Egy ügyfél maximum 20 percet tölt el laboratóriumunkban. Ez alatt kitölti a mintavételi adatlapot, megtörténik a mintavétel és a vizsgálat költségének rendezése.
 • Éhgyomorra kell-e érkeznem a vérvételre?
  Abban az esetben, ha vércukor és koleszterin szintet vagy a májenzimek (GOT, GPT, GGT) mennyiségét szeretné meghatároztatni, akkor éhgyomorra kell érkezni lehetőleg a reggeli órákban. A különböző hormon vizsgálatok, genetikai tesztek vagy tumormarker meghatározások esetén nem szükséges az éhgyomri vérvétel.
 • Mi a különbség a vérkép és a nagyrutin laborvizsgálatok között?
  Vérkép vizsgálatakor a vér alakos elemeinek mennyiségi és minőségi meghatározása történik (vörösvértest szám, hematocrit, hemoglobin, fehérvérsejtek száma, típusai és alcsoportjai, különböző számolt paraméterek, összesen 25 paraméter). A nagyrutin laborvizsgálat a vérkép meghatározása mellett, vizelet, koleszterin, vércukor, ionok, máj és vesefunkció vizsgálatát is tartalmazza.
 • A ciklus mely napján kell a női nemi hormon vizsgálatokat elvégeztetni?
  A prolaktin, tesztoszteron, inhibin, anti-müllerian hormonok meghatározása ciklustól független, bármikor elvégezhető. Az LH és FSH hormonok laborvizsgálatát a menstruatio alatt (2.-5. nap között) kell elvégezni. A progeszteron meghatározása klasszikusan az ovulatio utáni 5.-7.-9. nap történik (3 minta levétel). Ha a ciklusban egyszer szükséges a progeszteron szint mérése, akkor a vérvétel valamikor az ovulatiot követő 6.-8. napok közé essen. Azaz szabályos 28 napos ciklus esetén: 19.-21.-23. (3 minta) vagy 20.-22. napok között egyszer. Ha eltérő ciklusa van, akkor +/- annyi nap, amennyi a különbség.
 • Miért nincs referencia tartomány feltűntetve a terheléses cukorvizsgálat eredményénél?
  A terheléses vércukor vizsgálatnál a 60. és 120. perces inzulin és vércukor szintek normál tartományát a laboratóriumok nem tüntetik fel. (Csak az éhgyomri értékek esetén adnak meg referencia tartományt: szérum inzulin 2,60-24,90 uU/mL, szérum glükóz 3,0- 5,5 mmol/L.) Az eredmény kiértékelése endokrinológus vagy diabetológus szakorvos feladata. Ennek oka, hogy az eltérés esetén csak szakorvos tud egyénre szabott komplex terápiát összeállítani, a beteget gondozni.
  Azonban általánosan elmondható, hogy a szervezet normál vércukorszint értékének meghatározása során az éhgyomri érték 3,0-5,5 mmol/l és étkezések után sem emelkedik 7 mmol/l fölé. Amennyiben az éhgyomri mérés során 6 mmol/l és a 2 órás mérésnél több mint 11 mmol/l az érték, akkor cukorbetegségről beszélhetünk. Ha a 2 órás mérés eredmény 7,8 mmol/l és nem éri el a 11 mmol/l értéket, akkor csökkent glükóz-tolerancia állhat a háttérben.
  Fontos az inzulinszint-vércukorszint arányának alakulása is: a 120. percre az inzulinszint normálisan a kiinduló értékre, vagy annak kétszeresére áll vissza. A 120 perces inzulinszint-vércukorszint arány pedig a 2-3-szoros értéket nem haladja meg normál cukorválaszok mellett (amikor a vércukor értékek a terhelés alatt végig a normál tartományban vannak). Ha a normál vércukor görbe mellett a 0 perces inzulin érték 2,5x-esét meghaladja a 120 percben mért inzulin érték, az inzulinrezisztenciát jelenthet. Továbbá fontos annak ismerete is, hogy a vizsgálatot kérő páciens várandós-e vagy sem.
 • Miről ad információt a Septin9 vastagbélrák szűrőteszt?
  A vastagbéltumor sejtek által termelt Septin9 metilált szabad DNS vérmintából mutatható ki. A Septin9 vastagbélrák szűrőteszt közel azonos érzékenységgel alkalmas bármely elhelyezkedésű vastagbélrák kimutatására.
  A teszt nagy mintaszámon bizonyított szenzitivitása 52-72%, specificitása 90-95% (Church TR, et al. Gut 2014;63:317–325), függően a tumor stádiumától. Amennyiben a Septin9 teszt negatív eredményt ad, abban az esetben nagy biztonsággal nincs kimutatható vastagbélrák. A teszt eredményét követően pozitív esetben javasolt és indokolt a vastagbél-tükrözés. Ismerten meglévő vastagbél polipok esetén a tükrözés szintén indokolt lehet.
  Terhesség és egyéb klinikailag alátámasztott krónikus, valamint daganatos betegség jelenléte (krónikus gastritis, krónikus nyelőcső gyulladás, ízületi gyulladás, tüdő, emlő, ovárium és prosztata daganat) módosíthatja a teszt eredményét.
  A Septin9 szűrővizsgálat negatív eredménye nem jelent biztos daganatmentes állapotot. Hasonlóképpen más rákszűrő módszerekhez a Septin9 teszt is a mintavételkori állapotot tükrözi, rendszeres időközönkénti kontroll vizsgálat elvégzése indokolt lehet.
 • Milyen esetekben javasolt elvégezni a PCA3 meghatározást?
  A jelenlegi gyakorlat az, hogy egy a vérből mérhető prosztata specifikus fehérje (PSA) és a prosztata tapintással történő vizsgálata (RDV) alapján döntenek a prosztatából történő szövetmintavétel (biopszia) elvégzéséről. Az így elvégzett prosztata biopsziák kb. 23%-ában igazolódik a prosztatarák. Ez sajnálatos módon azt jelenti, hogy a biopsziák közel 77%-a felesleges beavatkozás, amely jelentős többletköltsége mellett kellemetlenségnek és komplikációknak teszi ki a betegeket. A PCA3 vizsgálat elvégzésével lehetőség nyílik ezen az arányon lényegesen javítani. Negatív PCA3 eredmény esetén akár el is kerülhető a biopsziával járó fájdalom, illetve komplikáció. Pozitív eredményt követően a biopszia ugyan nem kerülhető el, de négyszer nagyobb az esélye, hogy nem felesleges.
  A PCA3 egy olyan molekuláris biológiai teszt, amely rektális digitális vizsgálat (RDV) után nyert vizeletmintában jelen levő prosztatasejtekben határozza meg a PCA3 géntermék mennyiségét. A PCA3 gén kifejeződése nagyon specifikus a prosztata tumor sejtekre. Klinikai kipróbálások kimutatták, hogy 35 vagy e feletti PCA3 érték közel 80%-os specificitással és 60%-os érzékenységgel jelzi a prosztatarákot. A módszert nem befolyásolja a prosztatagyulladás és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás sem – szemben a PSA-val. A PCA3 szűrővizsgálat a szérum PSA meghatározást a jelentősen nagyobb diagnosztikus erejével múlja felül.
  Elvégzése javasolt emelkedett, szürke zónás szérum PSA érték (4 -10 ng/ml) mellett:
  - Negatív, vagy nem egyértelmű RDV eredményt követően
  - Negatív biopszia után vagy a biopsziát megelőzően
  - Negatív ultrahang eredmény során
  - Ha ismert családi kórelőzmény
  - Utánkövetés során
 • Milyen oka lehet annak, ha sikertelen a PCA3 meghatározás?
  Értékelhetetlen mérési eredmény esetén a prosztata sejtek aktivitása a mérhető érték alá esik. Ennek egyik oka lehet, hogy a prosztata masszázs után ürített vizeletmintában nincs a teszt elvégzéséhez megfelelő mennyiségű sejt, vagy ha a vizsgálatot megelőzően valamilyen, a prosztata sejtek működését befolyásoló vagy gátló kezelésben részesül a vizsgálatot kérő személy. Amennyiben semmilyen prosztata specifikus vagy közvetetten a prosztata funkcióját módosító terápia alatt nem áll a páciens, ismételt mintavételt javasolunk. Ha kiderül, hogy olyan gyógyszerhatóanyagok lehetnek a vizsgálatot kérő személy szervezetében, amelyek befolyásolják a vizsgálat sikerességét, akkor szakorvosi véleményezést követően javasoljuk a gyógyszer mellőzését vizsgálat idejére.
  Az ismételt vizsgálatot laboratóriumunk minden esetben térítésmenetesen elvégzi.
  A PCA3 meghatározás egy bonyolult biokémia eljárás, eredményessége – hasonlóképpen az egyéb biológiai mintákból végzett eljárásokhoz – kismértékben függ a mintában esetlegesen jelenlevő egyéb anyagoktól (pl. gyógyszer maradványok, illetve egyéb nem teljesen ismert vegyületek), mely miatt a PCA3 meghatározás az esetek egy részében (5% alatt) a legnagyobb technikai és szakmai precizitás mellett sem végezhető el. Ezeket az eseteket a jelenlegi orvosi tudás mellett előre nem lehet kiszűrni.
 • Fizethetek-e bankkártyával?
  Igen, laboratóriumunkban van lehetőség bankkártyával történő fizetésre.
 • A honlapon feltüntettek vizsgálati díjak valós, érvényes árak?
  Igen, a laboratórium honlapján a letölthető pdf dokumentumban feltüntetett árak mindig az aktuális vizsgálati díjak. Laboratóriumunkban a minimális megrendelési érték, tehát a fizetendő összeg 2.500 Ft.
 • A vérvételért, mintakezelésért számítanak fel extra költséget?
  Nem, a mintavételért, mintakezelésért nem számítunk fel plusz költséget. A vizsgálatok ára minden szakmailag szükséges eszköz és eljárás költségét magában foglalja a mintavételtől a lelet elküldéséig.
 • Fizethetek-e magán egészségpénztári kártyával?
  Laboratóriumunkban közvetlen egészségpénztári kártyával történő fizetés nem lehetséges. Azonban vannak szerződött egészségpénztári partnereink, melyek listáját megtalálja honlapunkon. Az egészségpénztárak részére számlát tudunk kiállítani a vizsgálat költségéről, melyet utólag benyújtva elszámolhat velük. A vizsgálat teljes költségét a szerződött pénztárak utólag visszatérítik. Kérjük, hogy egészségpénztári számla kérése esetén hozzák magukkal tagkódjukat (pénztári azonosítójukat).
 • Parkolási lehetőség van a környéken?
  Igen, a Korányi Sándor utcában (az I. sz Belgyógyászati Klinika előtt) van lehetőség parkolásra, amelyre a VIII. kerületi parkolási és fizetési szabályok vonatkoznak. Kérjük, figyeljék a megállni tilos, illetve a taximegálló jelzéseket!